Hårdrockaren Johnny Johansson blev ofrivillig pastor

Som 16-åring döptes han, och försvann från kyrkan nästan direkt. Johnny Johansson skulle bli rockstjärna, det fanns liksom inga andra alternativ.
– Men när jag passerade 40 insåg jag att det kommer ju aldrig att hända!

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Johnny Johansson skrattar. Musiken har varit hans liv och det räcker nästan med att kasta en blick på honom så förstår man det. Han började spela i band tidigt och var bara 16 när en ny ungdomspastor kom till Pingstkyrkan hemma i Strömsnäs.

– Jag vet egentligen inte riktigt hur det gick till men plötsligt var jag uppskriven för att döpas, berättar Johnny.

I bandet sjöng Johnny och hans kompisar om den nyfunna tron på Jesus och fick till och med en spelning i bönhuset i grannbyn.

– Efteråt serverades det korv och bröd men även vi som hade spelat fick betala för oss. De andra blev helt vansinniga och sa ”aldrig mer”, när man inte ens kunde få en korv efter spelningen.

Där och då tog Johnnys korta upplevelse av kyrkan slut. Musiken fick fullt fokus med spelningar på klubbar och diskotek varje helg, även om tron på Gud fanns kvar. Johnny hade ju växt upp med en farmor som var frälst och som läste Bibeln för honom. Han kan fortfarande minnas hur hon gick undan ibland för att be och tala i tungor.

– Det är nog hennes böner jag har att tacka för mycket. Efter spelningarna blev det alltid en massa snack, särskilt när man hade druckit en del, och när folk frågade mig om jag trodde på Gud sa jag alltid ”ja, men jag lever inte som jag borde göra”.

Johnny hade en stark känsla av att inte vara god nog. Träffade han andra kristna kände han sig alltid smutsig. Livet snurrade på, Johnny bildade familj och jobbade både som egenföretagare med pastavagn och som hantverkare med snickerier.

Men plötsligt började kristna människor dyka upp i bekantskapskretsen igen. En sommardag, sista dagen på semestern, ringde en av dem och frågade om Johnny kunde tänka sig att hjälpa honom fixa taket för det regnade in.

– Så jag suckade och tänkte att det måste jag väl ställa upp med. Och när vi är där träffar jag en annan kille och börjar prata musik, berättar Johnny Johansson

Det visar sig att han är med i ett kristet band och att de sökte en ny gitarrist. Johnny hängde med på ett rep och lyssnade. Men det visade sig att frågan kom att handla om bra mycket mer än att hoppa in i ett nytt band.

– Han frågade mig – Johnny, hur ska du ha det nu? Ska du gå med Jesus eller inte? Får vi be för dig? Och jag kände att det kan ni väl få göra. Jag hade så många projekt på gång ändå.

Men den här gången blev det på riktigt.

– Herren drabbade mig verkligen. Folk tyckte nästan att jag hade blivit konstig. Morsan trodde att jag hade gått med i nån sekt.

Johnny ler snett. Det var för 14 år sedan. Livet fortsatte med både upp- och nedgång. Efter 23 års äktenskap slutade relationen i skilsmässa. Även om livet med Gud var på riktigt och Johnny äntligen hade förstått att det inte hängde på honom, att det är tron på Jesus som ställer oss i rätt förhållande med Gud, så hade han svårt att riktigt känna sig hemma i kyrkan.

– Jag kände att jag inte passade in någonstans. Var jag än befann mig var jag en udda fågel.

Så småningom träffade han Gisela som delade både hans kärlek till Jesus och kärleken till musiken. Och till slut bestämde de sig för att gå med i Missionsförsamlingen Lagan.

– Egentligen är det människorna det handlar om. Träffar du två eller tre personer som du känner samhörighet med så har du din församling där. Och får du vara dig själv så kan du vara hemma i den gemenskapen. Jag tror att just det är anledningen till att många lämnar kyrkan, när man känner att man inte får vara sig själv, säger Johnny.

Under de här åren hade en ny tanke börjat gro i Johnny. Tanken att bli pastor.

– Jag hade fått flera profetiska tilltal under lång tid om att Gud kallade mig att leda människor till honom. Så jag började kolla på pastorsutbildningar men slutade ganska snabbt.

Johnny skrattar. Att plugga 4-5 år med tre grabbar i tonåren att försörja, det var liksom inte att tänka på.

– Så jag slog bort tanken. Men något år senare när jag hade träffat Gisela dök den här tanken upp igen.

Det nygifta paret åkte på bröllopsresa till Florida och trivdes så bra att de återvände igen efter bara några månader. Och när de ändå var i USA ville de passa på att gå på gudstjänst i en gospelkyrka eftersom Gisela och Johnny leder en gospelkör här hemma i Sverige.

– Så vi körde runt i Pompano Beach och letade men kunde inte hitta rätt trots GPS, berättar Johnny.

När det närmade sig gudstjänsttid hamnade de istället intill en stor tjusig baptistkyrka – och strax bortom den skymtade ett litet kapell där människor såg ut att gå in genom porten för att fira gudstjänst.

– Det såg så mysigt ut så vi bestämde oss för att gå dit.

Det blev ett varmt välkomnande i den lilla kyrkan Calvary Chapel. Efteråt när Johnny och Gisela berättade att de kom från Sverige och bara hade hittat denna lilla kyrka av en slump skakade pastorn på huvudet. ”Det här är ingen slump”.

– Vi berättade om två drömmar vi bar på – den ena var att få ta med sig gospelkören hemifrån på turné i USA. Den andra drömmen handlade om att starta en församling, säger Johnny.

”Om Gud vill kommer det att ske” sa pastorn. Där började en process som så småningom ledde fram till en förfrågan om Johnny och Gisela kunde tänka sig att starta ett Calvary Chapel i Sverige – och om de fick ordinera Johnny som pastor. Själv har han aldrig varit imponerad av titlar, men det här blev ett viktigt steg som gav honom mandat att jobba vidare med sin vision.

I januari förra året slog Calvary Chapel Ljungby – The Rock Church upp portarna. Ett litet församlingsplanteringsprojekt med Calvary Chapel i Pompano Beach, USA, som moderförsamling. Varje torsdag bibel och bön, varannan lördag eftermiddag en enkel gudstjänst som bygger på undervisning, samtal och gemenskap. Ändamålsenliga lokaler har de fått hyra hos IOGT, mitt i centrala Ljungby. Visionen är att bygga lärjungar som får växa i tron.

– Vi öppnar dörren hit och kokar kaffe, vi gör det vi kan göra. Syftet är inte att dra människor till kyrkan, vi ska dra människor till Jesus, säger Gisela.

Och visst händer det grejer. Man läser Bibeln tillsammans och försöker leva som Bibeln lär. Man ber för varandra. Flera har blivit helade, bland annat från allergier och höftproblem. Gisela bad för en kollega på jobbet som haft problem med axeln i 10 år – och besvären försvann på ett ögonblick.

– Missionsbefallningen är anledningen till att vi gör det här. Det här är inte vårt verk, det är Herrens, säger Johnny Johansson.

Fakta: Johnny Johansson

Ålder: 50 år

Familj: Hustrun Gisela, tre söner och två bonusbarn.

Bor: I Bolmstad utanför Ljungby.

Gör: Egenföretagare i byggbranschen, musiker och pastor.

3

Så många församlingar i Sverige är anslutna till Calvary Chapel.