Maria Sandell låter ljus skina in över mörk tid på debutskiva

På fredag släpper Maria Sandell sin debutplatta, ”Rastplats”, med sånger skrivna rakt ur det egna hjärtat från hennes livs värsta tid.
–  Det är fantastiskt vad kriser kan göra med ens inre om man väljer att gå med Jesus.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Vi ses den dag då syrenerna har slagit ut. Blomdoften ligger tung över Gamla Enskede, söder om Stockholm, där Maria Sandell bor och bara några hundra meter bort från den gamla sekelskiftesvillan ligger Triangel­kyrkan där hon på fredag 31 maj firar releasen av sitt debutalbum, ”Rastplats”.

– Jag är tacksam till Gud att den släpps vid den här tiden på året för jag blir så uppfylld av allt det vackra som sker i naturen nu. Det blir så mycket lättare att handskas med livet då, säger Maria när vi slår oss ner vid ett bord ute i den prunkande trädgården.

Maria Sandell är en välkänd körprofil. Hon gjorde flera skivor under tiden som körledare för gospelkören The Masters voice, och har även släppt tre skivor med Köräventyret. De två sista på det egna skivbolaget, Sandsoul, där även ”Rastplats” ges ut.

Men att debutera som solo­artist efter att ha passerat 50 var inte något hon planerat, men i dag är hon är glad och stolt att hon vågade, och hon har själv skrivit både text och musik.

– Att jag gör det här är ett gigantiskt steg för mig. Det är otroligt personliga texter. I det är jag sårbar, och stark.

Sångerna är hämtade ur den resa som började i augusti 2015 då Maria drabbades av svår tinnitus, hörselnedsättning och ljudkänslighet, allt på en gång.

– Mitt inre satt fast som i ett fängelse. Ett ljudfängelse. Jag kom inte ur det. Ljudet i mitt huvud var så starkt. När det var som värst trodde jag knappt att jag skulle överleva.

För vem som helst hade det varit en skräckupplevelse, men för Maria som lever på musik, var det en totalkatastrof.

– Plötsligt levde jag mitt i min värsta mardröm.

I början sov hon inte på nätterna, i stället läste hon Bibeln och lyssnade på lovsånger med sin familj.

– Det var det enda som hjälpte i ångesten och det gav en helt ny förståelse för hur starkt bibelordet är. Guds ord är verkligen som ett svärd som skär genom mörkret, säger Maria.

Bortsett från att göra klart en skiva med sitt projekt Köräventyret fick hon kliva av alla engagemang i ett halvår. Livet tog tvärstopp.

– Det är intressant att se vad det gör med en människa att helt kapitulera. Jag hade kunnat välja att bli bitter på Gud och vara arg. Men jag valde att gå med Jesus – som har varit och fortfarande är min livlina – och det som händer då av mognad och av att få en nära relation till Jesus är en livserfarenhet jag inte vill vara utan.

På stolen bredvid Maria ligger hennes bibel och anteckningsböcker. Innan jag kom har hon läst igenom tankar hon skrev ner under den här tiden, samt ord av uppmuntran och böner som människor skickat till henne och som hon sparat. Som det sms hon fick några dagar efter att sjukdomen slagit till och som hon läser upp för mig: ”Var inte rädd och frukta inte, stor välsignelse ska komma ur detta mörker.”

– Jag tror inte att jag kunde ta emot de orden då, men det är stort att läsa nu.

Skrivböckerna fanns med de morgnar då hon satt i sin ”bönefåtölj”, och plötsligt började nås av små sångstrofer. Ord för ord, mening efter mening, som hon tog med bort till pianot och tonsatte.

– De kom som böner rakt ifrån mitt hjärta. Jag skrev inte med en tanke på någon eller någonting utan tog bara emot det Gud gav mig. Ord som hjälpte mig och gav mig kraft, säger Maria.

