Nazistjägare och jesuit

Östermalmspojken blev frivillig soldat i brittiska armén under andra världskriget, framgångsrik nazistjägare, jesuitpater, svensklärare till Johannes Paulus II. Och mycket annat.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Lars Rooth, som avled 90 år gammal för en månad sedan och som begravs i Uppsala i morgon, har ett levnadsöde som fascinerar.

- Jag intervjuade Rooth förra sommaren. Han hade svårt att tala men ansträngde sig till det yttersta. När han berättade om vad som låg bakom att han blev brittisk soldat framträder bilden av en mycket medveten ung man, säger Ivan Mathias Petersson, som arbetar med en tv-dokumentär om svenskar i utländsk tjänst under andra världskriget.

Uppfattningen att få svenskar stred på de allierades sida under andra världskriget men desto fler på Hitlers är en myt. I själva verket var det precis tvärtom. Det visar militärhistorikern Lars Gyllenhaals forskning. En av de över tusen svenskar som anslöt sig till de allierade som soldat var Lars Rooth.

Han föddes i Stockholm 1921. Hans far Ivar blev 1929 riksbankschef och spelade en avgörande roll under de dramatiska år när världsdepressionen grep omkring sig och Kreugerkraschen skakade det svenska samhället.

Lars Rooth lyckades 1940 få ett stipendium för studier i USA. Han fick jobb hos det svenska valutakontoret i New York och fattade under tiden där, som han skriver i sina memoarer, två viktiga beslut "att bli katolik och att bli soldat i den engelska armén".

Beslutet av konvertera var slutpunkten på en lång process, som startade när Rooth som 18-åring fick en stark upplevelse vid en vistelse i Alperna. Där stod det klart för ynglingen att det fanns en Gud. "Nu behövde jag inga argument längre, för jag hade sett hans verk. Innan var det så svårt att ens börja tro, och nu var det så självklart", skriver han.

Konverteringen och ännu mer beslutet att kämpa mot Hitler på europeisk mark chockade familjen hemma i Sverige, men Lars Rooth lät sig inte övertalas. Sommaren 1943 tog han sig till England och antogs tack vare goda språkkunskaper i underrättelsestyrkan Intelligence Corps.

- I intervjun berättar han att han insåg att han inte var lämplig som vanlig soldat när han fick träna på att stöta en bajonett i en halmdocka och mådde så dåligt att han kräktes, säger Ivan Mathias Petersson.

- I Intelligence Corps kunde Lars Rooth bruka de vapen han var bäst på, i kampen mot Hitlers rike. Det var inte några synliga vapen, fast beväpnad var han dock, säger Lars Gyllenhaal.

Under krigets slutskede tjänstgjorde Rooth i Antwerpen och omedelbart efter krigsslutet fick han i uppgift att delta i uppspårandet av ledande nazister.

En av de mest framstående som Rooth var med om att gripa var SS-brigadeführer August Korreng, som varit högste polischef i Düsseldorf. Rooth berättar att man hittade honom hos "hans älskarinna och hennes mor (han tog livet av sig i arrestcellen innan vi hann förhöra honom)".

Rooths plan var att efter kriget bli katolsk präst. Efter en lång och grundlig utbildning i Tyskland och England prästvigdes han som förste svenske jesuit i S:ta Eugenia kyrka i augusti 1954.

Lars Rooth tjänstgjorde i Stockholm och Uppsala och var bland annat redaktör för Katolskt magasins föregångare Katolsk kyrkotidning. När Vatikanradion i slutet av 1950-talet började bygga upp en skandinavisk redaktion var han med från start. 1981 flyttade han till Rom och ledde arbetet till mitten av 1990-talet.

När det var dags för påvens besök i Norden 1989 blev Lars Rooth svensklärare till Johannes Paulus II. Inte så konstigt att han vid 83 års ålder chattade med Aftonbladets läsare när påven gått ur tiden våren 2005.