Kultur

”Philip Yanceys böcker hjälpte mig”

I serien ”Min bokhylla” delar kristna, verksamma inom kultur och teologi, med sig av sina litteraturtips.

Lina Mattebo, författaren och redaktör, vad läser du just nu?

– ”Hjärtat är bara en muskel” av Kristofer Ahlström, ”Vara kristen” av Rowan Williams och ”Min historia” av Michelle Obama. Jag läser nästan alltid minst tre böcker parallellt – oftast en roman, en med kristet innehåll och så en ljudbok.

Vilken var din första stora läsupplevelse?

– Jag älskade serien om Anne på Grönkulla som barn och hade en egen Regnbågens dal – en mossbeklädd glänta i skogen ovanför vårt hus – dit jag ofta gick och fantiserade och filosoferade.

Vilken genre läser du helst?

– Skönlitteratur!

Var läser du helst?

– Drömscenariot är på en brygga en varm sommardag, men eftersom det händer ytterst sällan så säger jag i min soffa eller på ett tåg.

Hur sorterar du böckerna i din bokhylla?

– Enligt egenpåhittade genres – och så lite efter vad som ser snyggt ut också.

Vilken kristen uppbyggelsebok har hjälpt dig mest?

– Philip Yanceys böcker hjälpte mig mycket under en period då jag behövde formulera en ny slags tro som inte var så svart-vit. I nutid har jag bland annat uppskattat ”Söka och finna Gud i allt” av James Martin – för att den visar på en praktisk och vardaglig andlighet – och Gilead-triologin av Marilynne Robinson för att den så vackert beskriver nåd och vad det är att leva i en tillvaro där Gud finns.

Vilken är din favoritbok i Bibeln och varför?

– Just nu Esters bok, för att den inspirerar mig till mod och tro.

Vilken bok vill du rekommendera till Dagens läsare?

”Trasiga helgon – att finna Gud i oväntade människor” av prästen Nadia Bolz Weber. Hon berättar om en Gud som jag känner igen och en kyrka jag vill vara en del av.

Fler artiklar för dig