Ingemar Olsson: Så kom sången ”Då vet väl om att du är värdefull” till

Sin största hit skrev Ingemar Olsson på beställning. Tacka Sveriges Television för det!

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Häromveckan passerade artisten och låtskrivaren Ingemar Olsson 70-årsstrecket, men det är inget som får honom att ens fundera på att sluta. Nej, han tänker fortsätta köra på, åtminstone så länge den nu 75-årige Stonessångaren Mick Jagger håller igång. Musiken har varit en viktig del av Ingemars liv sedan barnsben och om blott två år firar han 50 år som skivartist.

Vi pratar alltså med en nestor i den svenska kristna musikbranschen. Eller kanske en pop-farfar för att ta till ett slitet epitet på denne Beatles-fantast.

Men nu var det ju en sång vi skulle prata om och i Ingemars fall är valet givet. Ingen av hans sånger, och de är ändå åtskilliga, kan mäta sig i genomslag med ”Du vet väl om att du är värdefull”.

– Jag brukar säga: ”Det kommer att stå på min gravsten – Ingemar Olsson, det var han som skrev ’Du vet väl om att du är värdefull’”. Att det kanske är det viktigaste jag gjort i mitt liv, säger Ingemar.

– Men det hade jag ingen aaaning om då. Jag hade ju skrivit många låtar och nu gjorde jag en till. Det var väl inget mer med det?

Fast det var just det det var.

Redan omständigheterna för låtens tillblivelse var ytterst speciella. Året var 1978 när Ingemar Olsson plötsligt fick en oväntad utmaning från Sveriges Television.

– Jag skulle vara med i ett tv-program som hette ”Sång på gång”. Programmet hade en och en halv miljon tittare. Då ingick det att de kontaktade olika kompositörer, låtskrivare, och så fick man skriva på ett kontrakt att inom sex månader så ska jag ha skrivit en ny låt och den ska framföras första gången i det här tv-programmet.

Ingemar tackade ja och satte därmed tummen i ögat på sig själv.

– Det kan man behöva ibland. Och just den här situationen var nog det som gjorde att låten blev som den blev.

Det fanns inga instruktioner om vad sången skulle handla om. Full frihet!

Du hade sex månader på dig, men hur lång tid tog det innan låten kom?

– För mig är melodier väldigt lätta. Det är bara att ta ett ackord, säger Ingemar och slår an strängarna som för att understryka.

– Melodier hade jag egentligen hur många som helst. Men det jag funderade mycket på, det var ju innehåll. Vad ville jag säga i det här programmet?

Tankarna gick fram och tillbaka. Vem är viktigast i det här? Är det den som står framför kameran? Den som syns i tv. Det måste det ju vara. Och det är ju jag, insåg Ingemar.

– Men vänta nu: Det är ju någon som tittar på mig. Den personen är ju lika viktig och värdefull. Så tänkte jag: Det vill jag tala om! Du vet väl om att du är värdefull. Att få säga det till en och en halv miljon människor, det kändes som: Ja, det är det jag vill göra!

Ingemar Olsson minns tydligt inramningen när sången föddes.

– Det var under epoken som vi bodde i storfamilj, vi var sex vuxna och tre barn i det läget. Jag sitter vid matbordet, en ganska stor sal med fönster ut emot trädgården. Där sitter jag med gitarren. Jag ser det framför mig. Det var där, i det huset.

Melodin gick fort – i vanlig ordning. Texten tog längre tid.

Första reaktionen kom redan i sändning när programledaren Bengt Roslund ställde några tillspetsade frågor.

– Han sa att den här låten var ju väldigt befriande. Men du är ju kristen, ska du inte komma med några sorts krav? Är man verkligen älskad som man är? Kräver inte Gud att man ska vara si eller så?

– Nej, det var precis det jag hade sjungit i texten, att du behöver inte vara varken si eller så. Gud fader själv han accepterar dig ändå.

Efter tv-programmet kom det att dröja flera år innan Ingemar spelade in ”Du vet väl om att du är värdefull” på skiva. Sången fick vingar ändå.

– Den gick från mun till mun. Den levde sitt eget liv och det gör den ju fortfarande. Jag ska inte säga varje dag, men nästan är det någon som berättar att ”den sången hörde jag när mitt barnbarn döptes” eller ”den hade vi när vi gifte oss” eller någon som säger ”den sjöng vi på min mans begravning. Jag får höra väldiga historier om den här sången.

– Sedan har den ju tryckts på vykort, t-shirts och någon bärkasse. Lärare har sagt till mig att den har målats på väggen i skolor och präster berättar att den här sången och ”Tryggare kan ingen vara” är de vanligaste vid barndop. Och att den är konfirmandernas favoritpsalm.

Vad har ”Du vet väl om att du är värdefull” betytt för dig personligen?

– Jag är ju som alla andra människor. Jag behöver bli bekräftad jag också, att jag i mig själv är älskad utav hela världens skapare. Det är ju helt fantastiskt att tänka på det viset. Jag brukar säga att den här sången är en gudagåva, både till mig och till andra människor.

– Förra veckan kom det en man till mig efter en av mina konserter och berättade att han hade lämnat ett kort med texten ”du vet väl om att du är värdefull” till en kollega som var mobbad och som höll på att bryta ihop. Han säger att han tror på henne och känner med henne och så lämnar han det här kortet.

– Flera år efteråt talar hon om att det var det kortet och den texten som bar henne igenom hela den svåra perioden. Jag blev väldigt tagen av att höra det och jag får sådana rapporter ideligen, berättar Ingemar.

Först 1983 spelade Ingemar Olsson in ”Du vet väl om att du är värdefull” på skiva. ”I full frihet” heter albumet. Att det dröjde hela fem år efter premiären i tv-programmet berodde i huvudsak på att han precis spelat in skivan ”En liten bit i taget” när utmaningen från Sveriges Television kom. Men i nothäftet till den skivan hann låten komma med. Många år senare gjorde Ingemar en nyinspelning för en samlingsskiva.

En av de artister som har tolkat ”Du vet väl om att du är värdefull” på skiva är Carola.

– Hon har spelat in den två gånger också, på två olika sätt. En som en ballad och senare lite mer upptempo. Många andra har spelat in den, men den lever sitt liv. Jag lever mitt. Fast vi träffas ganska ofta, jag och sången, säger Ingemar Olsson med ett varmt leende.

Visst känns det som en tröstesång också?

– Ja, men det är det ju. Kan man inte säga evangelium? Goda nyheter! Att så här är det: Du är älskad som du är.