Nyanserat om svenska Kongomissionen

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Pia Lundqvist

Ett motsägelsefullt möte

Nordic Academic Press

Hjältar som kom med befrielse till ett förtryckt folk, eller kolonialismens drängar och pigor? Missionärerna i Fristaten Kongo (1885-1908), ett skräckexempel på det vita förtrycket i Afrika, sorteras gärna i något av dessa fack.

Pia Lundqvist, docent i historia vid Göteborgs universitet, undviker den fällan. I hennes studie av Svenska missionsförbundets 124 missionärer i Leopold II:s afrikanska rike framstår de som komplexa individer och inte som stereotyper. I varierande grad trosvissa, hängivna och kärleksfulla. Samtidigt i varierande grad fördomsfulla och ambivalenta inför vägval i kulturkrockarnas terräng.

Förutom kartläggningen av pionjärernas bakgrund och sociala ställning i hemlandet tecknar Lundqvist en närbild av fyra missionärer, två män och två kvinnor. Dagböcker får berätta, liksom brev och tidningsartiklar. Men studien ger inte bara inblick i missionärernas liv och tjänst utan också en bild av landet som girigt mjölkades på sina rikedomar med hjälp av tvångsarbete och tortyr. Allt paketerat som ett kristligt civilisationsprojekt.

Från början såg även missionärerna kung Leopolds välde som något gott. Fristaten gjorde ju missionen möjlig. Men samtidigt krockade väckelsefolkets idé om alla människors lika värde med kolonialismens oblyga rasism.

Missionärernas växande kritik gällde till att börja med brutala metoder och enskilda övergrepp. Senare riktades den mot själva systemet. Så småningom krackelerade Fristaten Kongos tjusiga fasad, och girighetens stinkande avloppsbrunn avslöjades för världen.

”Ett motsägelsefullt möte” är en viktig bok som på ett nyanserat sätt hedrar missionärernas insats utan att förgylla verkligheten eller förenkla det komplexa och svåra.