Gripande om förlusten av ett barn

Jeanette Neij”Medan körsbärsträden blommar”(MBM Förlag)

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Jeanette Neijs sorgesång över sitt förlorade barn är en bok som skakar om. En berättelse formad direkt ur verkligheten. Lukas är bara nio dagar när han dör på sjukhuset och lämmar ett outplånligt sår i sin mamma och familj. I en sorg som överstiger allt får vi följa författaren dag och natt. Den sorg hon känner kan ingen vara i närheten eller ana vidden av.

Hon skriver på ett ställe: ”Alla förstår att det är hemskt att förlora ett barn men ingen kan förstå hur hemskt det är om man inte har upplevt det själv. Därför tystnar jag.

… Varje dag är ytterligare en dag att sakna min son. Hur många tomma famnar och okramar klarar hjärtat av?”

På ett annat ställe står det: ”Det finns ingen mening över huvud taget med Lukas död och ingen lärdom att dra av vår sorg efter honom som på något sätt är ’positiv’. Hans död och alla barns död från sina föräldrar, är definitionen av meningslöshet.”

När jag läst boken förstår jag att ingen kan förstå någon annans sorg. Det gäller vid förlusten av ett barn, men också vid andra förluster. Sorgen är alltid högst personlig och vi runt omkring har ofta ingen riktig möjlighet att kunna hjälpa till.

Men tre H:n finns och de hämtar Jeanette Neij från psykoterapeuten Marta Cullberg Westons bok ”Tröst och reparation”. Hålla om, för att skapa ett sammanhang att finnas till i. Hälla i, det vill säga få hjälp med den praktiska världen med alltifrån en kopp kaffe, till att klara av de enklaste ting i vardagen. Hålla ut, som står för att sorgeprocessen tar tid och måste så få göra. Man måste få sörja i sin egen takt och länge, länge.

Det är en stark bok Jeanette Neij har skrivit. Gripande och utmanande på samma gång. Ett vet jag efter läsningen och det är att jag måste vara mer varsam själv inför den som bär på en sorg. Hurdan den än ser ut och vilka uttryck den än tar sig.

Böneutrop
Kyrka och politik