Narnia reser sig med nytt album

6 frågor till Christian Lilje­gren, sångare i Narnia, som just släppt en ny singel.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Vad var det som fick Narnia att återförenas?

– Calle (Grimmark) slog mig en signal under 2013 och frågade: ”Ska vi inte försöka ta tag i det här igen? Det vi har tillsammans är nåt speciellt.” Jag sa: ”Men då ska vi göra bästa Narnia­plattan ever”. Och på den vägen är det. Vi kollade med killarna i bandet om de var intresserade. Sedan drog vi igång maskineriet under 2014 med några få spelningar. Calle började skriva nytt och bara spottade ur sig låtarna. Det känns spännande – ett nytt kapitel med Narnia.

Ni valde ”Reaching for the top” som första singel från nya albumet. Ska vi tolka det bokstavligen?

– Den låten belyser att vi har kämpat för att komma ut till våra fans igen, men ska framför allt tolkas som att vi går mot ett himmelsk hopp. We’re reaching for the top! Meningen är att låtens budskap ska bära upp den som lyssnar och ge dem kraft.

Beskriv låten rent musikaliskt?

– En klassisk hårdrockslåt med drivande riff, ett väldigt driv. Typisk Narnialåt. Den har drag av både ”Inner sanctum” från ”Desert land” och ”Living water” från albumet ”Long live the king”.

Ni släpper en video också. Hur hårt tänker ni lansera bandet?

– Den satsning vi gör nu är den största satsning sedan vi startade Narnia. Vi har tänkt ta det till en ny nivå, hitta det vi gjorde från början men göra det ännu starkare. Vi ska också försöka nå nya länder och kontinenter som vi inte hann med innan. Ett fokusområde är Sydamerika som frågat efter oss i många år. Under 2017 hoppas vi kunna nå Brasilien, Argentina och några andra länder där.

– Och så hoppas vi stå på scen på Sweden Rock festival nästa år.

Ni är alla några år äldre en senast det begav sig och har familjer och jobb. Vilket utrymme har ni egentligen att turnera?

– Det kommer inte att bli några längre turnésvängar. Men det kan bli att vi åker iväg en långhelg eller gör någon sväng i Europa eller Sydamerika i max tio dagar. Blir lite mer anpassat. Det är bara Andreas Johansson, trummisen i bandet, som spelar på heltid. Vi andra har civila jobb också.

– Resten av 2016 är Jonatan Samuelsson från Safemode vikarierande basist i Narnia för Andreas Passmark som tagit ett brejk under hösten.

När släpps nya albumet?

– Den 16 september. Sedan blir det releaseturné med spelningar i Jönköping (23/9), Stockholm (24/9) och Västerås (25/9). Men redan innan skivan släpps kommer vi att presentera våra nya låtar på Sävsjö Hope night festival den 19 augusti. Då blir det även musik av Hillsong Sthlm, Hansam och andra artister.

Lilla Erstagården