Gemensamt musikprojekt för flyktingbarn

Ett stort antal kristna artister och musiker går samman för att hjälpa flyktingbarn. ”För kärleks skull” heter projektet som bland annat innefattar ett samlingsalbum med nyinspelade låtar och en gemensam spelning på Gullbrannafestivalen i sommar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Sådana här saker uppstår inte ur tomma intet och precis som vid ”Live aid” och alla andra musikaliska hjälpprojekt så finns det någon som tryckt på knappen. I det här fallet heter han Peter Johansson, musiker, låtskrivare och artist men också egen företagare från Bankeryd.

– Den som är skuld till det här är egentligen Mauro Scocco, berättar Peter Johansson. Scocco släppte en flyktinglåt i höstas och de är ju duktiga inom den profana musiken att göra musik ihop för en god sak.

– Det fick mig att tänka: varför kan inte vi samarbeta över gränser på samma sätt som de profana artisterna? Känns som att många av dem inte har så stor prestige utan kan samarbete även med de som inte är så kända.

Läs mer: Varför engagerar du dig i ”För kärleks skull”?

Peter beslutade sig för att vända sig till Dagen med sina funderingar, så han skickade ett sms till undertecknad. Varför är det så här? Ska det vara så svårt att få till något bra?

Planer började smidas. Ursprungsidén var att skriva en låt där så många som möjligt kunde vara med på inspelningen, men av en rad skäl utvecklades tankarna till helt nya idéer som innefattade fler låtar.

En rundfrågning bland en rad artister och musiker om huruvida det fanns intresse för ett sådant här projekt blev ett första lackmustest. Utslaget blev förbluffande positivt. I stort sett alla som svarade ställde sig bakom idén och på några få dagar hade mer än 30 personer ställt sig bakom ”För kärleks skull”. Skaran har sedan växt så sakteliga och folk har anslutit sig i takt med att projektet blivit allt mer känt i kristna musikkretsar. I skrivande stund har ett drygt fyrtiotal gått med i projektet.

– Det har bara rullat på. Jag har fåt mejl och sms från folk som är jätteglada att vara med i det här, säger Peter Johansson.

Läs mer: Hjälpen går till syriska barn på flykt

Som idégivare är han den självklare projektledaren men han är inte ensam att organisera det hela. Dagen är samarbetspartner och på ett tidigt stadium bjöds även Erikshjälpen in i projektet. De har sedan flera år arbete bland syriska flyktingbarn i Syriens närområden och de har också samarbete med flera artister. Dessutom är de en ekumenisk hjälporganisation, vilket var viktigt med tanke på intentionen att göra ett brett projekt. På Erikshjälpen jobbar numera Samuel Åhl med ett förflutet i skivbolagsbranschen. För Dagens räkning finns undertecknad med i projektet.

Nu händer följande: En rad artister jobbar med att skriva och spela in låtar till den samlingsskiva som ”För kärleks skull” planerar att ge ut till sommaren. Alla är välkomna att bidra, men blir det för många kommer ett urval att göras. Eftersom projektet inte har någon budget får alla artister stå för sina omkostnader. All behållning tillfaller sedan det aktuella hjälpprojektet. Dock är det fortfarande varje låtskrivare som ”äger” sin låt.

Det kommer också att spelas in ett antal videspottar som är tänkta att spridas i sociala medier, där artisterna berättar varför de stöttar projektet och de som tittar uppmanas att också vara med och skänka pengar.

Lördag den 9 juli har Gullbrannafestivalen upplåtit sin stora scen till För kärleks skull”. Det blir den officiella releasekonserten för albumet. Det blir också en sprudlande musikalisk manifestation för människor som saknar det allra nödvändigaste i livet.

Att göra deras liv drägligare är värt hur mycket som helst. Rent musikaliskt kan detta förhoppningsvis bli början på nya spännande artistsamarbeten. Vi har redan fått förfrågningar om gemensamma konserter till hösten, avslöjar Peter Johansson.