Kings dröm utvärderad

För 50 år sedan mördades pastorn och medborgarrättskämpen Martin Luther King. Dagens Birger Thureson har läst en nyutgiven biografi som både blickar bakåt och analyserar dagens politiska läge i USA.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Biografi

Lars Åke Augustsson

”Martin Luther King – hans dröm och vår verklighet”

(Carlssons förlag)

Inför mer än 200 000 demonstranter i Washington höll han en flammande predikan, av amerikanska forskare rankad som århundradets tal. Där och då, den 28 augusti 1963, formulerade den färgade baptistpastorn sin dröm om ett jämlikt och icke-rasistiskt samhälle. Han gjorde det med profetisk pondus i den sjungande ton och med den gammaltestamentliga berättarstil som präglade USA:s svarta kyrkor, men som fängslade människor oavsett tro och livsåskådning. Säg ”I have a dream”, och även sekulära svenskar svarar: Martin Luther King.

Den 4 april är det 50 år sedan den blott 39-årige pastorn sköts till döds när han stod på en hotellbalkong i Memphis. Kulan satte punkt för ett liv som drivits av kristen övertygelse om alla människors lika värde och en obändig vilja att i grunden förändra ett rasistiskt samhälle.

 

Läs mer: Han tog väckelsen till  maktens rum

 

Icke-våldsförespråkaren och fredspristagaren Martin Luther King var under sitt korta liv älskad och prisad. Hatad och hotad. Förföljd av FBI. Hårt pressad av militanta svarta grupper som ville vinna rättvisa med hjälp av våld. Efter sin död blev han en legend, en symbol för hopp och framtidstro.

Blev hans dröm sann? Det är den fråga Lars Åke Augustsson ställer – och försöker besvara – i sin nyutkomna bok ”Martin Luther King – hans dröm och vår verklighet”.

Första halvan av boken presenterar den karismatiska person som inte bara blev den amerikanska medborgarrörelsens lysande ledare, utan också en inspiratör för människorättsaktivister över hela världen. Den andra halvan är en rapport från författarens resor i Martin Luthers spår, där han tar tempen på dagens amerikanska samhällsklimat.

Bokens biografiska del är en intressant genomgång som dock inte förmedlar så mycket nytt. Av naturliga skäl. Martin Luther Kings liv har under de 50 år som gått sedan hans död dokumenterats i många mediala former. Kanske inte alltid lika ärligt som här; Lars Åke Augustsson har inte tecknat ett helgonporträtt utan belyser också mindre smickrande sidor hos denna världsberömda person.

Och hur gick det då med drömmen om det rättvisa och rättfärdiga samhället?

Den 20 januari 2009 tillträde Barack Obama som USA:s första svarta president. Det var ett jättekliv på den väg King drömde om. Samtidigt var det historiska valet ingen slutseger över det mörka arv från slaveriets epok, som landet har att kämpa med.

 

Läs mer: Ung aktivist får Martin Luther King-priset

 

På sin vandring i Kings spår ser författaren museer och monument ”som handlar om den största segern för demokrati och rättvisa sedan slaveriets avskaffande.” Men han noterar också kvarblivande, djupgående orättvisor baserade på hudfärg.

Mest påtagligt är kanske detta inom rättssystemet. Lars Åke Augustsson listar ett antal aktuella fall där unga svarta män, även obeväpnade, omotiverat och brutalt skjutits ned av polisen. Alltför ofta utan att bli bestraffade. I spåren av dessa övergrepp har rörelser som ”Black Live Matters” vuxit fram. Kings kamp går vidare, i en ny tid och i nya former.

Att verklighetens klimat är bistert behöver inte betyda den varma drömmens död. Den kan hållas levande. Den måste hållas levande.

Lars Åke Augustsson avslutar sin läsvärda bok på följande tänkvärda sätt: ”Betyder King något i dag? Fel fråga. Behöver King betyda något i dag? Ja.”

”Martin Luther King – hans dröm och vår verklighet” av Lars Åke Augustsson.

”Martin Luther King – hans dröm och vår verklighet” av Lars Åke Augustsson.

Foto: Pressbild
[x]