Nyårskarameller från Dagens kulturredaktion

När 2017 går mot sitt slut avslöjar Dagens kulturredaktion, Daniel Wistrand, Malina Abrahamsson och Urban Thoms, sina önskningar inför det stundande kulturåret 2018.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Daniel Wistrand, kulturredaktör:

Daniel Wistrand, profilbildNoterar ett ökat intresse för livsberättelser i allmänhet, Jesu liv i synnerhet, och förutser ett paradigmskifte 2018 inom svensk hiphop.

 

Berättelsens återkomst

Den personliga berättelsen blir allt viktigare i vår tid. På ett sätt kan man säga att vi konsumerar livsberättelser. Vi scrollar genom sommarprat, Värvet-intervjuer och tv-klipp där kända människor äter mat och delar livstrauman.

Kanske kan detta ibland tyckas både utfläkande och ytligt. Men det finns undantag där livsberättelserna blir mer än förenklade och lättköpta narrativ. Två av 2017 års stora läsupplevelser från de kristna förlagen var för mig Patrik Hagmans ”Sorgens gåva är en vidgad blick” och Fredrik Lignells ”Bottenkänning”. En teolog och en pastor som båda berättar om sorg, smärta och prövad gudstro så ärligt att det blir omöjligt att värja sig. Den typen av starka, sanna berättelser tror jag att vi kommer att se mer av under 2018.

Jesu liv på bio och i tv-musikal

På tal om livsberättelser. 2018 kommer också att bli året då populärkulturen gestaltar berättelsen om Jesu liv som aldrig förr. I mars kommer Hollywoodproduktionen ”Maria Magdalena” med Rooney Mara och Joaquin Phoenix att nå svenska biografer. Dessutom kommer det amerikanska tv-bolaget NBC under nästa år att sätta upp musikalen ”Jesus Christ superstar” med ingen mindre än soulstjärnan John Legend som Jesus och Alice Cooper som Herodes. Det återstår att se om den stjärnförstärkta föreställningen förmår att blåsa nytt liv i rockoperan från 1970-talet.

Ny vår för Gud i svensk hiphop

Självklart gladdes mitt gamla hiphop-hjärta när jag under det gångna året fick Sebastian Staksets ”Ett budskap om kärlek” i min hand. Men nästan lika upprymd blev jag av den oväntat tydliga närvaron av Gud och kristen tro i rapparen Allyawans skiva ”Lofe”. Här interagerar den klassiska hiphop-tematiken med Allyawans egen kristna tro på samma självklara sätt som den alltid gjort hos amerikanska rap-artister. Jag tycker mig även höra från musikjournalister som Per Sinding Larsen och Jan Gradvall ett nytt intresse för rap- och soulartisters uppväxt i kyrkan, där man ofta fått den musikaliska skolningen. Med detta i ryggen vågar jag tro på ett paradigmskifte där Gud plötsligt tar plats i svensk hiphop.

Tre händelser att se fram emot:

1. ”Så mycket bättre”-artisterna Moneybrothers, Sabina Dumbas, Uno Svenningsons och Tomas Andersson Wijs vårturnéer.

2. Ny musik från nyupptäckta RnB-artisten Cherrie, som kombinerar nyskapande musik med en varm tro.

3. En bokmässa utan nazister.

En önskan:

Att Ruben Östlund vinner en Oscar.

 

 

Malina Abrahamsson, kulturreporter:

Malina Abrahamsson, profilbildVill se mer kultur i kyrkan, mer tro på kultursidorna och fler djupa samtal.

 

 

 

Mer kultur i kyrkan

Från kyrkan är jag van att antingen kolla på typiskt ”kristna” filmer för uppbyggelse eller att se profana filmer enbart som underhållning, men på den kristna kommuniteten L’Abri där jag var i somras, har man inlemmat kulturkritiken i sitt väsen. En gång i veckan ser man på film tillsammans eller lyssnar igenom ett helt album från första till sista låt och frågar sig: vad säger dessa profana kulturyttringar om världsbild, tro och liv? Mer sånt i kyrkan!

Mer tro på kultursidorna

Länge trodde man att ökad modernitet skulle leda till mindre religiositet, men det verkar inte stämma. Nu börjar man prata om post-sekularismen och i Sverige yttrar det sig bland annat genom att kristna skribenter får utrymme att skriva om tro på kultursidorna. John Sjögren, Josefin Holmström och Eric Schüldt är bara några exempel. Jag ser fram emot fler sådana texter under 2018.