Sina alster skickade hon till vänner som lyssnade, men det var först när hon började må bättre som de uppmuntrade henne att göra något av dem.

– Och nu gör jag det, säger Maria och ler, hela den här skivan är som ett stort tack till Jesus för att jag har fått livet tillbaka, för precis så är det.

Hon har inte tidigare hört några sånger om att leva med sjukdom, men någon behöver formulera de texterna, menar hon.

– Vi behöver tillbedjan och lovsång, men vi behöver också sånger om allt det andra. Och kanske kan det här hjälpa andra att sätta ord på sin brustenhet.

Det har funnits oro kring vad andra ska tycka om hennes musik, att folk ska lyssna med kritiska öron, men Maria väljer att inte låta det hindra henne.

– De här sångerna är min livsberättelse, och den kan ingen ta ifrån mig. Det är så lätt att vi gör saker mindre än vad de är, men Guds visioner och drömmar för våra liv är större än våra egna. Och jag tror på att våga mer.

De tretton låtarna, som formades och repades in på vinden i huset där Maria bor, har spelats in i Skåne, där hon är född och uppvuxen, och i Stockholm.

– Men du vet … säger Maria och tar en klunk av sitt vatten.

–  … när jag fick den här visionen tänkte jag först bara ha lite piano och sång, sedan fick det vingar, och nu är det både kör, stråk och blås.

Hon är helt förundrad över alla musikaliska och kärleksfulla människor som sänts i hennes väg för att hjälpa henne i den kreativa skaparprocessen.

– De har verkligen stöttat och uppmuntrat och jag älskar när människor får komma i funktion i sina gåvor, säger Maria och ler stort.

Och de flesta kommer finnas med på scenen under release­konserten i Triangelkyrkan.

Hur har de senaste åren förändrat dig?

– Nu har jag erfarenheten av att Jesus helar. Det kan jag säga till hundra procent, för jag har upplevt det. Jag är inte helad från min hörselnedsättning, och har fortfarande kvar min tinnitus även om den är mycket svagare. För mig handlar det om ett inre helande, och om hur jag handskas med mitt funktionshinder. Där finns det största helandet. Jag har fortfarande stunder när jag tycker det är jobbigt. När jag blir hjärntrött och inte kan pressa mig som jag kunde förr. Men i dag gråter jag när tårarna kommer, för jag måste igenom sorgen, inte förneka den, och sedan kommer livet igen med ny kraft.

Redan innan skivan har kommit ut har sångerna ”En lycklig dag” och ”Endast hos dig” använts i olika körsammanhang, och det är precis vad Maria drömmer om, att sångerna ska användas.

– I går sa jag ”Nu ger jag det här tillbaka till dig, Jesus, nu får den helige Andes vind blåsa på det”, som när man blåser på en maskros och alla delar flyger iväg och sprider sig.

Under resan har Maria burits av förebedjare som hjälpt henne att hålla fokus. Det var en av dem som skickade den uppmuntran hon läste för mig i början, med orden att det ur mörkret skulle komma stor välsignelse. Och skivan är för Maria Sandell en del av just den.

– Min förhoppning är att sångerna som bar mig igenom mörkret och fortfarande bär mig nu ska få bära andra. Kan de det så har det varit värt det.

Maria Sandell

Ålder: 51 år.

Familj: Maken Johan och sonen Hugo.

Bor: I Gamla Enskede, i södra Stockholm, samt i sommarhuset i Pärup, Skåne.

Längtan: Att den som lyssnar eller sjunger sångerna ska få bli fylld av livsmod och hopp, ta emot vila, kärlek, uppmuntran, tröst och helande.

Skivans röda tråd: Jesu kärlek, och hans trofasthet.

Sångernas riktning: Texterna är riktade till ett Du, ett Han, de är nära Jesus.

Musikaliskt: Svensk pop med influenser av jazz, gospel och psalm.

Releasekonsert: Den 1 juni 19.30, i Triangelkyrkan i Enskede. Fri entré.