27 september 2020

En tidning på kristen grundKultur

Joakim Lundqvist: Om jag svek skulle det skada många

Livets ords huvudpastor Joakim­ Lundqvist leder Sveriges största församling tillhörande Trosrörelsen. Hustrun Maria kallar han sin ”allra bästa vän” och är det enda han inte klarar sig utan. Men någon användning för dykarcertifikaten får de inte denna sommar.

1. Vad går du runt och tänker på just nu?

– På livet och dess bräcklighet. Vi står inför en situation där en kär äldre familjemedlem är på väg att lämna oss. Mitt i det svåra är det hälsosamt att påminna sig om evigheten och att ta vara på varje dag man har.

2. Vilken biblisk person identifierar du dig mest med och varför?

– Spontant tänker jag på Gideon. Han kämpar med sin egen otillräcklighet och när kallelsen kommer är han övertygad om att den kommit till fel adress. Vi tror ofta att Gud kallar oss på merit, men som det är för Gideon, är det i stället det enkla och det svaga som Gud utväljer. Alla andra religioner talar om förtjänst och duktighet som vägen att närma sig Gud, men kristendomen har det omvända perspektivet. Jag slutar aldrig fascineras av det.

3. Vilken är din största skräck?

– Att något skulle hända Maria, mina barn eller barnbarn. En annan sak handlar om att jag står i ett andligt ledarskap och blir automatiskt en person som många ser upp till. Om jag skulle svika det förtroendet eller falla på något sätt skulle det kunna leda till skada för många människor. Det är både en ängslan och en motivation. Att vara ett föredöme för många är ingenting jag tar lätt på.

4. När brukar du en lögn?

– Kanske säger jag något för att inte såra någon. Exempelvis när man blir igenkänd under en välbehövlig fritid av någon som säger ”Hoppas jag inte stör” och sedan vill ta en teologisk diskussion. ”Nej då” kan jag svara, samtidigt som jag tänker ”Jo absolut”...

5. Vilken egenskap hos dig själv har du svårast för?

– Att jag har en tendens att säga ja när jag ibland borde säga nej. Jag talar ofta utifrån mitt hjärta och kan lova saker som jag sedan inte alltid kan hålla. Det är inte att vara snäll, det skapar besvikelse.

6. Vilken egenskap har du svårast för hos andra?

– En exklusivitet och självgodhet. Det finns tyvärr för mycket av fingerpekande och dömande i kristenheten, det är opassande för en Kristi lärjunge.

7. Vilken nu levande person beundrar du mest?

– De jag först tänker på lever inte längre, som exempelvis William Booth eller Martin Luther King. Människor som riskerar livet för sina ställningstaganden, som drar trons konsekvenser hela linan ut, utan att blinka. Sådana­ som påminner oss om att det finns saker som är viktigare än livet och lyckan här och nu.

8. Vilken är din käraste ägodel?

– Jag räknar inte min fru som min ägodel, men vi har lovat att tillhöra varandra. Det finns ingenting annat än henne jag inte skulle klara mig utan.

9. När upplever du djupast glädje?

– Det viktigaste för mig är gudsrelationen, äktenskapet, familjen och församlingen. När seger vinns på något av dessa områden, då är glädjen som störst. Det kan vara barnbarnets glädje över att lära sig nya bokstäver eller stunden då vi tittar in i varandras ögon efter 33 års äktenskap eller en öppning för att nå ut med evangeliet i Mellanöstern.

10. Vad ångrar du mest?

– Om det är något jag ska ångra så är det att jag inte släppte in Jesus i mitt liv ännu tidigare. Jag gjorde det visserligen när jag var 16, men innan dess hann jag med saker jag inte är stolt över.

11. Vad tar du med dig från tiden med coronapandemin?

– På plussidan ligger den enorma möjlighet som Guds församling har i varje tid att nå ut med evangeliet på nya sätt. Men pande­min har också gett oss en viktig påminnelse om vad det är att vara församling. Online-sändningar och stora tittar­skaror till trots, att vara församling är att dela livet tillsammans.

12. Vad skulle du säga till ditt tonårsjag om du fick chansen?

– Det var precis då jag såg på min traditionella kristna bakgrund och drog slutsatsen att det inte var någonting för mig. Jag sprang åt fel håll. Jag hade lagt händerna på hans axlar och tittat honom djupt i ögonen: ”Det finns så mycket mer av Gud än vad du ens sett utkanterna av. Spring inte bort från något du inte känner”.

13. När möter du Gud?

– På morgonen.

14. Vad vill du viska i statsministerns öra?

– ”Jesus älskar dig.” Det vill jag viska i alla människors öron.

15. Svenska språkets vackraste ord?

– Barmhärtighet ligger bra till.

16. Vilka är de drömmar du ännu inte förverkligat?

– Drömmar jag inte berättar om i en tidningsintervju, haha. De drömmar som är kärast och ligger djupast mår bra av sin egen ensamhet tror jag.

17. Om du fick flyttas bakåt i tiden för en dag – vilken tid skulle du vilja besöka och varför?

– Natten i Betlehem, eller platsen vid Golgata, även om jag bävar inför det. Jag skulle velat vara med på påskdagens morgon och bevittnat konversationen mellan Maria och Jesus. Eller med Mose vid Röda havet, den berättelsen är helt fantastisk.

18. Vad vill du ska spelas på din begravning?

– Psalmen ”Bli kvar hos mig”, gärna på engelska, ”Abide with me”. Den sjöngs även på min mammas och min farfars begravning. Jag älskar parallellen med Emmausvandrarna, som ber att mannen som de ännu inte vet är Jesus, ska stanna kvar hos dem trots att det blir kväll.

19. Vilken är din favoritsysselsättning?

– Att vara med min fru Maria och familjen. Laga mat, åka motor­cykel och fixa med huset och trädgården. Resa är också roligt. Förra sommaren lärde vi oss att dyka, Maria och jag, och det ser vi fram emot att kunna göra när det går att åka utomlands.

20. När och var var du som lyckligast?

– För typ en timme sedan kanske? Det är svårt att mäta lycka, det går djupare än så. Ett tillstånd som inte påverkas så mycket av det som händer. Jag är en välsignad människa och har så mycket att vara tacksam för. Så fort jag har ett ”problem” nyper jag mig i armen och påminner mig om allt som Gud har gjort för mig.

Läs mer Sara Parkman: Ensamhet är min största skräck

Läs mer Britta Hermansson ältar kyrkkaffets alla missade samtal

---

Fakta:

  • Född: 11 februari 1967 Dalarna.

    Bor: Örsundsbro.

    Gör: Leder Livets ords församling i Uppsala, med 3 000 medlemmar, som tillhör Trosrörelsen.

    Familj: Gift med Maria sedan 1987, tillsammans har de två döttrar.

    Bakgrund: Växte upp i svenskkyrkligt hem med pappa som präst och även hans morfar, farfar, farbröder och morbror. Startade 2002 "Ny generation", ett nätverk för kristna skolgrupper. Tog sedan över pastorsrollen efter Ulf Ekman.

---

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar