Martin Nurmi hyllar läsarsånger

Frilansmusikern Martin Nurmi klär sin barndoms läsarsånger – och sig själv – i ny skrud. Bakom det iögonfallande skivomslaget finns en inkännande konstnärssjäl som med detta projekt uppfyller en dröm.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

I fjol fyllde han 40 och så här mitt i livet kan Martin Nurmi konstatera att han hunnit med en hel del. Musiken kom tidigt in i hans liv.

– Mamma lärde mig spela blockflöjt litegrann vid köksbordet. Och mina syskon och jag musicerade tillsammans. Piano, fiol. Vi spelade mycket tillsammans när jag växte upp. Mycket klassisk musik och i kyrkan, berättar Martin när vi träffas för ett samtal om hans solodebutskiva ”Jag är hans brud”.

Uppväxtmiljön präglades inte bara av musiken utan även av familjens engagemang i kyrkan. De tillhörde Bibeltrogna vänner, ett litet lågkyrkligt samfund en gång sprunget ur Evangeliska fosterlandsstiftelsen (EFS). Martin gick i söndagsskola i en närbelägen pingstkyrka och han fick tidigt möjlighet att spela på gudstjänsterna i familjens församling. Tvärflöjt.

Han skulle utvecklas till en kreativ mångsysslare. För några år sedan turnerade han som clown.

– Jag hade en stand-up-predikan-karaktär som jag kallade Guds clown som jag uppträdde med i några år.

Martin Nurmi arbetar sedan många år som frilansmusiker och spelar i olika konstellationer. Framför allt saxofon. Det är det instrument han trakterar när han spelar med Räven, ett band han spelat med i 15 år. Så sent som i december uppträdde de med sin folk- och världsmusik på anrika jazzklubben Fasching i centrala Stockholm. I vinter medverkar han i en föreställning där han både spelar saxofon, tvärflöjt, gitarr och dessutom rockar rockring.

Tidigt föddes hos Martin­ en kärlek till den kristna repertoaren.

– Samfunden har ju sina egna sångböcker och jag är uppvuxen i Bibeltrogna vänner med en som heter ”Lova Herren”. Det finns en lång lista på hits, men det här är ”hits of the hits” för mig, förklarar han och syftar på den egna skivans sju sånger.

”Saliga visshet” är den mest kända titeln. Här finns också Emil Gustafsons ”Hur underlig är du” som Martin framför till en melodi som han knåpade ihop redan i tonåren.

Skivan spelades in på en kyrkvind i Majorna i Göteborg där producenten och indie­musikern Pär Hagström har sin studio. En våning ner i den vita träkyrkan hölls också release­konserten med Martin iförd vit brudklänning, precis som på skivomslaget. Martin medger att det symboliska användandet av den så kallade brudestetiken milt sagt inte uppfattas positivt så här post-Knutby. Men han understryker att bilden av församlingen som Kristi väntande brud finns som tema i Bibeln och med en stark innerlighet i det pietistiska arvet.

Kallar du dig fortfarande troende?

– Jag kallar mig inte icke-troende, men jag tror inte på samma sätt i allt som när jag växte upp. Det är en omistlig del av mitt liv.

Det är inte alla som pratar varmt om sin uppväxt i kyrkan?

– Det är inte alla som pratar varmt om sin uppväxt oavsett var vi växer upp, för alla växer ju upp nånstans. Och det är inte lätt att växa upp som människa nånstans. Jag kan inte tala hundra procent varmt om allt inom kyrkan och min uppväxt, det skulle vara fel, men jag söker hellre det varma än det kalla, förklarar Martin.

Vad är din drivkraft?

– Att få skapa. Och när jag lyssnar på skivan är den väldigt tröstande. Att få skapa och trösta, det är väl mina starkaste drivkrafter.

Martin Nurmi

Ålder: 40.

Växte upp i: Tullinge söder om Stockholm.

Gör: Frilansmusiker, multikonstnär.

Spelar: Saxofon, gitarr, blockflöj, tvärflöjt med mera.

Skriver: Mest instrumental musik.

Aktuell: Med psalmtolkningar på solodebutplattan ”Jag är hans brud”.

Foto: Pressbild