Kulturpanelen: Missa inte detta framöver

Dagens Urban Thoms, Daniel Wistrand och Malina Abrahamsson tipsar om kulturella guldkorn från juni månad som du inte bör missa.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Daniel Wistrand:

Läst: Boken ”Dexter Olssons äventyr – morfars hemlighet” av Michael Wiander

Vi har tidigare skrivit om eldsjälen Michael Wianders satsning på äventyrsböcker för barn. Inspirationen till populära ”Dexter Olssons äventyr” har Michael bland annat funnit i sin kristna tro.

Flera kvällar har jag suttit med mina barn och läst boken och jag måste säga att Michael Wianders berättarglädje är smittande. Än är vi inte igenom de 600 sidorna. Men det ska bli spännande att fortsätta att följa äventyret!

Sett: Fördomskollen

Under våren och början av sommaren har vi på Dagen tillsammans med tv-linjen på Kaggeholms folkhögskola arbetat med webb-tv-serien ”Fördomskollen” som kommer att ha premiär på vår sajt i juli.

I ”Fördomskollen” går Eric Andersson, pastor i Filadelfiakyrkan i Stockholm, ut på stan och testar folks fördomar om kristna och kristen tro. Det blir lättsamt, kul, men också tänkvärt. Vi är mycket stolta över denna miniserie på tre korta filmer varav den första kommer den 11 juli. In och titta!

Hört: Sebastian Stakset – Berlinmurar & Eiffeltorn (med AMI)

Sebastian Stakset bjuder på tillbakalutat sommarsväng med hookig melodi, stråkar och ett budskap värt att lyssna till. Mitt hiphop-hjärta gläds dessutom åt att Stakset tagit hjälp av en genrens bästa röster Sami!

”Jag kan falla hårdare än muren i Berlin. Eller sitta högt som Eiffeltornet. Vad betyder det om jag i slutet av mitt liv ser att det var du som jag förlora’”

I juli ser jag fram emot: Whitney

Jag kommer aldrig att glömma Whitney Houstons begravning 2012. Hur tron, glädjen och gospeln övervann mörkret. Den 6 juli har den officiella dokumentären om Whitney Houstons liv svensk premiär. I den uppsnackade dokumentären medverkar flera närstående till Houston och helt nya ljud och videoupptagningar ur hennes karriär kommer att visas. Jag hoppas att filmen gör rättvisa åt denna fantastiska artists livsgärning.

 

Malina Abrahamsson:

Läst: ”Brun flicka drömmer” av årets ALMA-pristagare (Astrid Lindgren Memorial Award) Jacqueline Woodson

”Brun flicka drömmer” är Jacqueline Woodsons memoarer. Boken är skriven som ungdomslitteratur men kan med stor behållning även läsas av vuxna. Woodson skriver skenbart enkel prosalyrik om att växa upp som afroamerikan i 1960-talets USA. Om saknad, kärlek och kamp. Det är så vackert och sorgligt och ibland måste jag lägga ifrån mig boken för att gråta en skvätt.

Sett: Barnen flossa loss i lovsången på Nyhemsveckan

Är de klassiska lovsångsrörelserna som att sträcka händerna mot himlen eller lägga handen på hjärtat på väg bort? Den nya generationen verkar ha ett annat sätt att lovsjunga. Under Nyhemsveckan såg jag roat på när barnen ”flossade” i bänkraderna och anpassade tempot på ”flossande” till takten i lovsången.

För den som inte har full koll på floss-trenden beskrivs dansen så här på Wikipedia: ”ett danssteg där personen upprepande svänger sina raka armar, med knutna händer, från sida till sida, ömsom framför, ömsom bakom kroppen samtidigt som man svänger med höfterna från sida till sida.”

Hört: Silvers EP ”Frihet 2015–2016”

Bandet Silver, som består av de talangfulla musikerna Ellen Vingren och Jenny Wahlström, har släppt sin debut-EP. Och vilken EP sen! Jag fastnar särskilt för texterna. Poetiska, vackra och hoppingivande. Min favoritlåt är ”Helvetet” med strofen ”När du ser att helvetet kommer, då lever en himmel i dig.” Evangelium förpackat på ett subtilt, men slagkraftigt sätt.

I juli ser jag fram emot: Studier i judendom

Under sommaren har jag bestämt mig för att fördjupa mig i judendomen. När jag frågade om boktips på Facebook blev jag överröst så nu har jag börjat beta av intressant läsning som ger mig en fördjupad förståelse av den kristna trons rötter. Jag har redan läst ”Ok Amen” av Nina Solomin som beskriver chassidernas liv i Brooklyn. Nu ger jag mig i kast med ”Om jag glömmer dig Jerusalem” av Syster Sofie O.P.


Urban Thoms:

Läst: Boken ”Väldigt bra liv: om fördelen med att misslyckas och vikten av fantasi” av JK Rowling

2008 höll Harry Potter-författaren JK Rowling ett examenstal till sistaårseleverna på Harvarduniversitetet. Talet finns nu i form av en liten bok som är lika tänkvärd som lättläst. Hur kan vi få ut det bästa av ett misslyckande? Och hur kan vi använda fantasin för att bli ett bättre jag både för oss själva och mot andra? Rowlings har svaret.

Sett: Chris Pratts tacktal på MTV-galan

Amerikanske skådespelaren Chris Pratt fick ta emot ”Our generation award” på MTV:s stora film och tv-gala och i sitt tacktal serverade han ”nio råd från Chris Pratt” (finns på Youtube). Pratts halsbrytande blandning av levnadsråd väcker stor munterhet och får somliga att tappa hakan. Mitt i allt glimmar allvaret till i form av en lika oväntad som rättfram bekännelse. Jag citerar tre av punkterna:

Nummer två: ”Du har en själ. Var rädd om den”. Nummer sex: ”Gud är verklig. Gud älskar dig. Gud vill ditt bästa. Tro det! Det gör jag.” Nummer åtta: ”Lär dig att be. Det är lätt. Och det är så bra för din själ.”

Hört: Andrew Peterson Family Band på Torp

Svenskättade Nashvilleartisten Andrew Peterson var på nytt återbesök i midsommarhelgen och den här gången musicerade han med hela sin familj på scenen. Musikens förenande kraft blir extra tydlig sådana här gånger, inte minst när 15-åriga dottern Sky framförde sin senaste singel som hon skrivit själv. Förutom musikalisk skicklighet besitter Andrew Peterson den poetiska förmåga som i alla jag alltför ofta saknar i modernt kristet låtskrivande.

Tyvärr fick vi inte höra favoriten ”In the night” på Torpkonserten, men sök upp den på Spotify. Du kommer inte att ångra dig!

I juli ser jag fram emot: Gullbrannafestivalen

I år fyller Gullbrannafestivalen 20 år och till skillnad från årsbarnet Frizon har arrangörerna inga planer på att lägga ner. Tack och lov! I år får vi bland annat se amerikanska Kings Kaleidoscope, Petraduon Bob Hartman och John Schlitt samt en gemensam konsert med Ulf Christiansson och Carola.