Osannolika episoder ur verkligheten

Roland Nelsson
Episoder
Semnos

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Roland Nelssons nya bok Episoder är en självbiografi som det svänger om: geografiskt, innehållsmässigt och språkligt. Eller vad sägs om att få vara med när kejsaren Haile Selassie använder Svensk Pingstmissions yrkesskola för att imponera på sin gäst, Rumäniens diktator Nicolae Ceausescu. Eller att tillbringa en eftermiddag med Moder Teresa i hennes hem. Boken flödar av namn och möten.

När Roland Nelsson träffar människor med makt och status räcker det inte med vänliga handskakningar. Nä, få undkommer hans retoriska frågor, goda råd och stundtals kritiska synpunkter. Men främst tycks han vara den energiske evangelisten. Oavsett vilka han träffar.

Det är fascinerande att se hur dörrar öppnas och hur han ser möjligheter även i ”omöjliga” situationer. Den egenskapen hade säkert Erikshjälpen, som han var chef för i många år, stor nytta av. Men en gång var han ändå nära att bli lurad av den från Tanzania inflyttade ”svindlarprästen från Växjö” vars fosterpappa ”varit amerikan och gangster”. Det handlade om stora pengar som skulle komma Erikshjälpen till del. Många miljoner.

Men det fanns en hake. Flera namnkunniga personer dyker upp i den falska berättelsen, faktiskt alltifrån påven till Moise Tshombe från Katanga (minns ni honom?). Roland Nelsson anade dock vad det rörde sig om och tackade snabbt nej till miljonerna.

Flera av de 38 episoderna är så osannolika, att man som läsare ibland undrar om allt är sant och det måste vi förstås tro. Roligt är det nästan jämt. Boken kan bli en riktig bladvändare. Språket är nästan talspråk och hade kanske vunnit på om den röda redaktörspennan använts flitigare.

Kjell-Erik Selin

Premium Musse Hasselvall. 
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Premium Många pastorer säger upp sig före pensionsåldern.
Foto: Stefan Spassow
Foto: Stefan Spassow