Han skriver utan att veta hur det ska sluta

Artisten och musikern Andrew Peterson gick med tanken att skriva en bok under många år innan han till slut bestämde sig. 2012 fullbordade han en fantasyserie om fyra böcker. Lagom till jul har hans första bok ”Mörkret över Aerwiar” översatts till svenska och nått bokhandlarna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Redan innan han började skriva­ hade några av bokens huvud­personer tagit form i hans huvud och landet där de bor började också utkristallisera sig, men hur berättelsen skulle sluta hade han ingen aning om.

– Det är lite av en dröm som går i uppfyllelse att se boken ges ut på svenska, säger Andrew Peterson. Min farfars far kom från Kalmar och jag känner en stark gemenskap med och kärlek till Sverige och mina rötter där. Jag har till och med namngivit en av berättelsens huvudpersoner efter just Kalmar. Och ett samhälle kallas Pennybridge – efter Örebro. Det finns mycket influenser från Sverige i namn och platser i boken, så jag hoppas verkligen att den blir uppskattad i Sverige.

I egenskap av artist har Andrew Peterson de senaste tio–femton åren blivit ett välbekant namn för många i Sverige. Han har spelat i kyrkor runt om i landet och medverkat på konferenser som Nyhemsveckan och Torp och spelat på Gullbranna­festivalen. Nu blir han även som författare mer tillgänglig här. Bokserien som går under namnet ”The wingfeather saga” blev komplett på engelska redan 2014.

Andrew har fortsatt att skriva även efter detta, men erkänner att det krävde en ganska rejäl ansträngning för att den första boken skulle bli av.

– Det var tio, kanske tolv år sedan, som jag bestämde mig för att sluta prata om att skriva en roman och faktiskt skriva en. Ända sen jag var barn har jag velat göra detta, men jag gav alltid upp efter några kapitel. Den här gången, när jag redan hade familj och min musikkarriär som också kräver tid, visste jag att jag skulle komma att behöva fokusera och verkligen arbeta med det – inte bara ge upp när det blev svårt.

Andrew berättar att han ser stora likheter mellan att skriva musik och att skriva böcker, även om tidsperspektivet och hur man delar resultatet av sitt arbete med andra skiljer sig dramatiskt åt.

– Både att skriva låtar och böcker kräver hårt arbete, understryker han. Båda kräver att man skriver och skriver om. Båda funkar också bäst i någon form av gemenskap.

– Men låtskrivande är lite mer som ett sprinterlopp, korta insatser av kreativ energi. Och när en låt är klar kan du omedelbart dela den med någon eller testa­ den i en spelning. Att skriva böcker är mer som ett maratonlopp. Det är en lång, långsam, svår väg och du vet inte ifall det blir bra förrän du har avslutat arbetet, kanske något år senare. Men inte bara det. Du är aldrig på plats när människor tar del av det du gjort. När jag spelar en låt som jag skrivit, är jag där själv och delar upplevelsen med publiken i realtid.

”Mörkret över Aerwiar” är en fantasybok, inriktad på barn och ungdomar i åldrarna 9–12 år. I centrum för berättelsen står familjen Igiby med barnen Kalmar, Janner och Leeli. Tillsammans upptäcker de världen Aerwiar, där de lever, samhället Gliphult och de karaktärer och varelser som finns där.

En av Andrews första uppgifter när han började skriva boken var att beskriva ”världen” och sätta upp ramarna för hur livet där ser ut, vilka förutsättningar som skulle råda för allt som sedan utspelar sig.

När Andrew, sittande på soffan i sin skrivarstuga The chapter house, förklarar hur han närmar sig sitt arbete att skapa, oavsett om det handlar om musik eller litteratur, gör han det med eftertänksamhet och nästan en sorts vördnad. Det är uppenbart att det handlar om något mycket djupare än att leverera en produkt. Det är ett arbete som involverar inte endast hans egen kreativitet och fantasi. Han beskriver det som ett samarbete med den helige Ande, där det gäller att lämna utrymme för det oväntade.

– Varje gång som du engagerar dig och tar del i den kreativa processen, så lever du ut att du ju faktiskt är skapad till Guds avbild, förklarar Andrew. J.R.R. Tolkien brukade säga att Gud är Skaparen och vi är hans medskapare, som går ut i världen och upprepar det Gud redan har gjort genom att tala ljus in i mörkret och att skapa nya världar.

– Det betyder också att vi måste vara ödmjuka. Vi måste komma ihåg att Gud är bättre på att berätta än vad vi är, så vi måste vara uppmärksamma och lyssna till honom medan vi skriver och arbetar. Det betyder inte att allt vi gör alltid blir fantastiskt, eller ens inspirerat, men det allra bästa vi är med och skapar blir alltid bättre än något vi själva skulle kunna åstadkomma.

Som exempel på hur det kan bli när man lämnar utrymme för Gud att påverka skapandet, nämner Andrew att det fanns flera väsentliga delar av ”Mörkret över Aerwiar”, som han själv inte kände till hur de skulle utvecklas förrän han satt och skrev. En speciell incident inträffade en dag när han satt på ett kafé och skrev och plötsligt insåg vad som höll på att hända med en av karaktärerna. Andrew själv blev helt överraskad och började gråta medan han skrev ner det han såg framför sig.

– Den kreativa processen är verkligen märklig, säger han och skrattar åt det varma minnet.

– Men här finns också en likhet med att skriva låtar. För det mesta har du ingen aning om hur en låt ska sluta, så det enda sättet att få veta det är att hänga på den första idén och upptäcka vad låten vill bli. Med den här berättelsen kan man säga att jag fick upptäcka världen och berättelsen tillsammans med läsarna.

Just nu, medan hans första bok blir tillgänglig på svenska, avslutar Andrew snart sin årliga julturné med den musikaliska berättelsen ”Behold the Lamb of God”. Parallellt skriver han på en ny bok, som han kallar för en sorts memoarbok om den kreativa processen.

– Jag hoppas att det ska bli en bok som kommer att uppmuntra andra människor i deras kreativa arbete. Därefter skulle jag gärna skriva mer fiction eller ett bra mysterium … jag är inte helt säker ännu.

Andrew Peterson

Fakta:

Gör: Artist och författare.

Bor: Utanför Nashville, TN (USA).

Ålder: 43 år.

Musik: Har gett ut fjorton soloalbum sedan independent-debuten ”Walk” 1996. Har turnerat i Sverige ett tiotal gånger sedan 2004.

Böcker: Har skrivit fyra böcker, som utgör ”Wingfeather­sagan”. Den första finns nu på svenska. På engelska heter böckerna:

”On the edge of the dark sea of darkness” (2008)

”North! Or be eaten” (2009)

”The monster in the hollows” (2011)

”The warden and the wolf king” (2014)

Andrew Peterson har tillsammans med ett litet team gjort en tecknad kortfilm baserad på ”Wingfeathersagan”. Förhoppningen är att det till slut ska bli en långfilm eller en serie kortfilmer. Den första kortfilmen har premiär på You­Tube den 26 december

Foto: Pressbild
Statsministeromröstning