LIN-D vill göra kristen pop med mening i

Örebro. Att möta den nybildade trion LIN-D höjer energin, både i verkligheten och i öronen. Och även om de är unga så är målet klart. De vill ge folk i deras egen ålder popmusik med ett bra budskap.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

De är 13, 15 och 18 år gamla, men efter att ha turnerat och släppt skivor i över åtta år vågar man nog säga att syskonen Ella, Emmy och Dennis Lindéh är väl etablerade på den kristna musikscenen. Kanske mest bland barnfamiljer, där familjeprojektet Emmy & Ellas skivor spelats flitigt, så även de som Dennis har spelat in med duon Alice & Dennis, där han sjöng med Alice Ankarberg.

Men nu tar de ett medvetet kliv, från att ha setts som barnartister till att satsa på att nå sina jämnåriga.

– Eftersom vi växer, så tänkte vi att det var dags att ändra inriktning och göra något för dem som är lite äldre, säger Ella, som är yngst av syskonen.

LIN-D, som det nya projektet heter, och som uttalas på engelska där D blir ”dee”, släppte sin första singel, ”What a feeling”, den 27 oktober. En låt som gick rakt upp på första plats på iTunes-listan.

– Vi hade inga sådana förväntningar alls, så det blev en positiv överraskning, säger Emmy och de andra håller med.

Syskonen är tajta, de fyller i varandras meningar, skrattar och skämtar under intervjun, som sker bara några timmar innan de ska framföra ”What a feeling” inför publik för första gången. De är galet taggade, och lite pirriga.

– Tidigare har vi ju mest spelat för barn, och då är det ju på ett sätt, men nu ska vi framträda på Hillsongs Young & free night inför ungdomar i vår egen ålder, och det har vi ju inte gjort så mycket än, säger Dennis.

Deras föräldrar Linda och Tomas sitter med under intervjun. Fram tills nu har de alltid funnits med på scen när deras barn har framträtt. Musikprojekten har varit något de gjort med hela familjen, även om barnen har frontat. Nu väljer föräldrarna att kliva ner, men finns fortsatt med, som stöd och som låtskrivare. Linda gör all musik, sedan skriver hon texterna tillsammans med Tomas.

– Mamma och pappa har kommunicerat väl med oss när det gäller våra låtar. De har skrivit men vi har varit deras bollplank, säger Emmy.

– Speciellt på senare år har de varit noga med att kolla att vi tycker att det känns bra, säger Ella.

Läs också: Lyssna på LIN D:s nya singel What a feeling här
 

När idén kom att de tre skulle göra något eget, så pratade de mycket om det hemma. Tomas, som till vardags arbetar som konsertarrangör och manager till artister som Samuel Ljungblahd, frågade vad de såg framför sig, om de ville rikta sig mot en annan, större publik, mer kommersiellt.

– Men när jag sa det tittade de bara på mig och frågade ”Varför då?”. Det var liksom inte ens ett alternativ, säger Tomas.

– Ska man satsa på att bli en ”vanlig” artist, så finns ju redan det mesta, men inom den kristna genren behövs det mer musik med bra budskap, säger Ella.

För det finns ett glapp där, det är de alla fem överens om.

Som det ser ut just nu kommer det troligen inte dyka upp några skivor med LIN-D i butikerna framöver. I stället kommer de släppa singlar digitalt vartefter.

– Det är ju där folk lyssnar, säger Emmy.

Och även om de har stått på scen i stort sett hela livet, och har en lång erfarenhet, så är det här något nytt. Att rikta om fokus, ge ut poplåtar, etablera sig på sociala medier och bli mer medvetna om scenklädsel och uttryck sätter mer ljus på dem som personer än tidigare. Något de redan har tänkt på och pratat om.

– Många artister strävar efter att bli kända och lever för att få den feedbacken, men det gör inte vi, säger Dennis.

– Det är roligt att få bekräftelsen, men det är ju inte för att bli kända som vi gör det här, säger Emmy.

Varför gör ni det då?

– Det är för att visa att det inte är utsidan som spelar roll, utan det som finns på insidan. Sedan kan det vara svårt i dagens samhälle, det är ju bara att gå till sig själv, säger Emmy och fortsätter.

– Jag är ju inne på Instagram och kollar hur andra ser ut, hur de klär sig, men vi vill berätta om något annat. Därför måste jag hela tiden påminna mig om att en bild visar ingenting. Om en person ser glad ut, så är det inte alltid så som det ser ut inuti.

Hon får medhåll av de andra, och vi pratar lite om det svåra med att vara ung i dag. Dennis läser upp en del av texten på ”What a feeling” som passar väl in på just det. ”… När jag är nere, när jag är låg, så är det skönt att veta att du gör allting nytt.”

– Låten handlar ju om det, att även om man mår dåligt så finns Jesus där, säger han.

– För det finns ju stunder när man inte är på topp. Det är rätt mänskligt, men då kan Jesus lyfta oss, säger Ella.

Och på tal om lyft. De blir alla exalterade när vi kommer in på den musikvideo som har gjorts till ”What a feeling”, som bland annat innehåller en dans inspelad uppe på det högsta taket i hela Örebro.

– Det var lite shaky, det var väääldigt högt, säger Ella.

– Och jag är jättehöjdrädd, säger Emmy och skrattar.

Det lär säkert komma fler musikvideor, ”What a feeling” är bara den första i raden av planerade singlar. Sedan vill LIN-D ut och spela, gärna på ungdomsfestivaler i Sverige och Norge. Visst hjälper det då att ha en pappa med ett stort kontaktnät som jobbar med att lyfta fram artister. Tomas är dock väldigt noga med att säga att han och Linda aldrig har jobbat på att bygga popstjärnor av sina barn. Det har snarare handlat om att använda musiken som ett sätt att kommunicera deras tro.

– Vi har aldrig pushat dem, vilket man säkert kan tro, utan det här är en vilja som funnits hos dem själva. Hade det kommit från oss hade de nog försökt komma ur det så fort de fick en möjlighet, säger Tomas.

Barnen nickar och instämmer.

– Jag har aldrig tänkt att jag inte vill fortsätta, utan det har rullat på och har varit kul. Det är så här vårt liv ser ut, säger Ella och ler.

Hon har även ett lugnande ord till alla de barn som de mött i körer och på festivaler genom åren, och som redan saknar sina favoriter.

– Vi vill inte bara lämna dem, utan vi hoppas att de hänger med.

Fakta: LIN-D

(gruppnamnet uttalas med engelskt uttal)

Består av: Ella, 13, Emmy, 15, Dennis, 18.

Familj: Pappa Tomas Lindéh och mamma Linda Börud Lindéh.

Aktuella: De tre syskonen släppte singeln ”What a feeling” 27/10 med nya gruppen LIN-D, och musikvideon till samma låt, 17/11.

Bakgrund: Har tidigare synts som Emmy & Ella och Alice & Dennis.

Församling: Hela familjen är engagerad i Citykyrkan i Örebro.

Släktingar: Deras morfar heter Arnold Bö-rud och mamma Linda var själv ute och sjöng och gjorde 18 skivor med sin familj som ung. Morbror Ole har arrangerat körer och blås på ”What a feeling”.

Statsministeromröstning