Holger Nilsson: Jesus kommer tillbaka innan jag dör

VETLANDA. Holger Nilsson ser sig själv lite som Bibelns Noa - en budbärare innan floden kommer. Efter tjugosex år och drygt tusen publicerade texter fortsätter han allt mer frenetiskt att basunera ut sitt budskap om jordens undergång och Jesu återkomst.
Senaste numret av magasinet Ikon1931 har temat "Undergången". Här möter redaktören Daniel Wistrand den vandrande enmansredaktionen från Vetlanda i ett samtal om drivkraften och balansgången mellan skräckpropaganda och missionsiver.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur Tåget glider in på stationen i Vetlanda strax före tolv. Senaste numret av tidskriften Flammor i väskan. Tidningen inleder med att konstatera att "Undergångsstämning sprider sig". Året på allas läppar är 2012. Mayaindianernas undergångsår. Tidningen beskriver den aktuella biofilmen 2012 varvat med bibelord och Nasa-rapporter om hur solstormar kan slå ut stora delar av västvärlden. Bläddrar man framåt följer tidstecken från Israel och varningsklockor för en kommande Antikrist.
På perrongen verkar dock allt lugnt. Ingen Antikrist, men heller ingen redaktör för tidningen Flammor. Telefonsvararen meddelar att Holger Nilsson är på ärende och återkommer tio över tolv. Men så dyker han upp. Mössa, svart jacka och ett stort leende. Vi åker i den lilla bilen genom samhället. Snötäckta gator i Vetlanda. I utkanten av ett industriområde ligger Holgers lilla hus tillika högkvarteret för den profetiska tidskriften Flammor. Redaktören skriver i princip allt själv. Ett tusental artiklar har det blivit sedan starten 1983. Då, för drygt tjugosex år sedan, pratades det ofta om den sista tiden och Jesu återkomst i kyrkorna. Sedan dess har de allra flesta tystnat. Men inte Holger.
- För några decennier sedan var det fullt naturligt att tala om det här. Det är sjukt att det blivit så tyst. Vi har ju aldrig varit närmare Jesu återkomst, det kan ingen förneka. Den här förkunnelsen borde ju bara stiga och stiga, utropar Holger Nilsson från sitt köksbord i villan.
Han berättar exalterat om hur Jesu återkomst är Nya testamentets största ämne, omtalat hela 319 gånger.
- Jag tror inte att Gud hade gett så stort utrymme för denna sak om det inte varit av yttersta vikt. Jag har alla argument på min sida, så du ska veta att jag är övertygad, konstaterar redaktören.Telefonen ringer. Holger smiter ut till arbetsrummet. En prenumerant har inte fått sin tidning och Holger skriver ner adressen. Det är bråda dagar nu. Senaste numret av Flammor kom ut i förrgår och telefonen går varm. Under två knappa timmar avbryts intervjun sex gånger av telefonsamtal.- Folk är så intresserade av det här. Det ringer och ringer, konstaterar Holger stolt.
Men faktum kvarstår. Utanför det lilla huset i Vetlanda med de ringande telefonerna är det ganska tyst om Jesu återkomst och den yttersta tiden. Varför?
Många skulle kanske förklara tystnaden som ett taktikbyte av kyrkan. Det tidigare så vanliga talet om att ständigt vara redo, hålla sig på mattan om Jesus skulle komma tillbaka, brände människor. Skrämde bort dem. Säkrast att tona ner domedagsförkunnelsen. Dessutom säger ju Jesus själv att ingen utom Fadern vet dagen eller stunden. Onödigt att hålla på att spekulera. Eller?
Holger håller inte med. Inte alls. Han känner igen resonemanget och ser det som bortförklaringar från kristna som vägrar ta sitt ansvar att sprida budskapet om Jesu återkomst.
- Det är som Jesus säger "De blev alla sömniga". Det var profetiskt förutsagt, nu har den sömnaktigheten kommit över hela kristenheten.- De klamrar sig fast vid det där bibelstället från Mattevangeliet 24:36 om att "ingen vet dagen eller stunden". Men det är ett väldigt slarvigt hanterande av Bibeln. Jesus talar egentligen om den yttersta domen, inte om sin egen återkomst. Å, vad jag skulle vilja hålla bibelstudium för alla dessa människor. Du skulle göra hela tidningen om det här. Efter ett par årtiondens tystnad finns så otroligt mycket att säga!
Rösten är exalterad. Holger knackar högerhanden i köksbordet, för att om möjligt förstärka orden ytterligare. Det råder ingen tvekan om att han brinner för det han talar om.
Han vill inte kalla sig domedagsprofet. Samtidigt är kanske Holger Nilsson det närmaste man kommer i Sverige. Han har inget plakat med orden "Vänd om, slutet är nära" som i de amerikanska undergångsfilmerna. Men budskapet är detsamma. Om än lite mer hoppfullt. - Mitt budskap är ett ljust budskap. Det är ju något fantastiskt att Jesus ska komma tillbaka och det måste vi kristna berätta om. Annars lämnar vi människorna med allt det negativa de hör i medierna. Vi måste berätta. Nu går folk till spågummor i stället för att få reda på vad som ska hända.
