Förlåtelsen viktigast för Sebbe Staxx

I sin självbiografi beskriver rapparen Sebbe Staxx sin resa från mobboffer till fullblodskriminell drogmissbrukare. I sommar föreläser han på flera kristna festivaler. Vem hade trott det så sent som för ett år sedan?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Det är svårt att inte rysa av obehag när man läser om den totala känslokyla som i många år präglade Sebbe Staxx liv. När flickvännen hotade att ta livet av sig sa han bara: ”Men gör det då” och när han ett dygn senare fick veta att hon hittats död ryckte han bara på axlarna. Han kände ingenting. Ingenting!

Att det är samma kille som sitter framför mig och talar ord fyllda av medkänsla och empati känns osannolikt. Ändå är det dagens fakta.

I början av juli föreläste Sebbe Staxx från Kartellen, Sveriges första och största gangsterrapgrupp, på Gullbrannafestivalen och när Frizon inleds i dag torsdag är han en av talarna. Mötet med kristna människor blev en helt ny erfarenhet för Sebbe Staxx.

– Jag har blivit bemött som en människa. Att kristna människor har bemött mig med den kärleken och ickefördömandet är helt otroligt för mig, för jag är ju van att gå med garden uppe och tänka: ”När ska de smälla till mig? Med en fördom? Med ett ord? Med att förminska mig? Med att monsteruppmåla mig?” Men när det inte kommer har jag börjat hitta så fantastiska människor i Jesus.

Jo, det är faktiskt så. Man hinner inte prata så värst länge med Sebbe Staxx förrän Jesus kommer på tal. För ungefär två år sedan möttes de för första gången, men det var egentligen först för ett år sedan som relationen blev riktigt på allvar, berättar Sebbe.

– I början tänkte jag: ”Det här ska jag göra och Gud kommer att vara med mig.” Men nu börjar man kanske fråga Gud lite först: ”Tycker du att jag ska göra det här? Vill du att vi ska göra det här?”

Nu ber han i stället: ”Stäng den dörren som du inte vill att jag ska gå in i och öppna den dörren som du vill att jag ska gå in i.”

I våras kom boken ”Sebbe Staxx – musiken, brotten, beroendet” som han själv har skrivit tillsammans med frilansjournalisten Niklas Malmborg. I takt med att folk hunnit läsa har reaktionerna strömmat in.

– Den bästa responsen jag får är från fängelset. Folk hittar adressen hem till mina föräldrar och skriver brev, berättar Sebbe.

– De skriver: ”Jag har läst din bok, jag är kriminell, jag lever­ ett kriminellt liv, jag har en dotter på utsidan och jag har inte tänkt som du har tänkt. Men nu när jag ser vad du har gått igenom så fattar jag att jag sitter fast i samma skit som du satt fast i och jag har beslutat att lämna kriminaliteten bakom mig.”

– De här breven är ju värt allt. Det är ju precis det jag försöker åstadkomma – att nå de här.

Han svarar inte på alla brev, men han försöker alltid höra av sig till dem som har frågor och som söker vägledning.

Det kriminella livet, som bara för några år sedan var en stor del av Sebbes identitet och som han gärna glorifierade i sina raptexter, ger han inte längre någonting för.

– Alla spelar, ingen vinner – det perfekta sättet att beskriva kriminaliteten, säger han under sin föreläsning och konstaterar krasst:

– Att ha en on-off-knapp på samvetet är nödvändigt om man ska leva som kriminell.

I vårt samtal säger han att det kriminella livet är skit och något som förstör, men att han aldrig någonsin skulle­ döma en människa som lever­ det, för han har ju själv gjort det.

– Men jag vet att räddningen ut från det kriminella livet är Jesus.

Jag frågar Sebbe om han känner några speciella förväntningar från kristet håll när han nu har en så tydlig bekännelse. Svaret är nej.

– Jag gör ju inte det här för de kristna människorna. När jag försökt göra saker för människor så har det alltid blivit pannkaka i slutet. Jag försöker närma mig Jesus nu, så mycket jag kan varje dag. Jag har min egen resa att gå. Jag kan bara berätta om vad han har gjort i mitt liv. Och be – be och förlåta, be och förlåta, be och förlåta.

– Allting jag gjort i mitt liv har varit fel. Vartenda litet­ beteendemönster är så djupt ingraverat och även om jag har blivit fri andligt så sitter jättemycket i beteenden. Det står ju att vi ska födas på nytt, att vi ska bli som barn, så jag måste lära mig allting på nytt. Så för mig handlar det mycket om att låta honom (Jesus) fullborda mig.

Sebbe berättar hur han tillsammans med sin pastor åkte till skolgården där han blev mobbad som nioåring. När han nu satt där och bad kom minnena över honom och han uttalade förlåtelsens ord över sina mobbare.

– I dag är förlåtelsen det viktigaste jag har, försäkrar Sebbe.

Han är 29 år och har varit med om 25 begravningar. Nu lever han familjeliv med fru och två barn och en församling, Ichtys, som han kallar sitt hem. Det är som att han inte nog kan understryka vikten av gemenskapen där och pastorernas betydelse för hans andliga utveckling.

– Jag har verkligen prövat de här pastorerna, deras tålamod. De har funnits där och stått bakom hela tiden. Det är tack vare församlingen vi har växt så snabbt. Vi har verkligen fått befrielse där.

Kartellen-rapparen berättar att han hela tiden söker vägledning i bön och bibelläsning. Att bli en ny människa innebär också att man börjar tala på ett nytt sätt. Sebbe är medveten om att han alltid haft lätt att formulera sig, men länge hade orden sin grogrund i hat, inte kärlek.

– Nu utgår jag från Jakobsbrevet där det står om tungans makt. Jag blev konfronterad av det ordet väldigt kraftigt, för den här lömska lilla muskeln talade väldigt mycket död och förbannelser, även i början av Kristus. Tungan är svår att tämja, men låter man den helige Ande vinna över köttet så blir talet mer friskt. Det har varit en väldig omställning för mig. Att försöka tala liv i stället för död, det är det som har varit det svåra.

De nya orden färgar nu även Sebbes texter när han fortsätter att skriva låtar för Kartellen. Han är för övrigt inte den ende i gruppen som fått sitt liv förvandlat av Jesus.

– Nu skriver jag helt utan hat i hjärtat.

Numera håller sig Sebbe medvetet borta från den politiska debatten, men segregerade förortsmiljöer, som den i Bagarmossen där han själv växt upp, har en särskild plats i hans hjärta.

– Jag har fått så klart sinne nuförtiden, så jag vet vad de här områdena behöver. Man behöver se dem och man behöver prata om dem. Men framför allt så vet jag att vi kristna behöver be för de här områdena. Bönens kraft är otrolig!

Vill förändra. ”Jag tror inte att Jesus har kallat Kartellen för att vi ska anpassa oss till en klassisk svensk frikyrkomiljö. Han har kallat oss för att ta evangeliet till de värsta ställena, till de värsta människorna, till fängelserna, till återvändsgränderna i samhället”, säger Kartellet-rapparen Sebbe Staxx.

Fakta:

Sebbe Staxx

Heter egentligen: Sebastian Stakset.

Ålder: 29 år.

Familj: Gift, två barn.

Gör: Rappare och låtskrivare i Kartellen, föreläser.

Aktuell: Med boken ”Sebbe Staxx – musiken, brotten, beroendet” (Norstedts) och föreläsningen ”En fjärils vingslag.”