Fler djupa samtal

Att ha goda samtal är en konst. Speciellt i dag när vi är snabba på att fly in i våra mobiler. Min personliga utmaning inför 2018 är att aldrig ha mobilen framme när jag umgås med människor. Först då tror jag att samtalen kan djupna.

Tre händelser att se fram emot:

1. 2018 skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 år. Under hela året kommer detta att uppmärksammas. Norstedt släpper 40 (!) titlar om Bergman och Dramaten sätter upp Bergmandottern Linn Ullmans fantastiska roman ”De oroliga” som pjäs.

2. På filmfronten finns flera intressanta; dels filmen om Ted Gärdestad som kommer i januari, dels stjärnregissören Lisa Langseths engelskspråkiga debut ”Euphoria” som berör dödshjälp och har Alicia Vikander i huvudrollen. Kommer i februari.

3. Som Melodifestivalfantast ser jag fram emot årets tävlingar och hoppas på färre professionaliserade LED-skärmnummer och fler knasbollar som vågar ta ut svängarna.

En önskan:

Längtar efter att få upptäcka riktigt bra, skönlitterära, kristna författare. Var finns de?

 

 

Urban Thoms, kulturredaktör:

Urban Thoms profilbildHoppas få se nya låtskrivare i kyrkan, fler och gärna genreöverskridande kristna artistsamarbeten – allt medan den profana kulturvärlden börjar diskutera vilka värderingar den vill förmedla.

 

Förlös fler låtskrivare i kyrkan

I många församlingar finns låtskrivartalanger som slumrar, vars verk blir liggandes i byrålådan. Lutherska Missionskyrkan i Göteborg har en kör genom vilken många talangfulla låtskrivare fått komma fram. I Svenska kyrkan i Valbo skrevs för några år sedan 30 nya psalmer i ett psalmprojekt. Jag tror att det finns text- och låtskrivare överallt, de behöver bara få komma fram. Jag tänker enkla brukssånger skrivna utifrån konkreta behov. Kanske är detta ett svar på de rop som hörs om mer mångfald och engagemang i det kristna musiklivet. Tänk att få höra en sång specialskriven till predikan en helt vanlig söndagsgudstjänst, något vi fick uppleva i min församling Mälarökyrkan bara för några veckor sedan. Jag unnar alla den känslan.

Fler kristna artistsamarbeten

Låt oss direkt erkänna: Musiken är inte längre den publikdragare för kyrkan som den var för 30–40 år sedan. Det saknas knappast bra sånger i kristenheten, men många ligger osjungna samtidigt som en massa duktiga artister/sångförfattare sitter hemma på sin kammare för att ingen anlitar dem. Något behöver göras. Vad sägs om att dra igång ett ”Så mycket bättre” i miniformat där artister turnerar tillsammans i större eller mindre konstellationer där de tolkar varandras sånger? Förslagsvis tre artister åt gången som utarbetar ett program som de sedan åker runt i landet med. Roland Utbult och Tomas Hagenfors har prövat detta vid något tillfälle, men idén är värd att prövas på bred front och av många fler. Gärna möten mellan olika genrer. Tänk er exempelvis Samuel Ljungblahd, Viola Grafström och Sebastian Stakset ge sig på varandras repertoarer. Jag är övertygad om att det skulle locka lyssnare.

En kultur som lyfter människor

På samma sätt som psalmerna tar teologin vidare till nästa generation är kulturen en bärare av de värderingar som tar oss medborgare in i framtiden. I filmer, böcker, tidningar, poddar, tv-program etcetera lanseras det nya tankar och idéer och ingen av oss förblir oberörd, hur mycket vi än försöker värja oss. Somliga tänkare hävdar att kulturen, inte politiken, är den verkliga makthavaren, för här grundläggs tänkandet. Desto viktigare då att kulturvärlden tar sin roll som föredöme på allvar. Det inbegriper allt från #metoorelaterade händelser och attityder till bättre språkbruk. Mer kärlek och respekt, tack! Jag hoppas att 2018 blir året då kulturvärlden på allvar inser och utnyttjar kulturens unika möjlighet att forma både samtiden och framtiden.

Tre händelser att se fram emot:

1. I slutet av januari kommer boken ”Hungrigt hjärta – om gudslängtan, livssmärta och Springsteen” skriven av Robert Eriksson, en av mina favoritspanare i gränslandet mellan tro och populärkultur.

2. 2018 rivstartar med sista säsongen av tv-serien ”Bron”. Oslagbar kombination av skörhet och spänning.

3. I Falun filar rockbandet Benesser på en platta laddad med psalmtolkningar. 2018 vill vi höra resultatet!

En önskan:

Att Perla Bjurenstedt och hans band ska toppa den årliga Världens barn-galan i tv.