Kari Jobe: ”Jag vet att Gud gör stora saker i Sverige just nu”

Få kristna låtskrivare har nått så många med sin musik som sångerskan Kari Jobe. Och av dem som vet vem den amerikanska lovsångsledaren är kommer många försöka vara med när hon på söndag besöker Sverige för första gången.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Vi hörs på en ganska knackig telefonlinje bara dagar innan Kari Jobe lämnar USA för att ta The Garden-tour till Europa. Jag får anstränga mig för att höra vad hon säger och blir lite full i skratt när jag dagen efter ser ett inlägg på hennes instagramkonto (som har av över 1 miljon följare), där hon berättar att hon gjort intervjuer med Sverige – sittandes i sina föräldrars garderob full av skor och kläder för att få vara i fred. Det kan förklara ”ansiktet i kudden”-ljudet under intervjun. Men oavsett går det inte att ta miste på att Kari ser fram emot att komma hit.

– Vi är så förväntansfulla! Jag vet att Gud gör stora saker i Sverige just nu, och vi vill bara komma och uppmuntra det som är på gång, säger hon.

Kari Jobe är en av världens mest erkända lovsångsprofiler och en av få kvinnor inom genren. Hon har sålt runt en miljon skivor, nominerats till en Grammy, samt nio Dove-priser (den kristna motsvarigheten till Grammy) varav hon funnit fyra. Hon har tagit plats på många av världens estrader, med ett enda fokus. Att leda människor inför Guds ansikte.

– Redan som liten fylldes jag av en sådan kärlek till Jesus och till att vara i Guds närhet. Jag kände att det var där jag ville vara och en längtan växte fram att få leda människor i lovsång och hjälpa dem att närma sig Guds hjärta, säger Kari.

Kari var bara 13 år när hon började leda lovsång. Det kan låta ungt, men som uppvuxen i ett kristet hem med föräldrar som vara reseevangelister kände hon tidigt hur något tog form i hennes hjärta.

– Ju äldre jag blev desto tydligare blev det vilken kraft det fanns i musiken, hur den berör och gör något med våra sinnen, oavsett om den är andlig eller sekulär, bra eller dålig, arg eller glad. Musik når in i människors liv.

– Det inspirerade mig att tränga djupare och lära mig allt jag kunde om lovsång, för att båda kunna ära Gud och uppmuntra människor. Att helt enkelt få använda musik för att hjälpa människor att be, och peka på sanningen om att Gud är för oss.

Det var under tiden som musikpastor i Gateway church i Texas, där hennes pappa är föreståndare, som hon började skriva på det som blev hennes självbetitlade debutalbum 2009. Hon valde då att inte skicka runt sin musik till olika skivbolag för att ”bli upptäckt”, utan litade på att Gud skulle öppna dörrar för henne om hennes tanke gick i linje med hans vilja. Och dörrarna inte bara öppnades, de slogs upp på vid gavel. Men även om Kari i människors ögon nått stor framgång är hon tydlig med att det inte är någon scenföreställning hon reser runt med. Hon vet var hennes gåva kommer ifrån, av vem den har blivit henne given.

– Allt jag vill är att peka på Gud. Jag vill inte ställa mig i vägen för det Han vill göra, och det som hjälper mig med det är att försöka hålla mitt hjärta rent. Och om vi med ärliga hjärtan bjuder in människor till att erfara Gud tillsammans med oss, så tror jag att Han skyddar oss från att låta det bli något det inte ska vara.

– Men visst, jag har hållit på i så många år att det absolut har funnits tillfällen då jag har fått påminna mig om att det inte handlar om mig, min röst, eller den sång jag har valt att sjunga. Och när jag har hamnat där har Gud varit generös nog att undervisa mig om att Han vill ha hela äran för det jag gör, säger Kari.

Under 2017 turnerade hon i USA med sin fjärde skiva ”The Garden”. Med sig hade hon maken Cody Carnes, också han musiker och lovsångs­ledare, och sonen Canyon snart två år. Men han får stanna hemma den här gången.

Kari började skriva sångerna till skivan medan hon väntade Canyon. Hon och hennes syster Kris hade ända sedan de var små drömt om att få vara gravida samtidigt, och lyckan visste ingen gräns när det blev så. När hennes syster drabbades av missfall, vändes allting upp och ner.

– Det var en otroligt svår tid att både njuta av det som Gud skapade i mitt inre samtidigt som jag sörjde och grät tillsammans med min syster över det barn hon hade förlorat.

Sånger började växa fram ur tuffa frågor till Gud, som ”Varför hände det här?”, ”Hur kunde du tillåta det?”.

– Jag skrev många sånger om smärta och sorg, flera som tillägnades min syster och svåger. Sånger som målade bilden av hur Guds kärlek växer på de mest trasiga platser och hur den kan förflytta oss från det som är svårt till något som är gott.

– Tänk att kunna mötas mitt i smärtan och säga, ”låt oss gå till Gud med det här, lovsjunga och se hur Guds hjärta kommer emot oss med helande”. Och också att säga till människor att det är okej att inte må bra, att de ändå kan sjunga ut till Gud.

Responsen lät inte vänta på sig när skivan släpptes. Och Kari som alltid längtat efter att nå människor i brustenheten, i kraften från Jesu kors, fick kontakt med många som kände igen sig i sångerna och lät henne veta hur musiken varit till hjälp och helande.

– Jag hade ingen aning om hur många det är som kämpar med att inte kunna få barn, eller som har gått igenom missfall. Människor har skrivit brev till mig på flera sidor, andra har kommit fram och berättat att de blivit berörda för att de har känt igen sig i smärtan. Jag har också mött människor som upplevt hur Gud har talat till dem när de har lovsjungit.

Och det är det jag älskar med lovsång, att det sker ett utbyte. Bördor vänds till frid, sorg vänds till glädje från Gud. Du kanske inte ens känner för att prisa Gud när du börjar, men så fort du talar ut sanningen om vem Gud är och din röst får prisa Jesus, så händer det något övernaturligt.

Och för Kari är församlingen den bästa platsen för det, det är där lovsången kommer till sin rätt.

– Det finns dem som menar att de kan lovsjunga hemma och inte behöver gå till en kyrka för att göra det, men det är något väldigt speciellt och starkt över att lovsjunga ihop med andra troende och se hur den helige ande rör sig. Det är något väldigt mäktigt över det.

Och på söndag hoppas hon få uppleva just det i Uppsala.

– Jag längtar efter att få komma dit och lova Gud ihop med andra som älskar Jesus. Och jag har aldrig hört människor lovsjunga på svenska, så det ser jag också fram emot, säger Kari Jobe.

Vill du fortsätta läsa Dagen gratis? Klicka här!

Kari Jobe

Ålder: 37 år

Familj: Maken Cody Carnes och sonen Canyon, snart två år.

Bor: I Texas och i Nashville.

Uppväxt: Karis och hennes två syskon fick under sin barndom följa med sina två resepredikanter till föräldrar, Mark och Caroline Jobe runt i USA. De var ofta med och sjöng på gudstjänsterna till inspelad musik.

Sverigeaktuell: Klockan 19.00 på söndag spelar Kari Jobe live på Livets ord i Uppsala. Tidigare på dagen håller hon och hennes man Cody Carnes en workshop för föranmälda.