Makarnas miljonsuccé

I helgen släppte makarna Lena och Otto Rimås sin tredje andaktsbok skriven enligt konceptet en andakt i veckan. De två första ligger ute på nätet som ljudfiler och förra veckan passerade de en miljon lyssningar.
- Nätet är en ny port in i människors andliga längtan, säger Otto Rimås.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Till vardags undervisar Lena och Otto Rimås på Mariannelunds folkhögskola. Det har de gjort i mer än 30 år och mycket av det de lärt ut har kretsat kring Bibeln och kristen tro. Så steget till att skriva andaktsböcker var kanske inte så långt. I och med utgivningen av "Bibelvis" fullbordas den andaktstrilogi som de lagt ner åtskilliga timmars fritid på. "Händelsevis" och "Veckovis" heter de två tidigare böckerna. Ett gemensamt drag är att de baserar sig på Lenas och Ottos personliga erfarenheter och att de syftar till att vara praktiskt tillämpliga. Meningen är att böckerna ska inspirera människor att leva ett hängivet kristet liv.

Responsen så här långt har varit överväldigande och den kommer från såväl unga och medelålders som äldre människor.

- Det har förvånat oss lite att böckerna går hem i så olika åldrar, säger Lena.

- Den mest dramatiska responsen är de senaste årens digitala utgåvor. Vi passerade en miljon lyssningar förra veckan. 650 församlingar tillhandahåller dessa andakter på sina hemsidor, berättar Otto.

- Jag har fått respons av gamla barndomskamrater som inte är kristna, säger Lena.

Hon funderar över vad det beror på, hur det kommer sig att deras texter verkar ha en sådan dragningskraft.

- Ibland kan man mötas av en evangelisationsiver som är obekväm. Våra texter attraherar och kan läsas även av dem som inte tagit ställning för Jesus utan att man känner sig påhoppad och provocerad.


En annan hemlighet är kanske filosofin kring att betona det positiva.

- Vi har valt att inte använda orden "inte" eller "nej", berättar Otto. Vi försöker skriva stillsamt positivt, men ändå uppfordrande. Det ska inte vara provocerande på ett negativt sätt, därför har vi inga negationer i texterna.

Som ni förstår är det inte alltid så lätt.

- En av texterna i "Bibelvis" handlar om sådant som man ska ta avstånd ifrån. Men vi jobbade på den texten så att den också blev tydlig, säger Lena.

Två saker skiljer den nya boken från de två andra.

- "Bibelvis" är skriven för att stimulera personligt bruk av Guds ord. Den här boken har också en andra del som inte finns i de två första böckerna, en idébank med metoder och redskap som vi kallar guide till bibelläsning, förklarar Otto.


Lena och Otto påpekar att boken innehåller många referenser till internet, ett redskap som de själva använder flitigt när de studerar Bibeln och som är viktigt för dem i arbetet på skolan.

I den enorma flora av information som finns på nätet är det extra viktigt att tänka källkritiskt. Lena och Otto Rimås har tre kriterier för vad som är en bra sajt när det gäller kristen undervisning:

En trovärdig evangelisk avsändare.

Sidan ska vara innehållsrik för sitt syfte.

Sidan ska vara lättnavigerad.

- Exempelvis Bibeln.se uppfyller alla tre kriterierna, säger Otto.

Lena och Otto återkommer flera gånger till att texterna ofta har sin grund i klassrummet, bland eleverna på folkhögskolan.

- Mycket i böckerna har ett ursprung i samtalet med eleverna. Vi ser det som en del av vårt folkbildande arbete, vårt lärarskap, understryker Otto.

- Vi tror på det livslånga lärandet och vi har lärt oss massor på det här skrivandet, säger Lena. Vi har fått prata igenom bibelord på ett djupare sätt och fått ökad förståelse själva. Det händer något med oss eftersom det är ett levande ord. Man tvingas ställa massor med frågor. Håller det? Står jag för detta?

Men vad händer när makarna går åt olika håll? Hur löser de sina tvister?

- Vi har inte gått åt olika håll, men vi ändrar väldigt mycket när vi läst varandras texter. Ibland stryker vi mycket i den andres, till sist vet man kanske inte vem som skrivit texten. Med lite argumentation har vi kunnat förstå varandra. Det har väl med attityden till varandra att göra. Målet är att texten ska bli bättre, förklarar Lena.

- Ett plus ett blir mer än två. Det är ett mervärde i att skriva tillsammans, tillägger Otto.

Lilla Erstagården