Medin vill förklara på plats i Syrien

Joakim Medin: ”Kobane – den kurdiska revolutionen och kampen mot IS ” (Leopard förlag).

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Jag har hört honom tala flera gånger. Sett hans prisade på-plats-ansträngningar för att komplicera och lyfta omvärldens blickar från stereotypa mediebilder av Syrien-krigets beståndsdelar.

Frilansjournalisten Joakim Medin vill förklara. Om inte hela kriget i Syrien, vilket han betonar i förordet till ”Kobane”, så på de här sidorna i alla fall kurdernas roll. Och det gör han förtjänstfullt ingående, kryssande mellan trebokstavsförkortningar i stil med PKK, PYD och YPG, Kobanes ruiner samt fenomenet med de omskrivna beväpnade kvinnorna.

Liksom för flera andra journalister som inte nöjer sig med att jobba hemifrån har Medins insatser inneburit ovissa dagar i fångenskap. Men till skillnad från i exempelvis böckerna av Falkehed/Hammarström samt Schibbye/Persson står inte gripandet/kidnappningen och det som följer i fokus. Medin skildrar sina inspärrade upplevelser av Assad-regimen och andras tortyrskrik först en bra bit in i boken.

Rent dramaturgiskt hade det förstås varit effektivt att börja berättandet där. In medias res. I fängelset där Medin bland annat träffar IS-krigare. Och jag undrar varför han inte faller för frestelsen. I stället för att kastas in i handlingen måste läsaren först ta sig igenom fakta­tyngda historiska partier. Bildande, men väl tunga.

Samtidigt inser jag att det här är en annan text, med ett annat ärende. Medin tycks vilja förmedla mer än sensationer. Det är hans styrka och bokens svaghet.

När jag skriver de här raderna har jag precis vaknat efter en webbredaktörsnatt med stigande dödssiffror orsakade av självmordsbombare på Atatürk-flygplatsen i Istanbul. Det spekuleras i om IS eller någon annan terrororganisation ligger bakom dådet. Kommer det någonsin vara över?

Foto: Omslag