24 september 2020

En tidning på kristen grundKultur

Pastor köpte "rasistlokal" – hyllas i filmen Burden

Först protesterade den svarta medborgarrättskämpen och pastorn mot en butik där Ku Klux Klan-material såldes. Sedan köpte han fastigheten – och lät affären vara kvar. Nu har historien från South Carolina blivit film.

1 av 6

Många höjde på ögonbrynen när David Kennedy, pastor i "New Beginnings Missionary Baptist Church", köpte en fastighet i Laurens i South Carolina 1997. Orsaken var att byggnaden tidigare hade fungerat som högkvarter för Ku Klux Klan i området och att butiken Redneck Shop – som bland annat sålde t-shirts och klistermärken med Ku Klux Klan-tema – nyligen hade slagit upp sina dörrar i lokalen.

"Mat till de hungriga"

Den förra ägaren av fastigheten, Michael Burden, hade dessutom varit en av de högsta ledarna inom Ku Klux Klan. Men efter att hans hustru bestämt sig för att lämna klanen fattade även Michael samma beslut. Detta ledde till stora problem för paret som efter en tid blev hemlösa. De fick då hjälp av "New Beginnings Missionary Baptist Church" – något som inte alla svarta i staden uppskattade. Men församlingens pastor David Kennedy stod på sig.

– Gud sa att vi ska ge mat till de hungriga och kläder till de nakna. Han sa inte att vi inte ska hjälpa vita människor, förklarade David Kennedy enligt lokaltidningen The Post and Courier.

När pastor Kennedy övertog byggnaden fick han samtidigt ett problem på halsen. Ägaren till Redneck Shop, John Howard, hade nämligen ett hyresavtal där det slogs fast att han fick disponera lokalen gratis livet ut.

2008 uppmärksammade Dagen situationen. Då pågick en juridisk process sedan Kennedy stämt John Howard efter att Howard hade försökt sälja vidare hyresavtalet. John Howard förlorade, i maj 2012 stängdes butiken för gott och fem år senare dog han.

Kan bli kulturcentrum

Nu har historien om Michael Burden – som även blev döpt av Kennedy – blivit film. "Burden" har premiär på utvalda biografer i USA den 28 februari och rollen som pastor Kennedy spelas av Forest Whitaker.

Men även om filmen ska beskriva en positiv utveckling konstaterar The Post and Courier att verkligheten inte alltid är så vacker. Enligt lokaltidningen upphörde senare vänskapen mellan Michael Burden och David Kennedy. Burden blev också kriminell, dömdes till fängelse och separerade från sin hustru.

I dag har lokalen där Redneck Shop tidigare låg förfallit en hel del. Men det finns långtgående planer på att renovera byggnaden och att skapa ett kulturcentrum för dialog mellan svarta och vita. Förhoppningen är att filmen ska ge extra intäkter till projektet.

Läs mer Pastor vill avbryta kontrakt med Ku Klux Klan-anhängare

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar