18 september 2020

En tidning på kristen grundKultur

Jacob Sundberg skriver självkritisk bok om vår tids statusjakt

Författaren Jacob Sundberg fascineras av samtidens statusjakt och självcentrering. I sin debutbok, novellsamlingen ”Vi hör av oss”, placerar han nio personer på anställningsintervju och använder humorn för att adressera tidstypiska fenomen.

1 av 2

Hur fick du idén till ”Vi hör av oss”?

– Ja, vad får man idéer ifrån? Jag ville skriva om människor, hur vi ser på oss själva och vad vi har uträttat. Många känner panik inför vad de åstadkommit, eller snarare inför vad de inte åstadkommit.

– Arbetsintervjun är en bra form för att prata om de frågorna. I det forumet koncentreras alla förväntningar och ambitioner till ett tillfälle. Man är väldigt mån om att visa upp en positiv bild av sig själv, men den bilden stämmer ofta inte överens med verkligheten.

Uppblåsta självbilder är ett genomgående tema i Jacob Sundbergs novellsamling. Någon tror att intervjuaren genast blir kär i honom, en annan är helt säker på att hon kommer bli världsberömd sångerska.

Jag känner igen övertron på jaget, men lika ofta möter man människor med enormt dåligt självförtroende. Hur går det ihop?

– Det är två sidor av samma mynt – självförakt och självdyrkan. När hela ens identitet bygger på vad man har uträttat och ens värde ligger i det, är det klart att man är mån om att visa det för andra. Men vem är man egentligen?

De existentiella perspektiven kring identitet och mening har Jacob Sundberg funderat mycket på. Uppvuxen i en pingstkyrka i Bergslagen och numera aktiv i Missionskyrkan i Nässjö har den kristna tron alltid varit närvarande, vilket lyser igenom i novellsamlingen där de religiösa hänvisningarna är flera.

– Hela min världsbild präglas av en kristen tro och språkdräkten är ju en del av det. Jag uttrycker mig ofta med referenser till Bibeln eller tron. Det kommer automatiskt, men är inte medvetet.

I skrivprocessen har Jacob Sundberg plockat mycket stoff från sig själv. En novell beskriver hur en tjej från Nässjö desperat och i all hast flyttar till Stockholm enbart för att inte behöva känna sig misslyckad på klassåterträffen. Hon säljer villan och får en etta i förorten för pengarna. På anställningsintervjun antar intervjuaren att hon är frikyrklig eftersom hon kommer från Småland.

– Jag har också stött på liknande fördomar. Till exempel har jag fått frågor om jag som kristen firar jul. Först kanske man blir indignerad, men sedan känner jag att vi som kristna har misslyckats med att berätta att vi finns och vad vi tror.

Jacob Sundberg har själv inte varit på några spektakulära arbetsintervjuer, så arbetsintervjun är egentligen bara en förevändning för att få beskriva människors kamp för status och självförverkligande.

– Jag har plockat upp tendenser i samhället, som urbaniseringen och känslan av misslyckande när någon bor kvar på landet.

Det finns ingen agenda med boken, inget budskap Jacob vill förmedla. Men samhällskritiken lyser ändå igenom.

– Jag är nog ganska pessimistisk som person och drar min blick åt det som är fel. Framför allt är jag kritisk till dubbelmoral och självhävdelse.

– Samtidigt finns allt det där inom mig också. Vem vill inte vara en världskänd sångare eller framstå som bättre än vad man är? Jag hoppas att människor som läser boken ändå kan känna igen vissa drag i sig själva, inte bara peka åt andra och själva känna sig fulländade och gå med ryggen fri.

Malina Abrahamsson

Malina Abrahamsson är reporter på Dagens kultur- och livsstilssidor.

Fler artiklar