"Pappa är en fantastisk högläsare"

I serien "Min bokhylla" delar kristna, verksamma inom kultur och teologi med sig av sina litteraturtips.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Josefine Arenius, föreläsare och projektledare, vad läser du just nu? 

– Ledarskapsböcker. Utanför jobbet; Michael Jeff Johnsons ”Ditt hjärta slår i mig” samt Chris Heaths biografi om Robbie Williams.

Vilken var din första stora läsupplevelse? 

– Oh, min pappa är en fantastisk högläsare. Mina finaste läsminnen är när han läste ”Klass fem flyter bort” och böckerna om Narnia när jag var barn.

Vilken genre läser du helst? 

– Jag läser gärna biografier, på sommaren gärna romaner som är lätta att drömma sig bort i och resten av året mest litteratur kopplat till mitt jobb, samt rätt så mycket tidsskrifter av olika slag.

Foto: Natanael Gindemo

 

Var läser du helst?

– I en solstol. Eller på tåget. Eller i vår förlovningspresentsfåtölj i hörnet av vardagsrummet. I sängen riskerar jag mest att somna.

Hur sorterar du böckerna i din bokhylla?

– Vi sorterar böcker i olika rum. På kontoret står ledarskap, teologi och annat som relaterar till jobbet. I vardagsrummet står biografier och historia, i sovrummet andaktsböcker och romaner.

Vilken kristen uppbyggelsebok har hjälpt dig mest?

– Det mesta av C S Lewis. En av de böcker som formade mig mycket när jag började sätta ord på min teologi och mitt ledarskap är Lee Strobels ”Fria eller fälla”. Den har gett mig goda argument för min tro och mycket att fundera över.

Vilken är din favoritbok i Bibeln och varför?

– Det växlar enormt. Jag söker mig till de böcker som möter mina behov av utmaning eller stillhet. Senaste veckorna har jag – tillsammans med vår församling – förlorat mig i Apostlagärningarna och utmanats mycket i att leva mer missionellt.

Vilken bok vill du rekommendera till Dagens läsare?

– Lätt! ”Gud & sånt” som nyligen kom ut på Libris förlag. Det är en lättläst bok där fem teologer svarar på unga människors 29 vanligaste frågor om tro. Skulle framför allt vilja uppmuntra tonårsföräldrar att läsa den och sedan föra samtal med sina barn. Daniel Wistrand

Foto: Privat & Anna B. Sandberg
Foto: Privat & Anna B. Sandberg