27 september 2020

En tidning på kristen grundKultur

Patricia Tudor Sandahl: Jag vill gärna vara närvarande när jag dör

Författaren och psykoterapeuten Patricia Tudor Sandahl har fyllt 80 år i sommar och funderar över om hon kan fortsätta framträda offentligt. Hennes lyckligaste tid i livet var när hon bland annat ledde retreater på Berget i Rättvik.

1. Vad går du runt och tänker på just nu?

– På hur det känns att fylla 80 (vilket hon gjorde i juli). Kommer jag någonsin att vilja eller våga vara utåtriktad igen? Som att hålla föredrag. Jag har hållit mig isolerad som många andra under våren och det var nu många månader sedan jag talade inför en publik.

2. Vilken biblisk person identifierar du dig mest med och varför?

– Det låter lite väl stort, men jag måste ändå ta Maria. Som barn i en katolsk klosterskola var Maria den stora förebilden. Hon har alltid haft mycket stor plats i mitt liv, även som barn. I dag är det framför allt som ”Stabat mater” jag ser henne, modern som står kvar och står ut när det vuxna barnet, Jesus, lider. Det låter så storslaget, men jag kan känna igen mig mycket i det, när ens barn lider. Det spelar ingen roll att de är vuxna, de förblir dina barn.

3. Vilken är din största skräck?

– Att bli blind. Jag har en progressiv ögonsjukdom som inte går att bota. Kommer jag att dö innan jag blir blind eller inte, det är frågan. Det är bara en tidsfråga innan det händer.

4. När brukar du en lögn?

– Jag tycker inte om att medge det, men ibland när jag vill vara i fred. Då kan jag säga något i stil med att jag inte hinner eller är upptagen. Jag kan ha svårt att säga som det är.

5. Vilken egenskap hos dig själv har du svårast för?

– En självupptagenhet. Någon sa för många år sedan att det största hindret för att uppnå mognad är egoism, och det stämmer.

6. Vilken egenskap har du svårast för hos andra?

– Samma svar här. Att vara självcentrerad och självupptagen, att inte lyfta blicken. Jag tror att man motverkar det genom att till en början bara bli medveten om att man är det.

7. Vilken nu levande person beundrar du mest?

– Jag tänker på två personer. Den ene är påve Franciskus, men honom har jag bara fantasier om, jag känner honom inte. Den andra,­ som jag faktiskt känner utan och innan, är min man, Christer, som jag varit gift med i 40 år. Han har många av de egenskaper jag saknar. Han är ödmjuk, eftertänksam och sen till att döma människor, till exempel.

8. Vilken är din käraste ägodel?

– När jag lämnade England för att bosätta mig i Sverige släpade jag med mig en väldigt gammal och sliten träpall. Den finns alltid där jag bor och symboliserar mycket för mig.

9. När upplever du djupast glädje?

– De gånger jag är i uppriktiga, oförställda samtal. Samtal som är på riktigt, oavsett om det är med någon jag känner eller med en främling. Det uppskattar jag mycket; när två människor möts, på riktigt.

10. Vad ångrar du mest?

– Jag har varit jättehundrädd sedan jag var liten. Det har sina skäl, men det har gjort att jag aldrig närmat mig hundar. Förrän under senare år då jag lärde känna Billie, en pudel som jag har kommit att älska. Jag ångrar att jag inte övervann min rädsla tidigare och skaffat en egen hund för nu vet jag vilken glädje det kan ge. Det känns lite sent att skaffa en nu vid 80 års ålder.

11. Vad tar du med dig från tiden med coronapandemin?

– En påminnelse om att vi verkligen hör samman. Vi behöver varandra. Det vi är med om har människor i alla tider varit med om – vi sitter i samma båt, både på ett praktiskt plan och vad gäller det existentiella. Det har blivit väldigt starkt.

12. Vad skulle du säga till ditt tonårsjag om du fick chansen?

– ”Du behöver inte säga ja till det du innerst inne inte vill.” Det hade jag verkligen behövt få höra.

13. När möter du Gud?

– När som helst, överallt, men oftast när jag minst förväntar det. Jag skulle gärna byta ut ordet ”möter” mot ”drabbas”. Det kan vara exakt när som helst.

14. Vad vill du viska i statsministerns öra?

– Jag vet exakt vad jag skulle vilja viska till Trump: ”Memento mori” (Minns att du är dödlig). Till Stefan Löfven skulle jag säga ”Förlora inte dig själv.”.

15. Svenska språkets vackraste ord?

– ”Försoning” är det första jag tänker på.

16. Vilka är de drömmar du ännu inte förverkligat?

– Att få dö en värdig död. Jag skulle gärna vara tillräckligt närvarande också när jag dör. Inte låta paniken ta över.

17. Om du fick flyttas bakåt i tiden för en dag – vilken tid skulle du vilja besöka och varför?

– Jag skulle vilja vara med igen den dagen då jag satt vid min fars dödsbädd. Jag skulle då sätta ord på vår försoning och säga till honom att jag tror att han gjorde så gott han kunde. Vi höll varandras händer, något vi aldrig tidigare gjort, jag äcklades av hans händer. Så det var en försoning, men en ordlös sådan.

18. Vad vill du ska spelas på din begravning?

– ”Greensleeves”, eller något annat gammalt engelskt stycke. Förutom psalmer förstås, men de får familjen bestämma.

19. Vilken är din favoritsysselsättning?

– Jag är väldigt förtjust i att samla tänkvärda citat, som jag klipper ut och samlar i mappar. Jag är mycket av en samlare. Dansa tango tänkte jag också på, men det räknas väl inte som en sysselsättning.

20. När och var var du som lyckligast?

– Min lyckligaste tid i livet var när jag var mellan 60 och 70 år. Då hade jag hittat tillbaka till tron efter att ha levt som ateist under många år. Jag kände ganska snart att jag hade en kallelse. Jag skrev mina bästa böcker under den tiden och fick leda retreater på S:t Davidsgården i Rättvik. Jag hade ett andligt hem, en tillhörighet, en tro som gav mig kraft och kände att jag fick en uppgift. Det var stort.

Läs mer Joakim Lundqvist: Om jag svek skulle det skada många

Läs mer Bengt Johansson: "Bara i dig" är mitt testamente

---

Patricia Tudor Sandahl

 • Född: Den 19 juli 1940 i Manchester i England. Bosatt i Sverige sedan 1964.

  Familj: Gift med Christer Sandahl sedan 1981 och de har tillsammans två barn.

  Bor: I Stockholm och på Österlen.

  Gör: Legitimerad psykoterapeut, psykolog, författare och föreläsare. Varit programvärd för P1:s "Tankar för dagen" under flera år.

  Böcker i urval: "Vägar till levande liv", "Din egen väg" och "Den tredje åldern".

  Just nu: Färdigställt en ny bok som kommer ut på Libris förlag: "Mer levande med åren".

---

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar