Fyra kristna profiler: Därför får vi aldrig glömma Förintelsen

I morgon lördag infaller Förintelsens minnesdag. Dagen lät fyra kristna profiler ge sina tankar kring antisemitism i dag, i går och varför vi måste fortsätta att påminna varandra om de brott mot mänskligheten som tilläts ske under andra världskriget.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Daniel Alm, föreståndare för Pingst FFS:

109226.jpg– Jag ställer mig i den förhoppningsvis mycket långa raden av personer som vill hedra minnet av Förintelsens offer. I en tid när historien ibland revideras för grumliga och fientliga syften, behöver alla goda krafter hjälpas åt att komma ihåg hur fruktansvärd Förintelsen var. Vi får aldrig glömma vad ondskefulla ideologier kan innebära för helt oskyldiga människor. Det är inte tid att sluta oss i polariserande rädsla, det är tid att besluta oss att kämpa för mänskliga rättigheter.

Antje Jackelén, Svenska kyrkans ärkebiskop:

109237.jpg– Den internationella minnesdagen för Förintelsens offer markerar slutet på en av vår tids värsta fasor. Men antisemitismen upphörde inte vid krigsslutet 1945. Det har vi med förskräckelse fått uppleva även i Sverige. Denna dag påminner oss om att vi behöver belysa och bekämpa alla ideologier som leder till att människors värde ifrågasätts och deras värdighet kränks. Tillsammans med människor av olika tro måste vi sprida de goda berättelserna, odla hopp och därmed bidra till att ”laga världen”, som judisk tradition uttrycker det.

Läs mer: Irit Yogev präglas av föräldrarna som överlevde Förintelsen
 

Ulf Ekman, författare, förkunnare, katolik:

109207.jpg– Det judiska folkets existens har aldrig varit självklar. Ständigt, igenom seklerna, har man hotats, trakasserats, förföljts och mördats. När nu nya hot ständigt dyker upp i accelererande takt, när antisemitismen återvänt i allt ökande styrka, med ett ohöljt groteskt anletsdrag, får vi inte passivt tiga. Vi får inte heller tro att detta inte skulle kunna sprida sig som en sjukdom i hela samhällskroppen. Någon har sagt att förekomsten av antisemitism är som en febertermometer. Vårt samhälle har smittats av denna feber. Det kan vi aldrig acceptera! Det måste formas ett klar, ljudligt och entydigt nej till antisemitism ifrån alla samhällsgrupperingar i vårt land.

Läs mer: ”Överlevare: Elevernas frågor om Förintelsen har ändrat karaktär”
 

Karin Wiborn, generalsekreterare Sveriges kristna råd:

109238.jpg– ”Om detta må ni berätta” är namnet på boken som sändes ut till alla svenska hushåll när den gavs ut 1998. Titeln är viktig. Vi behöver berätta historien och, trots att det är fruktansvärt plågsamt, påminna oss om detta sår i mänsklighetens historia i syfte att förhindra liknande katastrofer. I dag ser vi hur mänskligheten drabbas av nya splittringar som leder till diskriminering, hot, våld och död. Vi måste om och om igen berätta vår historia.

 

Läs också: ”Hemskt att det finns förnekare”