Hembygden vårdar fredsbiskopens minne

För många svenskar är Nathan Söderblom ett namn förknippat med svensk kyrkohistoria, inget mer. Men genom Söderblomspelet i Trönö fortsätter man oförtrutet att berätta historien om ärkebiskopen som fick Nobels fredspris.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Nu på fredag har Söderblomspelet i den lilla hälsingeorten Trönö premiär för 32:a året, en unik föreställning där amatörskådespelare tillsammans med professionella porträtterar bygdens son Nathan Söderblom.

Erik Ehn är huvudrollsinnehavare, även han bygdens son som elva år gammal kom till audition 1986 med förhoppningen om att få spela teater. Det som började med en liten roll för Erik satte fart på en hel karriär. I dag ingår han i Dramatens fasta ensemble – men återvänder varje sommar hem till Trönö för att medverka i Söderblomspelet.

– Många i min generation och under har ingen direkt relation till vem Nathan Söderblom var och därför känner jag att det är viktigt att föra hans historia vidare. Jag inspireras av hans gärning och hans tro på förändring, hans tro på vad vi människor har gemensamt och inte på vad som skiljer oss åt. Det är en stor tanke som absolut har påverkat mig, säger Erik.

Så vem var då denne Nathan Söderblom? Han vigdes till ärkebiskop 1914 mitt under första världskriget. Somliga har kallat honom för protestantismens påve. Andra har konstaterat att han nästan hade rockstjärnestatus med dagens mått mätt.

Nathan Söderblom doktorerade vid universitetet i Sorbonne och förutom professorstiteln fick han flera erkännanden som hedersdoktor vid kända institutioner runt om i världen. Han var ärkebiskopen som tog ställning för arbetarna och som kämpade för politisk rättvisa. Han var intresserad av mission och ungdomsverksamhet, och något som verkligen utmärkte Nathan Söderblom var hans kärlek till ekumeniken. 1925 lyckades han samla 700 delegater från 37 länder till ett stort ekumeniskt möte i Stockholm. Det ekumeniska arbetet gjorde att han fick Nobels fredspris 1930, ett år före sin död.

För Erik Ehn som gestaltar ärkebiskopen är Nathan Söderbloms sätt att ”kombinera den kristna och socialistiska tanken och omsätta den till handling” utmanande.

– Vi säger att alla är lika inför Gud, men vad innebär det i praktiken? I livet i dag, i städerna blir det så påtagligt när människor sitter och tigger på gatorna. Var är människovärdet? Vad är tro, vad är handling?

Erik konstaterar att så länge vi är människor så kommer vi att behöva stå i skärningspunkten och kämpa den goda kampen.

– Vi måste leva för att omsätta tro och liv och se på vad som förenar oss i stället för att söka olikheter och konflikter, säger Erik.

Själv ser han hur hans olika roller som skådespelare blir ett sätt att lyfta livets stora frågor. Närmast kommer han från rollen som Peer Gynt på Dramaten.

– Här lyfts verkligen kärnfrågan, vad är en människa? Vad är kärnan, vad betyder jag egentligen? Och svaret blir att jag egentligen bara är något i förhållande till andra, säger Erik.

Skådespelaryrket ser han som djupt existentiellt, liksom andra uttrycksmedel inom konst och kultur.

– Vi försöker hitta svaren som man inte alltid kan förklara vetenskapligt och i ord utan mer i känslor. Det är väl det som är meningen med vad vi gör, säger Erik.

Och i Söderblomspelet får den meningen ett tydligt uttryck. En teaterföreställning förankrad i historien och som framförs av både amatörer och proffs mitt i bygden i atriet vid Trönö nya kyrka, bara några kilometer från Söderblomgården där Nathan Söderblom växte upp.

– Här har alla rätt att ta del av kulturen – och alla har rätt att medverka, säger Erik Ehn.

Just mixen av skådespelare gör föreställningen till något unikt, menar regissören Hans Klinga som besökte Trönö för första gången 1985 hälsingeorten för att titta ut spelplatsen för Söderblomspelet. Även hans dotter Elin Klinga började som barnskådespelerska i Söderblomspelet och ingår i dag i Dramatens fasta ensemble.

– Nya människor kommer till varje säsong och i år tror jag att vår yngsta skådespelare är 3,5 år och den äldsta 85 år. Blandningen av proffs och amatörer är väldigt berikande och stimulerande för båda parter, vi lär oss av varandra, säger Hans Klinga.

Föreställningen är inte exakt densamma varje år utan har förändrats med tiden.

– Varje år känner vi att det här är det bästa vi har gjort. Vi hittar fördjupningar och breddning av Nathans egna ord, säger Hans.

På vilket sätt har 32 år som regissör för Söderblomspelet påverkat dig?

– Nathan Söderbloms humanism och människosyn har påverkat oss alla och hans idéer, driv och passion har påverkat mitt liv, absolut. Han hade en gudstanke som var väldigt modern, säger Hans Klinga.

Söderblomspelet

Har premiär den 29 juni i utomhusteatern vid Trönö Nya Kyrka i Hälsingland.

Ärkebiskopen Nathan Söderbloms historia gestaltas av bland andra Erik Ehn, Kristina Törnqvist och Tomas Bolme tillsammans med ett 20-tal amatörskådespelare.

Totalt ges tolv föreställningar i årets uppsättning av Söderblomspelet.

Visste du att

Nathan Söderblom var en mycket musikalisk ärkebiskop som:

• Har komponerat melodin till psalmen ”I denna ljuva sommartid”.

• Drev på skapandet av en ny psalmbok.

• Grundade Uppsala Domkyrkas Gosskör 1920 och var hederspresident i sångsällskapet Orphei Drängar.