Libris bokförlag flyttar från Örebro till Stockholm

Från och med april månad hittas Libris förlag i Stockholm i stället för i Örebro. Bokförlaget passar samtidigt på att byta ut den logotyp som följt dem sedan 1950-talet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Det finns enligt Libris vd Jennie Sjöström flera anledningar till att förlaget nu väljer att förlägga kontoret till huvudstaden.

– Det handlar egentligen om tre grundanledningar. Vi vill vara närmare vår bransch. Lib­ris är ett medelstort bokförlag, men vi befinner oss lite vid sidan av. Det tycker jag är synd. Vi har mycket att hämta från våra kolleger men även mycket att bidra med in i förlagsbranschen.

– Den andra anledningen är att många av våra författare antingen bor eller rör sig i Stockholm. Flytten underlättar vår kontakt med författarna. Den tredje anledningen är närheten till medierna. Dessutom är det lättare att rekrytera när man har Stockholm som bas. Vi har gjort två lyckade nyrekryteringar den senaste tiden och båda de medarbetarna bor i Stockholm.

Ni kommer att flytta in i samma lokaler på Kungsholmen som oss på Dagen, hur känns det?

– Det känns positivt, vi tillhör ju samma koncern och delar redan ekonomiavdelning. Vi har ju dessutom en och annan författare bland Dagen-medarbetarna. Vi ser fram emot att finnas i den miljön.

– Sedan kommer vi ju också att finnas i samma hus som våra kolleger på förlaget Verbum. Vi känner varandra bland annat från den kristna bokförläggarföreningen och det ska bli spännande att komma närmare dem också.

I samband med lokalförändringarna passar Libris förlag även på byta logotyp.

– Vi kommer att lansera en ny logga och en ny grafisk profil. Det är Lotta Kihlhorn som varit formgivare och hon har gjort ett fantastiskt arbete. Vi har gått varsamt fram, man ska känna igen Libris varumärke men samtidigt se att vi förnyar oss.

Den gamla Libris-loggan har hängt med i princip sedan förlaget grundades 1952. När nu flyttlasset går efter över sex decennier i Örebro görs det efter flera års samtal.

– Under många år har man diskuterat Stockholm som en möjlighet. Och de anställda har vetat om det här beslutet under ett och ett halvt års tid.

Jennie Sjöström berättar att alla nio anställda erbjudits att jobba kvar på förlaget och åtta har valt att följa med i Stockholmsflytten.

Känns det nostalgiskt att lämna Örebro?

– Visst väcks många minnen till liv. Jag jobbade en period på Libris för cirka 17 år sedan, och flera av oss har ju jobbat här väldigt länge. Vi håller på att förbereda vår utflyttningsfest och när vi tittar i vårt digra arkiv av allt bra som gjorts under åren blir vi både nostalgiska och stolta.

Vilken kommer att bli den största skillnaden efter flytten för er som förlag?

– Jag tror att vi kommer att ha en annan självbild i förlaget. Att vi faktiskt är ett medelstort förlag.

Libris förlag

Libris grundades 1952, men verksamheten har pågått sedan 1930-talet. Förlagets vision är att ge ut böcker som ger livsmod, livsmening och livskunskap.Utgivningen präglas av existentiella frågor och omfattar både skön- och facklitteratur. Libris Media ägs liksom tidningen Dagen av den norska mediekoncernen Mentor Medier.

Statsministeromröstning