Johan både designar och sjunger på skivan För kärleks skull

Ett viktigt delmål är snart avklarat för artisterna i hjälpprojektet ”För kärleks skull”. Cd-skivan med 21 låtar är snart klar att tryckas upp.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

I Oskarshamn sliter formgivaren och musikern Johan Mauritzson med att få färdigt konvolutet till den unika skivproduktionen. Aldrig tidigare har kristna artister och musiker i Sverige gått samman i ett liknande hjälpprojekt – skrivit nya låtar och sedan spelat in dem för en god sak. ”För kärleks skull” samlar in pengar för att hjälpa syriska barn på flykt i sitt hemland och i grannlandet Libanon.

För Johan Mauritzson var det ett självklart beslut att engagera sig i projektet.

– Är man i en position där man på något sätt kan hjälpa tycker jag att man inte har någon ursäkt att inte göra det. Det handlar om att man har perspektiv på vilken del av världen vi befinner oss i, vi tillhör de procent av världens befolkning som har det allra bäst, säger Johan och tillägger att den kristna tron gör det omöjligt att dra sig undan sitt ansvar.

Själv har han ställt sina gåvor till projektets förfogande i två avseenden. Johan, som började designa för 20 år sedan, har gjort logotypen till För kärleks skull och han gör den grafiska designen av skivkonvolutet. Dessutom har han skrivit och spelat in en av låtarna.

– Som designer är utmaningen att hitta det som är kärnan i artisten eller projektet som produktionen handlar om. I det här fallet är utmaningarna flera eftersom skivan innehåller rätt blandad musik.

– På samma sätt som folk har kommit samman från olika håll så smälter det ihop i ett projekt. Det måste återspeglas.

Vad har varit viktigt att skapa för intryck när du arbetar med skivan ”För kärleks skull”?

– Jag har tagit fasta på allvaret. Jag kommer att jobba med svart-vita bilder och rött som accentfärg. Det kommunicerar allvar. Rött kan man tolka både som kärlek och som blod.

– Sedan har vi också symbolen som vi gemensamt jobbade fram. Det är händer som sträcker sig uppåt, men som också kan tolkas som att de ger ut. Det är både omsorg och givande.

Berätta om din låt ”Stand together” som finns på plattan.

– Embryot till den har funnits med väldigt länge, därför är vi fyra låtskrivare på den. Egentligen hade jag tänkt göra en lite mer långsam sak, men det blev den här låten. En ganska banal text som är en liten bön: ”Kan vi stå tillsammans?” Banalt men med ett gott hjärta. Skälet att vi har flyktingkatastrofen är ju att människor inte kommer överens, andra saker blir viktigare än kärleken till nästan.

Inspelningen blev speciell.

– Klockan ett på natten sa jag till producenten: Vi borde ha gospelkör här. Till sist blev det nog 36 pålägg och jag var tvungen att härma olika röster för att inte låta lika.

Senast i midsommarveckan är det meningen att skivan ska vara ute till försäljning. Peter Johansson är idégivare och projektledare.

Hur känns det nu när alla sånger är inspelade och skivan nästan är färdig att skickas till tryck?

– Det är verkligen en speciell känsla som infinner sig nu när allt snart finns klart, även fysiskt i form av en cd. Jag är så otroligt ödmjukt tacksam för att få vara en del i det här projektet tillsammans med så många fantastiska musiker, låtskrivare och engagerade människor, säger Peter Johansson.

Fakta:

För kärleks skull

Ett hjälp­projekt som drivs i samarbete med Dagen och Erikshjälpen.

En rad artister skriver och spelar in sånger där all behållning går till projektet.

Pengarna går till att hjälpa syriska barn på flykt och hjälpen förmedlas av Erikshjälpen och deras lokala samarbetspartners.

Distributionen sköts av David Media som också är samarbetspartner.

Låtarna kommer framöver kunna köpas digitalt via Itunes.

Den 9 juli blir det releasekonsert på Gullbrannafestivalen.

Förutom musikintäkterna­ ­hop­pas man att hjälpen ska flerdubblas när folk swishar pengar till projektet – Swishnummer 9009283. OBS. Märk gåvan ”För kärleks skull”.

Foto: Pressbild