Läkande om livet efter kollapsen

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Rachel Kelly

”Orden som fann mig”

(Marcus förlag)

”Orden som fann mig – den läkande läsningen tillbaka till livet” är den brittiska journalisten Rachel Kellys debutroman. Berättelsen tar sin början i en oväntad kollaps. Rachel lever ett gott liv; ett lyckligt äktenskap, journalistkarriär på Londons största tidning och två barn. När hon drabbas av depression kommer sjukdomen plötsligt och hennes tillvaro sätts helt ur spel.

Med sin egen historia som grund belyser författaren olika perspektiv av depression. Medicinsk och psykologisk forskning vävs in i hennes egna erfarenheter av att bli sjuk och att påbörja resan mot återhämtning.

Boken rymmer även en berättelse om språkets kraft. I början, när tillvaron är som mörkast, kan Rachel endast minnas korta rader ur dikter eller bibelord, men dessa ord blir hennes ankare. Poesin finns ständigt vid hennes sida; ibland för att låta andra sätta ord på lidandets tomhet när hon själv saknar egna ord. Andra gånger som spirande hopp för att våga tro att en ljusning är möjlig.

Genom att varva poesi och personliga reflektioner med aktuell vetenskaplig forskning om psykisk ohälsa görs boken varierad och tillgänglig. Trots ämnets tunga natur är den inte svårläst. Den belyser hur depression är en allvarlig och ibland livshotande sjukdom, men är samtidigt en hoppfull förteckning över hur tillfrisknande är möjligt.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, lever cirka 300 miljoner människor med depression i världen i dag. Rachel Kellys berättelse kan sannolikt hjälpa både drabbade och närstående att förstå sjukdomen bättre. Hennes hoppfulla ord om hur professionell vård, poesi och goda relationer fick mörkret att lätta, är förmodligen läkande läsning för många.

Lovisa Alehagen

”Orden som fann mig” av Rachel Kelly.

”Orden som fann mig” av Rachel Kelly.

Foto: Pressbild
[x]