Livsvisdom från Lönnebos trädgård

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Martin Lönnebo

”Grundglädjen”

(Verbum)

Martin Lönnebo, biskop emeritus i Linköping och flitig författare, har skrivit en anekdotisk och mycket personlig bok som han kallat ”Grundglädjen – texter om liv, tro och hopp”.

Boken består av 40 små berättelser, några dikter och en mängd vackra fotografier, tagna av Emanuel Eriksson. Fotografierna föreställer blommor och unika konstverk i makarna Lönnebos rikt utsmyckade radhusträdgård, som de flyttade från under tiden som boken skrevs. Många har säkert genom åren fått tillfälle att besöka den oas som bokens bilder beskriver. Nu släpper författaren in alla sina läsare i sitt eget hjärtas förunderliga trädgård, så fylld med levande bilder – färgstarka och försiktigare – med dagrar och skuggor, där man som läsare får känna igen sin längtan, sina frågor, sin förtvivlan och sitt hopp.

Martin Lönnebo berättar om sitt eget långa liv. Det handlar om varma och starka barndomsminnen, om erfarenheter från prästlivet och mycket däremellan. Huller om buller – på ett positivt och pedagogiskt sätt. Min fru har läst boken högt för mig och jag fick uppleva den vardagsfärgade teologi, livsfilosofi och gudstro som texterna förmedlar. Jag har följt med till köket i Storkågeträsk, suttit i båten på väg till slåtterängen och fått ta del av djupa samtal med god och lättbegriplig andlig vägledning. Jag har fnissat åt Martin Lönnebos finurliga humor, tagit till mig hans enkelt framställda visdom och berörts av hans varma och närgånga förmaningar. ”Grundglädjen” är en bok jag vill ha nära till hands och läsa ur då och då.

Rubriken över ett av de 40 avsnitten kan sammanfatta budskapet i Martin Lönnebos nya bok: Ta livet på allvar OCH VAR GLAD.

”Grundglädjen” av Martin Lönnebo.

”Grundglädjen” av Martin Lönnebo.

Foto: Verbum
[x]