Narnias vision lever efter 20 år

Hårdrocksfans över hela världen jublar över svenska Narnias comeback. Och bandet självt har en tydlig vision. De vill dela det Gud har lagt på deras hjärtan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

För två år sedan återförenades de, förra veckan släpptes deras sjunde studioalbum ”Narnia” och nu ger de sig ut på världsturné. På bara två dagar fick musikvideon av singeln ”I still believe” mer än 10 000 views på nätet och sångaren Christian Liljegren är närmast överväldigad:

– Jag har aldrig varit med om att en låt som vi skrivit fått sådan spridning så fort. Och jag är så tacksam till Gud. Han har lagt det här på våra hjärtan. Var inte tyst! Vi står upp och delar att vi tror på Jesus Kristus. Det är här vi hämtar vår kraft!

Det har gått tjugo år sedan Christian Liljegren och gitarristen Carl Johan Grimmark började snickra på konceptet Narnia, melodisk hårdrock med kristallklara evangeliska texter som ganska snart väckte intresse runt om i världen och resulterade i turnéer och samarbeten med flera toppnamn på metalscenen. Nu är de tillbaka igen, starkare än någonsin om man ska tro alla tunga metalforum som recenserat det nya albumet. Sweden Rock Magazine gav Narnia 9 av 10, finska Inferno gav betyget 4,5 av 5, tyska Hardline full pott med 10 av 10. Och amerikanska Danger Dog skriver ”It’s a killer with no filler”.

– Det är ett oerhört tryck just nu. Vi har jobbat i två år med den här skivan och inte tummat på något, vi har satsat tid och resurser för att det ska bli så pass bra att vi når igenom bruset med vårt budskap, säger Christian.

Och budskapet är Jesus till en värld som på många sätt präglas av mörker.

– Det är här Gud har satt oss, och han har vunnit seger över ondskan. Vi vill visa på en kraft som frigör och eliminerar det onda. Jesus är det bästa som hänt mig och att jag får spela rock samtidigt som jag levererar budskapet om honom, det kan inte bli bättre, säger Christian.

Musik och kristen tro hör ihop för Christian. Läser man Bibeln ser man vilken central del musiken har, menar han. Han har själv en stark passion för kristen musik och har troligtvis Sveriges största samling hemma i källaren. Bara LP-skivorna fyller upp 20 backar och Christian brukar dammsuga loppisar efter nya fynd.

– Jag brinner lika mycket för andras musik som jag brinner för min egen. Musik som har den där gudstonen och som har melodin i centrum. Jag blir så berörd när den är gjord med passion och ärlighet, säger Christian.

Men han känner också en stor sorg över att den kristna musik­scenen i Sverige i dag har förminskats så starkt om man jämför med tidigare decennier.

– Vi ser inte de kristna banden ute bland folket i dag. Unga kristna musiker som går den vägen för att vinna människor för Gud. Den kristna musik­scenen är obetydlig, det har blivit en tystnad idag.

Varför har det blivit så tror du?

– Jag tror att det finns en rädsla för extremism. Religion kan användas på så många negativa sätt, också i kristna sammanhang. Det kan bli hierarkiskt, kontroll och maktmissbruk och det är så långt ifrån det Jesus pratade om.

Christian har många vänner som har blivit brända och som har lämnat tron.

– Och det är ett av våra viktigaste mål i Narnia att nå ut och tala om att Gud är en kärleksfull Gud.

Under de tjugo år som gått har musikscenen förändrats en hel del med utvecklingen av sociala medier och streamad musik. Det är på sätt och vis lättare att nå ut eftersom kanalerna är fler, men samtidigt svårare att nå igenom bruset.

– Man måste ha lite flyt i dag, det är många parametrar som måste falla på plats. Men vi märker att det finns ett sug efter melodisk hårdrock. Vi har nått en publik som inte lyssnar så mycket på den här typen av musik annars. Kanske för att vi vågar ta ut svängar som andra traditionella metalband inte gör, säger Christian.

Narnia har gett ut sitt sjunde album själva och valt att först släppa tre singlar – och tre musikvideor. Och det är bara de tre singlarna som man kan streama på nätet, vill man ha alla låtarna måste man köpa albumet, antingen digitalt eller på CD – eller på vinyl.

– Vi har gjort en jättelyxig LP med utvik och det är väldigt roligt. LP-formatet blir så mycket mer konstnärligt och grafiskt. Jag vet många som bara köper vinyl i dag, säger Christian.

Liksom tidigare har Grimmark och Liljegren skrivit låtarna tillsammans. Och de tre närmaste spelningarna den här veckan har de själva arrangerat och styrt upp genom att hyra Nalen i Stockholm, Intiman i Västerås och Sofiehof i Jönköping. Förband är Cell 9 som även de precis släppt en ny platta.

– Det här är starten på vår världsturné och det känns otroligt spännande och roligt. I november fortsätter turnén i Sverige, Tyskland, Holland och Schweiz och vi förhandlar med bland annat Brasilien, USA och Mexiko om spelningar. Målsättningen är att nå så många länder som möjligt de närmaste två åren, säger Christian.

Att ligga ute på turné är väl en sak när man är 20 men hur får en arbetsmarknadskonsulent från Kungsörs kommun med fru och barn ihop en världsturné?

– Alla av oss är mitt i livet med barn, familj, hus och jobb så det är ju inte bara att dra iväg som innan. Familjerna går absolut främst, men vi försöker göra en del långhelger, spara lite semesterdagar och flexa lite, säger Christian.

Och att det här ligger högt upp på agendan för hela bandet kan man inte ta miste på.

– Det är otroligt roligt att vi har den här plattformen och det här intresset. Och vi är eniga, det här är det bästa vi har gjort. Vi är ett av världens bästa melodiska hårdrocksband!

Fakta:

Allt är inte hårdrock

Christian Liljegren har kanske Sveriges största samling av kristen musik, allt ifrån 20-talets stenkakor, tidiga Einar Ekberg och Hemmets Härold-samlingar till de allra senaste utgåvorna. Här listar han sina favoritalbum från sex decennier:

1960-talet: New Creation, Sing out my soul (1969)

1970-talet: Lars Ludwigssons band Function, Play it maestro (1979)

1980-talet: Jerusalem, Krigsman. För mig är det fortfarande den allra bästa skivan.

1990-talet: Free, Livet snurrar (1992)

2000-talet: Jag vill nog hylla min gitarrists soloplatta, Grimmark (2007). Den är otroligt stark.

2010-talet: Benesser, Purpose with a cause. Det absolut häftigaste som kommit.

Här spelar Narnia sina releasekonserter:

23 september Sofiehof, Jönköping

24 september Nalen Klubb, Stockholm

25 september Intiman, Västerås

Foto: Omslag