Hon startade musikskola på nätet

Många drömmer om att lära sig spela ett instrument, men har svårt att ta sig till en musikskola.Nu finns möjligheten att lära sig spela hemma i vardagsrummet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

– Det är mycket i livspusslet som ska hinnas med, och därför har vi skapat ”Musikpoolen” - en musikskola på nätet, säger Anneli Ahlin, musiklärare och småbarnsförälder i Billdal, som är initiativtagaren.

Anneli Ahlin är musiklärare och småbarnsförälder. När hon var hemma med sitt första barn började hon fundera på att starta en musikskola.

– I samma veva drog man ner på den kommunala musikskolan här. Jag började först ha privatlektioner hemma. Men sedan utökade jag verksamheten, berättar hon.

Den fysiska musikskolan ”Musikum” är nu en fristående musikskola med runt 250 elever. Här kan man lära sig spela en rad instrument. Men i våras började Anneli fundera på om man inte kunde göra något för dem som har svårt att hinna med att ta sig till en musikskola. För den som bor utanför storstadsområdena kan det vara extra svårt. Så föddes idén med en musikskola på nätet.

Tillsammans med två av lärarna på Musikum ägnade Anneli Ahlin sommaren åt att spela in lektioner, och den 8 oktober blev det startskott för ”Musikpoolen”. En likande sajt finns i Finland, men det finns, tror Anneli Ahlin, inget annat liknande i Sverige.

– Vad jag vet finns inget där man liksom vi erbjuder filmade lektioner och även notbild.

Själva sajten har byggts av ett webbföretag. Undervisningen går till så att eleverna streamar videolektioner med tillhörande notbild. Grunderna i hur man spelar på instrumentet och stämmer det gås grundligt igenom. Sedan får eleverna själva välja både vilka låtar de vill spela och på vilken nivå.

– Vi försöker alltid ha aktuella låtar, det är mest rock och pop, men vi har även en del klassiska låtar.

Alla lektionerna är indelade i svårighetsnivå.

– Vi har gjort så att vi gör en enklare variant av låten och en svårare. Det finns just nu fyra nivåer. Det som är roligt med att jobba på det här viset är att man tar fasta på glädjen och lusten i att lära sig. Till skillnad från musikundervisningen i skolan har vi inga mål som måste uppnås, inga betyg som ska delas ut.

I dag finns det möjligheter att lära sig spela piano, gitarr, bas och trummor på nätet. Man kan också sätta ihop ett eget band, genom att varje bandmedlem lär sig en låt separat. Sedan sätter man ihop det hela – och vips så har man ett band!

Självklart finns det också nackdelar jämfört med att träffa en lärare ”live”.

– Att gå hos en lärare kan inte ersättas av det som finns på nätet. Men det finns också några fördelar med nätet, man kan till exempel spela upp lektionen flera gånger. När man går hos en lärare kommer man ibland hem och undrar: hur var det nu igen …?

”Musikpoolen” fungerar som prenumeration. Man betalar för en månad i taget, och då får man tillgång till allt som finns på webbplatsen.

– På så sätt kan en hel familj dra nytta av prenumerationen. Ibland kan det ju vara så att barnen vill spela något instrument, men kanske kan även mamma eller pappa hitta en stund och ta en lektion.

Anneli Ahlin vet att det kan vara tajt att få till tidspusslet i en småbarnsfamilj. Själv kombinerar hon mammarollen med musiklärarjobbet – och med sitt engagemang i Smyrnaförsamlingen i Göteborg, där hon spelar och sjunger med barnen. Musiken är den röda tråden i hennes liv.

– Musik är glädje! Och det är också socialt. Man får ett sammanhang, och det är utvecklande på många sätt, för hjärnan, inte minst. Men det viktigaste är att musik är och ska vara roligt!

Anneli Ahlin.

Fakta:

  • En musikskola på nätet som drog igång i oktober. Bakom står den fristående musikskolan ”Musikum”, www.musikum.se. Musikpoolen ligger på www.musikpoolen.com
  • Lektionerna är streamade videofilmer. Dessa kan även ses på smartphone eller läsplatta.
Statsministeromröstning