Pastorn Christer Zethson gör bokdebut vid 70

Christer Zethson, 70, hör till de pensionärer som inte nöjer sig med att mata duvor eller ligga på sofflocket. Nu ger han ut en bok om sitt liv på Bergmans medias förlag. Boken är både självbiografisk och teologisk. Barndomsminnen varvas med bibelutläggningar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

– Egentligen har jag aldrig varit någon skribent, berättar Christer Zethson.

Men när jag gick i pension föddes tanken på att skriva en bok.

– Först var barn och barnbarn målgruppen, men efter ett tag vidgades det. Jag har ju varit i församlingstjänst som pastor i 50 år och mött många människor genom åren.

Det finns en tanke med titeln ”Mitt livs ABC”. Med utgångspunkt från alfabetets 28 bokstäver rymmer de 256 sidorna inte mindre än 75 kapitel. Han tecknar levnadsbeskrivningarna av sina föräldrar Aina och Harald, men också av brodern Björn, som avled hastigt år 2000.

Christer Zethson delar frikostigt med sig av minnen från barndomen. Om hur han tillsammans med en grannflicka låser in tanten från godiskiosken och kräver att bli bjuden på godis för att hon ska få komma ut i friheten igen. Snabb i benen har han alltid varit, även när han tävlat i den så kallade klassikern. Detta finns också beskrivet i boken.

– Jag har aldrig tidigare under min yrkesverksamma tid bjudit på mig själv i predikstolen, konstaterar Christer Zethson.

Detta tar han dock igen nu med råge och han berättar öppenhjärtigt om livet både innanför och utanför kyrkväggarna. Redan en månad efter publiceringen har han fått bra respons och många nya vänner som läst boken.

Ämnen som han berör i boken är inte bara de gamla vanliga predikoämnena utan också lite mer vardagsnära frågor som idrott, livspussel, munterhet och relationer. Åldrandet och promenader är också några av ämnena.

Men som den predikant han är behandlas givetvis också frågor om bön, bibelläsning, frälsning, omvändelse och den Jesus, som han brinner för mer än något annat. Christer Zethson har haft pastorstjänster inom pingströrelsen och varit församlingsföreståndare i Osby, Älmhult, Bjärnum, Falköping och Lund. Dessutom några kortare perioder i Skillingaryd och Jönköping.

I sin bok delar Christer Zethson också med sig av ett stort urval av privata foton som berikar läsningen. Frikyrkofolket har fått ännu en författardebut.

Johnny Bergman

Böneutrop
Kyrka och politik