Gospel för grannarna

Det började med en tydlig vision. Körledaren Maria Sandell såg hur människor översköljdes med Jesu kärlek, att allt det torra som vi alla människor bär på behövde bevattnas. I denna vision drogs gospelkören The Master’s Voice in.
En gång i månaden i två och ett halvt år har körens gospelkvällar lockat grannar, arbetskamrater och vänner till en sekelskifteskyrka i Gamla Enskede i Stockholm.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Det är luciaafton och därför en lite annorlunda gospelkväll för The Master’s Voice, med dubbla föreställningar, barn i lucialinnen, flera klädbyten och inslag av traditionella julsånger. Kyrksalen är fullsatt med sina 150 platser. Folk står längs med väggarna och några har plockat fram extra stolar. Efter handuppräckning kan konstateras att många hittat till Triangelkyrkan för första gången. Men det finns även en trogen skara i olika åldrar som varje månad kommer hit för att inspireras och delta i gospelkvällarna. Ofta är det fullsatt.

– En vision får man ju inte så ofta, säger Maria Sandell och skrattar. Jag och min man bodde här i området och blev en dag försenade till vår kyrka. I stället hamnade vi här.

Hon fick visionen som också innebar att starta en barnkör i Triangelkyrkan. Det visade sig stämma överens med den vision som dåvarande pastorn, Cay Lennart Larsson, bar på.

I samma veva letade kören hon leder, The Master’s Voice, efter en repetitionslokal. Även kören hade genomgått en andlig process. Från att ha turnerat mycket och haft stora konserter, upplevde kören att det vara dags att gå in i ett nytt skede och pröva en ny typ av arbete.

– Vi vill betjäna människor regelbundet och använda all vår kreativitet. Vi är så tacksamma över att vi får vara med och beröra människors hjärtan med vår musik och våra funderingar om livet. För att människor som inte är troende ska återkomma är det oerhört betydelsefullt att vi håller en bra musikalisk nivå och har ett varierat program. Vi har själva blivit väldigt välsignade av de här kvällarna i kyrkan.

Att kyrkan är inne i ett viktigt evangelisationsarbete intygar Anette Haaland. Hon är sedan flera år medlem i församlingen, är blivande pastor i Triangelkyrkan och delar Marias längtan efter att människorna i Gamla Enskede ska få uppleva ett själens helande. Många trådar flätas samman.

– Jag tror att det är Gud som fört oss samman. Gospel har ett oerhört radikalt budskap. Men det accepteras av icke troende, på grund av att de blir berörda, konstaterar Anette.

Hon har upplevt att det andliga sökandet i området är stort och menar att människor måste kunna relatera till varandra på ett naturligt sätt.

– Många grannar som kommer hit, upplever att de under gospelkvällarna mitt i veckan kan hämta kraft, fortsätter hon. Vi har fått kontakt med många människor både genom barnkörerna och gospeln. Triangelkyrkan har blivit lite av kyrkan mitt i byn.

För att människor på ett naturligt sätt ska kunna slinka in till kyrkan under gospelkvällarna har man valt att inte ta betalt, utan förlita sig på kollekter.

– Det är inte så ”hippt” att varje månad spela i en och samma kyrka. Men det ligger en väldig välsignelse i det. Genom att vara trogen i det lilla öppnar sig plötsligt nya områden, som när vi i somras blev inbjudna till Jazzfestivalen i Stockholm, berättar Maria.

– Det är fantastiskt att det finns musiker som ställer upp på det här viset, tillägger Anette.

Samarbetet med kören har blivit ytterligare ett arbetsfält för ekumeniken i Triangelkyrkan, som är en baptist- och missionskyrka. Körmedlemmarna kommer själva från olika kyrkor.

– Genom The Master’s Voice får vi med våra olika bakgrunder en gemensam plattform. Man hittar det gemensamma i stället för olikheterna och ser att det går att respektera varandras åsikter och förena. Många i kören säger att de har vuxit i tron genom detta, berättar Maria.

När fler söker sig till kyrkan blir det också mer arbete att möta dessa människor.

– Det är roligt för en liten församling när det finns något som drar människor till kyrkan. Det blir så fullt av glädje när det händer något. Nu kommer det människor hit, så vi ber att vi också ska få hit fler som kan bistå med att ta han om dem. Vi är ständigt beroende av Gud. Vi behöver arbeta långsiktigt. Men känner man verkligen att man är ledd in i ett sammanhang, ger man inte heller upp lika lätt, understryker församlingens blivande pastor.

Lilla Erstagården