Nyanlända möter pensionärer i gospelprojektet Come together

För ihop ett gäng nyanlända afghanska killar med ett knippe sångglada svenska pensionärer. Tillsätt några lokala skolungdomar. Vips har du Come together – ett färgstarkt gospelprojekt där olika generationer har roligt tillsammans och människor integreras på köpet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Klockan är fem på eftermiddagen. Det återstår två timmar tills gospelkören Come together ska ha konsert, men i Kummelby kyrka sjuder det redan av liv. Musikerna har intagit estraden och vid sin sida har de en kör som tar i ända från tårna. Silvergrå frisyrer blandas med korpsvarta kalufser, men trots att sångarna skiljer sig åtskilligt i ålder uppfattas de som sammansvetsad enhet. Enhetliga svarta t-shirts med Come together-loggan bidrar förstås, men framför allt ser de ut att njuta av stunden. Det här gänget har helt enkelt roligt tillsammans.

Rachel Biirah dirigerar med stor frenesi. När man ser henne går tankarna till filmscener från den amerikanska södern där gudstjänstdeltagarna går helt bananas när gospelsångarna släpper loss. Fast här finns ingen publik. Inte än. Men nog rycker det i benen alltid. Kören har definitivt svårt att stå still.

Läs också: "Musiken är en nyckel som får människor att knäppa upp"

 

Rachel är så stolt över vad kördeltagarna har åstadkommit under det år hon och några andra ledare haft hand om dem.

– De har utvecklats enormt mycket och blivit mer självständiga i sin sång. Deras självförtroende har gått från botten till toppen, förklarar hon när vi sitter ner och pratar mellan genrepet och konserten.

Konserten, som också kallas gospelworkshop, är en slags final på det första året med Come together. Hela satsningen är treårigt musikprojekt som Svenska Gospelverkstaden driver med ekonomiskt bistånd från Allmänna arvsfonden. Förutom att få människor att upptäcka glädjen i gospelmusiken är en stark drivkraft att med musikens hjälp bygga gemenskap mellan svenskar och nyanlända. Gospelverkstaden har valt att inbjuda pensionärer och även unga etablerade svenskar att sjunga med de nyanlända. Att få med svenska ungdomar har varit svårast, medger Rachel Biirah.

Men en kör blev det. Första terminen var de mellan 20 och 30 som deltog och under våren har det varit 10–15 på övningarna som hållits varje tisdag. Rachel beskriver kördeltagarna som "otroligt fina människor".

– De välkomnar varandra, bjuder in varandra och ser till att ingen står utanför. De har delat sina historier med varandra och även gått hem till varandra. En av pensionärerna, en kvinna, bjöd in alla på glöggmingel hemma hos sig.

– Det har varit fantastiskt, en av de bästa upplevelser jag haft. Det känns lite tråkigt att det här året är över nu, säger Rachel.

Men fortsättning följer. Inför nästa läsår dammsuger Svenska Gospelverkstaden nu landet efter kommuner/körer/kyrkor som med benäget stöd vill genomföra att Come together-projekt.

Mia Nygren har arbetat tio år med Svenska Gospelverkstaden. Come together är hennes fjärde stora treårsprojekt som hon leder.

– Planen är att fler församlingar ska starta Come together-körer. Vi hoppas på tre i Stockholm och sex ute i landet, berättar Mia Nygren.

Hon minns att stämningen var lite avvaktande de första gångerna i Sollentuna men sättet att arbeta har gett resultat.

– Vi börjar alltid med att käka soppa tillsammans. Sedan har vi lekt mycket ihop och vi har jobbat mycket med att lära oss varandras namn. Och vi har sjungit ihop förstås.

Intrycket är att Come together gör skäl för sitt namn och lyssnar man på Rachel och Mia framstår projektet som svårslaget när det kommer till att integrera människor. Här har starka vänskapsband knutits och samtliga nyanlända har gjort märkbara framsteg när det gäller att tala svenska.

Svenska Gospelverkstadens nestor, Lasse Axelsson, är märkbart stolt över integrationsprojektet Come together och nu ser han fram emot ett sprakande 30-årsjubileum för organisationen.

September är vikt för en landsomfattande turné då gospelmusiken kommer att överskölja Sverige från Luleå i norr ända ner till Skåne, 25 platser sammanlagt. Bland annat kommer Chicago Mass Choir som deltar i fem städer, däribland Jönköping där en stor konsert planeras i Pingstkyrkan. Turnén avslutas sista helgen i september i Stockholm där en jättekör med 1 500 röster sjunger ut gospelns budskap om frihet.

Jubileumslåten "Reach out your hand" har spelats in med bland andra Eric Bibb och Gladys del Pilar och finns att höra på Youtube. Den har också framförts i TV4:s "Nyhetsmorgon".

Du har varit med sedan starten. Hur kommer det sig att du inte tröttnar?

– Jag upplever att vi hela tiden förändras. Att Svenska Gospelverkstaden är en rörelse, säger Lasse Axelsson.

Fakta: Svenska Gospel-verkstaden

Bildades 1988 under namnet Stockholm Gospel.

Har som syfte att sprida gospelmusiken vidare.

Är en ideell förening som arrangerar konserter, festivaler, workshops, resor och dessutom bedriver utbildning av unga.

Hemsida: Gospelverkstaden.se.

Aktuella: Driver integrationsprojektet Come together och firar 30 år med landsomfattade jubileumsturné i september.