Kultur

Musiken är Per Harlings väg in i fastan

På söndag leder prästen och sångförfattaren Per Harling en kväll i Uppsala domkyrka med rubriken "Vi sjunger in fastan". – De här mollstämda psalmerna har något viktigt att förmedla, säger han.

1 av 2

I dag är det askonsdag och den kristna påskfastan inleds. För prästen och författaren Per Harling handlar fastetiden mycket om musik.

– Jag tycker att musikens språk är ett av de viktigaste språken vi har i dag. Psalmboken är en guldgruva, där vi får ösa ur människors andliga erfarenheter från 500-talet till vår tid. Det är fantastiskt, konstaterar han.

På söndag kommer Harling, som själv skrivit ett stort antal uppskattade psalmer, att hålla i en musikkväll i Uppsala domkyrka. Klockan 18.00 är alla som vill välkomna till domkyrkan för att "sjunga in fastan".

– Man brukar ju sjunga in julen. Men fastan är också en otroligt viktig tid i kyrkoåret och jag tycker att de här mollstämda psalmerna har något mycket viktigt att förmedla.

– De pekar på livets utsatthet, smärtan och lidandet som leder fram till påskdagens jubel. Vi kan inte förstå påskens glädje utan fastetiden. Inget jubel utan skuggorna där bakom, säger Per Harling eftertänksamt.

Ändå har fastan till stor del försvunnit ur det svenska medvetandet. Är det ett problem tycker du?

– Det kanske är ett tecken på att jag börjar bli gammal men jag tycker att det är tråkigt att kyrkoårets bibliska drama försvunnit för en stor majoritet av svenskarna. Det är ju en så central del av den mänskliga berättelsen.

Vad kan då fastan lära oss? Per Harling menar att det genom fastetiden löper två parallella spår som båda är viktiga att reflektera kring för den fastande.

– Det ena är naturligtvis Kristi lidande och död. Det andra handlar om våra egna liv och lidandet i världen. Insikten om att allt inte är framgång i livet. Att smärtan och utsattheten hela tiden finns mitt ibland oss. Fastan uppmuntrar oss att vara med och göra skillnad.

Hur förbereder du dig för att gå in i fastetiden?

– Jag försöker varje år att avstå från någonting. Ofta har det blivit godis eller sötsaker. På senare år har jag flera gånger gått in i en Facebookfasta, det är ganska nyttigt i vår tid. Jag försöker också att äta lite mindre på fredagar, och väljer fisk i stället för kött.

– Läsning är också viktigt för mig. Vid sidan av att läsa de olika söndagarnas bibeltexter har jag just nu två fasteböcker liggande vid min sängkant, Martin Lönnebos ”Pärlälven” och Peter Halldorfs ”Spåren till det fördolda”.

Läsning, reflektion och musik. Det är tre centrala teman under fastetiden för Per Harling. Och visst finns det sånger och psalmer som han gärna återkommer till under fastan.

– Jag skulle säga att mina tre favoriter är psalm 135: ”Se vi går upp till Jerusalem”, psalm 45: ”Jesus för världen” och psalm 144: ”O huvud blodigt sårat”. På söndag kommer vi att sjunga alla dem, men också några nyare, säger han.

Läs även: Många vill att hon ber under fastan

Fler artiklar för dig