Kulturpanelen: Kanye, Halldorf och Lauren Daigle hetast nu

Här är böckerna, artisterna, filmerna och poddarna du ska hålla utkik efter i november.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Daniel Wistrand, livstilsredaktör

Dagens Daniel Wistrand kommenterar beskedet att Frizonfestivalen lägger ner.

Läst: Bodil Jönsson ”Gott om tid”

I veckan var jag och kollegan Malin Aronsson i Malmö och Lund och mötte bland annat fysikern och författaren Bodil Jönsson. För tjugo år sedan kom hennes succébok ”Tio tankar om tid” och nu två decennier senare redogör professorn för skillnaderna i svenskens syn på tid nu och då.

Sett: Stormzy live från Glastonbury

I förra veckan fick jag se ett klipp från brittiske rapparen Stormzys konsert på Glastonbury-festivalen i England. Stormzy, som är en av Storbritanniens största artister, har tidigare inte talat nämnvärt om sin tro. Men i klippet från konserten deklarerar han inför jättepubliken att det är dags att ge Gud all ära och att förvandla hela festivalområdet till en kyrka. Det är tydligt att stjärnan själv är tagen av stunden när han kickar igång en oemotståndligt stark version av låten ”Blinded by Your Grace” med gospelkör, fyrverkerier och extra allt. Gåshud.

Hört: Smakprov från Kanye West ”Jesus is King”

Artisten Kanye West har de senaste månaderna rönt stor uppmärksamhet i USA, sedan han både börjat bjuda in till ”söndagsgudstjänster” i stället för konserter och sagt att han blivit frälst och kommer att sluta med ”sekulär musik”. Hans kommande skiva, som passande nog fått namnet ”Jesus is King”, har försenats flera gånger, men under ett så kallat ”listening party” gav han ändå ifrån sig några lovande smakprov. Detta blir mycket spännande att följa.

Läs också Rapparen Kanye West: Jag har blivit frälst i år

 

I november ser jag framemot: Adventssångerna

Ja, jag vet det är fortfarande bara oktober och man vill inte vill tänka på julen än. Men jag vet lika fullt att mot slutet av november så kommer jag att räkna dagarna till första advent då man får klämma i från tårna i ”Det är advent, det äääär adveent”.

 

Malina Abrahamsson, featurereporter

Malina Abrahamsson.

Läst: ”Därför sörjer jorden” av Peter Halldorf

Hur ska man som kristen förhålla sig till klimatkrisen? Den frågan är utgångspunkten för Peter Halldorfs ”Därför sörjer jorden”. Boken är fantastisk och precis vad jag har längtat efter – en djupare teologisk reflektion om klimat­hotet, förankrad i Bibeln och i dialog med forskningen. Halldorf skriver både med skärpa och ödmjukhet och ger mig hopp inför framtiden.

Läs också Peter Halldorf: Flygskam är inte vägen till förändring
 

Sett: Vägra sociala medier på SVT play

Skådespelaren Adam Lundgren är kluven till sociala medier och bestämmer sig för att åka till teknikmekkat Silicon Valley för att ta reda på vad digitaliseringen gör med oss. Han möter bland annat topputvecklare som tröttnat och som nu varnar för sociala mediers effekter. Lundgren väcker också en viktig etisk fråga: Bara för att något går att utveckla kanske det inte betyder att vi bör utveckla det?

Hört: Paulina Palmgren live på Pilgrims höstmöte

När detta publiceras har jag inte ännu hört Paulina Palmgren spela i rotundan på Bjärka-Säby under Pilgrims höstmöte, men det här är den typen av konsert jag på förhand vet att jag kommer att gilla. Paulina Palmgrens mjuka röst, underfundiga texter och finstämda pop är lika med magi.

I november ser jag fram emot: Uppträdande med min dansgrupp

Jag leder en dansgrupp för barn och vid en av gudstjänsterna i november ska de visa upp vad vi har övat på. De är så fulla av dansglädje att det är omöjligt att inte bli berörd. Dessutom älskar jag när gudstjänsten innehåller många kreativa uttryck. Det blir en återspegling av Gud själv.

 

Urban Thoms, kulturredaktör

Foto: Natanael Gindemo

Läst: Bryan Stevenson ”Riggad sanning”

Vrede, medkänsla, beundran. Den här boken fyller sina läsare med känslor på ett sätt som få andra berättelser lyckas med. Människorättsadvokaten Bryan Stevensons skildring av sin kamp för dödsdömda och livstidsdömda fångar klär av USA som rättstat inpå bara kroppen. Inget annat land i världen håller så många medborgare fängslade och de som Stevenson och hans medarbetare lyckas hjälpa är försvinnande få. Ändå väcker deras envetna gärning hopp.

Sett: ”Unge kommissarie Morse” på TV8

Alltså vad är det med engelska deckarserier? Till och med reprisomgångar kan få mig att sitta som klistrad. Unge kommissarie Morse uppvisar alla symptom på en sann nörd och förmodligen är det därför jag inte kan slita mig från ett avsnitt. När allt kommer till allt visar det sig att det är nördarna som får nånting gjort här i världen.

Hört: Magnus Bodin ”Säg något snällt”

Första singeln från den rockande diakonen Magnus Bodins nya album är ett glädjepiller i all sin enkelhet. Med rak okomplicerad rockpoesi sprider Magnus Bodin små tomtebloss av vänlighet och man blir glad. Ser fram emot plattan som släpps i dagarna.

I november ser jag fram emot: Konsert med Lauren Daigle

Lördag den 2 november spelar den 28-åriga dubbla Grammyvinnaren på ett utsålt Debaser Strand i Stockholm. Hennes senaste album ”Look up child” har varit ett livselixir ända sedan den kom för ett år sedan och jag kan inte minnas när jag såg fram emot en konsert lika mycket som denna.

Läs mer Carl-Henric Jaktlund: Himlen talar genom Lauren Daigle

POLISVÅLDET I USA
Övergrepp i kyrkan
Isolerade tonåringar
Når universitets- och gymnasiestudier sker på distans, får många församlingar en ny målgrupp av äldre ungdomar i ungdomsarbetet. Bilden är från ett seminarium för unga vuxna på Nyhemskonferensen. 
Foto: Natanael Johansson
Foto: Natanael Johansson