Peter Hallströms sång ”Håll mitt hjärta” fick vingar

DagenTV:s program ”Så kom sången till” är tillbaka med en ny omgång berättelser. Först ut är Peter Hallström som skrivit musiken till den folkkära balladen ”Håll mitt hjärta”.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

DagenTV: Peter Hallström sjunger Håll mitt hjärta” och berättar hur sången kom till

Låtskrivaren Peter Hallström har sina rötter i frikyrkan. Under sin långa musikkarriär har han föredragit att segla under radarn, men trogna musiklyssnare som fäster vikt vid vem som är upphovsman vet att han levererat några verkligt tunga låtar genom åren. Eller bitar som Peter själv brukar kalla­ dem.

Vad sägs till exempel om den mäktiga ”Viskar en bön” som Peter Jöback sjöng in eller ”Kärleksvisan” som han skrev tillsammans med Sarah Dawn Finer och som hon sedan framförde för kronprinsessan Viktoria och hennes Daniel i samband med deras giftermål? I särklass mest spelad och spridd är ”Håll mitt hjärta”, en känslo­laddad sång vars historia är både lång och brokig.

När vi ska spela in webb-tv-intervjun om just den sången föreslår Peter att vi ska åka till en studio långt ute på Värmdö­landet. I en liten vit stuga på tomten finns allt en låtskrivare behöver. Här tillbringade Peter­ åtskilliga timmar i slutet av 1990-talet då han skrev låtar tillsammans med Lasse Andersson som äger nämnda studio. Samme Lasse som välkomnar oss in i stugvärmen när vi knackar på. Det märks på kramen att det är ett kärt återseende. Innanför dessa fyra väggar spelades den första demon av ”Håll mitt hjärta” in i augusti 1998. Fast då var texten på engelska. Peter berättar hur han först fick melodin:

– Jag var på semester 1998 och åkte förbi mamma och pappa för att ta en fika. Jag gick in och där stod pianot som jag alltid spelat på när jag var liten.­ Jag satte mig ner och började spela och låten bara kom, från början till slut. Lasse och jag hade precis startat ett samarbete. Han hade en studio och vi delade på allt på den tiden. Vi spelade in låten som hette ”Same ol’ story”. Den spelades sedan in med en artist som heter André de Lange.

– Sedan fick Björn (Skifs) höra den efter några år via Kjelle Andersson på EMI som ville att Björn skulle göra den. Många textförfattare fick i uppdrag att skriva den svenska texten, bland annat Åsa Jinder. Jag och Mauro Scocco satt i en studio och skrev så det blödde­ och var svårt kulturella och känslomässiga. Och precis en av dagarna där vi satt och jobbade så kom det en fax från Björn där det stod: ”Vad tror ni om det här?” Och så kom ”Håll mitt hjärta” upp och då sa jag till Mauro att nu kan vi sluta skriva. Så Björn har skrivit den svenska texten. Det är ingen direkt översättning, men det finns många paralleller till den engelska texten som jag och Lasse skrev, förklarar Peter Hallström.

Björn Skifs sjöng in ”Håll mitt hjärta” till albumet ”Ingen annan” (2002) och succén var ett faktum. 142 veckor, nästan tre år, låg den på Svensktoppen och blev i högsta grad aktuell igen häromåret när det anordnades en omröstning om vilken som är tidernas bästa svensktoppslåt.

Hur gick det?

– Som det alltid går, konstaterar Peter. Det är Björn och Benny som vinner. Och så vinner de en gång till. Men så kom vi faktiskt trea. Den har legat tredje längst på Svensktoppen­ någonsin och nu är det den tredje mest populära, hur man nu kan mäta sådant.

Hur har låten spridit sig efter att den spelades in på svenska?

– Över huvud taget är det så med låtar som sprider sig, att det är som att släppa ut en fågel som åker lite vart den vill. Det är som att skicka flaskpost. Man vet inte vem som blir mottagaren, säger Peter.

– Men den har ju spridit sig på det viset att den har fått bli den tröstevisa som jag tror att Björn ville att det skulle bli. Den används väldigt mycket på begravningar, fast även på bröllop och så.

Hur makabert den än låter finns det en slags topplista över vilka sånger som spelas mest på begravningar och ”Håll mitt hjärta” lär ligga ganska högt?

– Den senaste som jag fick ta del av var en undersökning som Sveriges Radio hade gjort. Då var det ”Air” av Bach, sedan var det den här biten som kom tvåa, berättar Peter.

Vad var grundtanken när du satt och skrev låten, när den bara kom?

– Jag har ju alltid burit på en sorg och den sorgen har många orsaker så klart. Att skriva sådana där låtar som tar tag, det som andra kanske tycker är jobbigt och sorgligt, har för mig nästan fasat ut min sorg. Jag vill ju att det ska kännas och ytterst vill jag att det ska kännas i mig.

”Håll mitt hjärta” har betytt väldigt mycket för många. Vad får du för kommentarer?

– Jag får många personliga kommentarer. En kvinna sa för inte alls länge sedan att hon under en ganska svår sjukdomsperiod hade lyssnat på den här sången varje dag. Hon menade att det var det som hade hållit henne vid liv. Och det är så klart ofattbart.

Du har sagt vid något tillfälle att det här är din psalm?

– Ja. Den var inte det förut, men i takt med att jag vågar vara lite mera andlig har den blivit det. Jag kallar mig ju inte för religiös, men jag vill vara uppkopplad mot någonting, så det är en psalm.

Vad har ”Håll mitt hjärta” betytt för dig?

– När jag spelar och sjunger den på mina konserter, så händer precis det som hände när jag hittade på den, att hur dåligt jag än mår eller hur mörkt det än är, så är det som att det fasar ut så att det blir en stunds lindring, förklarar Peter.

Hur känner du för den här låten, Lasse?

– Jag har ju jättestarka känslor. Jag har ju precis samma uppfattning som Peter har genom musiken. Jag tycker ibland med musik att man känner igen sig i uttrycket och allting, så för mig var det ju solklart. Men låten var ju helt färdigskriven när du kom med den, så det var ju bara: Vi spelar in! Och så gjorde vi det, minns Lasse.

Ibland händer det att folk tror att det är Björn Skifs låt helt och hållet. Det hände Peter en gång efter en konsert i Vaxholm där han berättat att han varit med och hittat på ”Håll mitt hjärta”.

– En äldre dam kom fram. Jag trodde hon skulle säga ”Vad fint du sjunger” eller något liknande, men i stället fick jag en örfil och så ropade hon: ”Lögnare! Det är Björn Skifs som har skrivit den här sången”.

Peter ler åt minnet. Han kan också se hur hans egen syn på sången förändrats över tid.

– När jag sjöng den för sju år sedan var det nog mer ett rop på den där kärleken som jag har längtat efter hela mitt liv. Men i dag när jag sjunger den så är den faktiskt ett rop på hjälp, alltså i den mörka värld som vi lever i.

”Så kom sången till”

Så här ser den andra omgången av Dagens programserie ut:

2 mars: Peter Hallström, ”Håll mitt hjärta”.

9 mars: Py Bäckman, ”Stad i ljus”.

16 mars: Ingemar Olsson, ”Du vet väl om att du är värdefull”.

23 mars: Ingamay Hörnberg, ”Tänk att få vakna”.

På Dagen.se under fliken DagenTV kan du även se de tidigare avsnitten i serien ”Så kom sången till”.