Johan Reftel: Pleijels böcker hjälpte mig i tonåren

I serien "Min bokhylla" delar kristna, verksamma inom kultur och teologi med sig av sina litteraturtips.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Johan Reftel, präst och författare, Vad läser du just nu?

– Just nu läser jag "Den gömda skatten" av Gerard W. Hughes.

Vilken var din första stora läsupplevelse?

– Jag minns när jag var runt sju år och min pappa läste "Mio min Mio" för mig, jag var i den åldern där man borde kunna läsa, men jag var inte så vidare bra på det. Jag tyckte att det var svårt att läsa så då var det fantastiskt med högläsning av pappa. Jag har alltid älskat historier, jag minns även när pappa sträckläste "Mästerdetektiven Blomkvist" för mig.

Vilken genre läser du helst?

– Det mesta jag läser är jobbrelaterat, som fördjupningsböcker om Bibeln eller olika andaktsböcker. Jag gillar även "Damernas detektivbyrå". Om jag läser med barnen läser vi olika fantasyböcker, det gillar de.

Vad läser du helst?

– Jag har svårt att hitta tid att läsa, så ofta lyssnar jag på ljudböcker, till exempel om jag står och lagar middag till familjen. Just nu lyssnar jag på fotbollstränaren Sir Alex Fergusons självbiografi.

Hur sorterar du böcker i din bokhylla?

– Jag har världens bästa system, nämligen min fru! Hon är jättebra på att sortera och brukar sortera dem i olika ämnen och kategorier.

Vilken kristen uppbyggelsebok har hjälpt dig mest?

– I tonåren hade jag flera häften skrivna av Bengt Pleijel och de var stor hjälp för mig. Utan dem hade jag nog inte fortsatt läsa, alla de andra böckerna kom senare.

Vilken är din favoritbok i Bibeln?

– Jag märker att jag ofta kommer tillbaka till Filipperbrevet. Mest för att den handlar om glädje och om hur vi människor får växa som kristna.

Vilken bok vill du rekommendera till Dagens läsare och varför?

– Jag tycker att man ska läsa om David i Första och Andra Samuelsboken. Det händer mycket i dem och det är många möten. Alla känner ju till historien om David och Goliat, men det finns fler berättelser om David än så.

Emma Ekberg

Explosionen i Beirut
Johanna Svanelind arbetar för Act Svenska kyrkan i Beirut, men är just nu i Sverige. - Den värsta chocken har börjat lägga sig, men det har varit tunga dagar, säger hon om explosionerna i staden.
Foto: Maria Chalhoub/Svenska kyrkan
Foto: Maria Chalhoub/Svenska kyrkan
Fysiska gudstjänster
Dan Salomonsson, Sara Mellergård, Krister Liljegren.
Foto: Natanael Gindemo & Privat
Foto: Natanael Gindemo & Privat
Kyrkoledarval i Equmeniakyrkan