Det ringer igen. Denna gång på dörrklockan. Holger springer ut och öppnar. En bekant vill ge gåvoprenumerationer av Flammor till sina barn.
- Det är inte jag som är domedagsprofet, konstaterar han när han kommit tillbaka.- Här har du de riktiga domedagsprofeterna fortsätter han och går fram till en hylla med urklipp från olika tidningar.
"Domedagen är nära"
krigsrubrik över ett helt uppslag i Expressen. Samma budskap i Sydsvenskan och Aftonbladet. Holger bläddrar frenetiskt. Bland urklippen finns också egna publicerade insändare samt artiklar där Holger själv ger sin bild av den sista tiden. Han har blivit intervjuad åtskilliga gånger. Sammanlagt har han nått ut till miljontals svenskar.- Jag har varit med i SVT 1 och 2, trean och fyran, så jag har täckt in allihopa. Sedan har jag varit med i Sveriges Radio också några gånger, berättar han högtidligt.- Vanliga människor är otroligt intresserade av det här. Kyrkan har gjort självmål som missat detta. Det finns inte en dag att förlora. Här gäller det att ge järnet. Och det är precis vad Holger gör. Ger järnet. Han läser oavbrutet. Plöjer facktidningar, dagspress och vetenskapsmagasin och jämför med Bibelns profetior kring den sista tiden. Just nu funderar han kring årtalet 2012, som dykt upp i film- och medievärlden senaste tiden.- Det kan absolut hända något 2012. Solen kommer att vara i ett läge som den aldrig varit tidigare och forskarna vet inte vad som kommer att hända. Men Jesus kan komma tillbaka ännu tidigare också, säger han med ett klurigt leende.
Han håller ständig koll på nya teorier. Vad händer inom EU och FN? Holger spetsar direkt öronen inför begrepp som världsregering, global valuta och annat som kan tänkas passa ihop med Uppenbarelsebokens ord om en antågande Antikrist.
- Det händer saker hela tiden. De mest osannolika profetiorna börjar slå in, säger Holger kryptiskt.- I Uppenbarelseboken står det om "centner-tunga hagel". Hagel tunga som trettio till femtio kilo kommer att falla i den yttersta tiden. Det låter helt orimligt, men för några år sedan kunde man läsa nyheten att "50 kilo tunga hagel föll i Kina". Alltså, kan Gud låta 50 kilos hagel falla då kan vad som helst inträffa, fortsätter han triumferande.Holger har många liknande exempel. Men hur ser det egentligen ut på minuskontot, vad gör redaktören när en profetia han publicerat inte slår in?- Ja, för det första så publicerar vi inga direkta profetior. Det jag skriver är fakta och jag refererar till både facktidningar och profana tidningar, och följer med i världshändelserna. Sedan är ju det intressanta med en profetisk tidskrift att man inte vet när det ska inträffa. Det gör att tidningen, till skillnad från alla andra tidningar, blir mer relevant ju äldre den blir. Vad säger du till dem som menar att det du skriver är skrämselpropaganda?- Jag ber för de här människorna som inte vill lyssna. Jag har argumenten, de framför alltid det svagaste argumentet, att det här skulle vara skrämselpropaganda. Det säger mer om dem än om mig.Men finns det inga risker med att tala för mycket om den sista tiden? Är det till exempel någon idé att sköta sitt jobb eller bry sig om miljön om Jesus ändå kommer tillbaka när som helst?- Jag har ännu inte mött en enda människa som slutat sitt arbete eller hoppat av skolan på grund av min förkunnelse. - När det gäller miljön, är det viktigt att värna om skapelsen. Jag sorterar nogsamt mina tre lådor med brännbart och annat. Men jag tror att man kan bli miljöaktivist och brinna mer för att rädda miljön än för att rädda människan som är skapelsens krona. Där får man se upp, säger Holger.
Hans vision är att alla kristna i Sverige skulle få Flammor. Att varje kristen skulle få läsa hans texter om Jesu återkomst. För det är nära nu, det är Holger fast övertygad om.
- Jag är övertygad om att Jesus kommer tillbaka innan jag dör. För mig är det en övertygelse som gör att livet blir så otroligt hoppfullt. Det här kan ge inspiration i livet, inte minst till ungdomar som är väldigt uppgivna i dag.
Men vad vill då Holger
Nilsson förmedla till svenska ungdomar som inte fått upp ögonen för Jesu återkomst och den sista tiden?Lång tystnad. Holger laddar. Sedan kommer det.- Kom ihåg att ni lever i en unik generation. Jag tror att ni unga behöver upptäcka det profetiska ordet. Det sätter en otrolig färg på det kristna livet att se de här profetiorna gå i uppfyllelse i vår tid. Ingen kan säga att jag inte lever ett spännande liv.Orden stannar kvar i huvudet när vi kör tillbaka mot stationen. Innan vi lämnar villan böjer sig Holger åter över telefonsvararen. Berättar att han är ute på ett ärende, men lovar att komma tillbaka en halvtimme senare. Tillbaka till villan, tidningsklippen, telefonen och den ständiga väntan på Jesu återkomst.