MOD 2017 - en helg för att gjuta mod i kyrkans lovsångsledare

Göteborg. Under pingströrelsens musikkonferens MÖT i Smyrnakryakn i Göteborg stod mod i fokus. Det handlade om mod att leda, lyssna och följa. Men också om att våga ge alla musikaliska uttryck utrymme i kyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Få saker väcker så mycket känslor och debatt i en församling som musiken. När runt 380 musiker och musikledare samlades till den årliga konferensen MÖT i Smyrnakyrkan i Göteborg märktes det på flera sätt. Konferensens tema var mod och lördagens panelsamtal hade rubriken ”Så kan det också låta – ett samtal om modet att finna det egna uttrycket”. I samtalet framkom det att omgivningens åsikter och tankar ibland­ kan vara hämmande.

Urban Ringbäck, som är föreståndare i Smyrna men också musiker och kompositör, inledde samtalet med att berätta om hur det inför konferensen hade blivit en het debatt i planeringsgruppen. Bo-Göran Leckström från pingstförsamlingen i Jönköping hade slagit näven i bordet och sagt att han mött många unga som berättat att deras musi­kaliska uttryck inte får utrymme i församlingen. Så tyckte inte Bo-Göran att det skulle vara, och det hade fått Urban Ringbäck att fundera.

– Varje väckelse har varit nyskapande vad det gäller musik. Den har fått en gemensam ton, ett flöde där det fötts underbara sånger, men efter ett tag har det blivit till en begränsning. Den gemensamma tonen har blivit för entonig, sa Urban Ringbäck.

Han undrade om detta arv gör att vi begränsar varandra, och det individuella uttrycket.

Isak Rizell är en ung kristen musiker och sångare som försöker att inte påverkas av andras förväntningar.

– Varje dag känner man supermycket press, men ska man åstadkomma något får man strunta i det, sa han.

Samtalet handlade också om hur musiken i kyrkan ska låta. Ska församlingsmusiken vara i framkanten av den musikaliska utvecklingen?

– Det vore rimligt om vi hade världens bästa musik eftersom vi känner Gud, tyckte Isak Rizell.

Ellen Vingren, som är musiker och församlingsledare, betonade mer att det centrala är sångernas innehåll.

– Att vara nyskapande för dess egen skull är inte efter­strävansvärt. Vi har andra värden som också är viktiga. Jag väljer hellre att det inte är nyskapande men har ett tydligt syfte än att det är asfräscht. Men om vi kan kombinera både ock så älskar jag det, sa hon.

Dagenjournalisten Urban Thoms deltog också i samtalet, och han gav ett perspektiv på hur musiken förändrats i frikyrkan genom åren. När han var ung fanns det en mångfald av uttryck, till exempel körer, strängmusik och solosång. Musiken var också mer mångfacetterade, med en större bredd i sångerna. I dag är det mest musik från lovsångsgenren som framförs av ett fåtal personer.

– Det personliga uttrycket tycker jag gått förlorat. Jag kan sakna svärtan och smärtan. Det är fantastiskt att vi upphöjer Gud, men där jag befinner i mitt liv kan jag sakna identifikationen i musiken. För jag är inte alltid där, i det jublande läget. Det måste finnas något som beskriver kampen, sa han.

Ellen Vingren har båda spåren i sitt konstnärskap. Hon skriver både personlig musik och sånger som är tänkta att användas som församlingssång. För henne kommer de personliga sångerna naturligt, medan församlingssången kräver mer kamp.

– Lovsång är mer ett ansvar, något som måste hålla oavsett dagsform, sa hon.

I slutet av samtalet talade man om framtiden, där lovsång kanske kan kombineras med samhällsengagemang. Urban Ringbäck var tacksam för den sång som Ellen Vingren översatt till svenska, ”För den här världens skull”, eftersom den var något så ovanligt som en lovsång som uppmuntrade till att tjäna andra människor.

”För den här världens skull”

Jag lägger ner mitt liv

jag ger upp all kontroll

Jag ser aldrig tillbaks

ger Dig allt jag har

Jag lever för Din ära, på vår jord

Den längtan som Du ger

den växer inom mig

En dag ska alla se

och böja sig för Dig

Jag lever för Din ära, på vår jord

För den här världens skull; brinn som en eld i mig

Tänd en låga så stark att alla kan se Dig

För den här världens skull; brinn som en eld i mig

Så varje hjärta kan tro

och varje knä böja sig

Så varje röst ropar ut

brinn som en eld i oss

För endast Du är vår Kung

vi bekänner Dig Gud

Du som är världens hopp

brinn som en eld i oss

Originaltitel: For the sake of the world

Översättning: Ellen Wingren

Lilla Erstagården