Plågsam ögonöppnare till avgrunder av likgiltighet

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Katia Wagner

”Pojkarna och de ensamma poliserna”

(Natur & Kultur)

Undrar du vad som hände med 11-åringen som brottades ner av väktare på tågstationen i Malmö i februari 2015? Då ska du läsa den här boken. Men var beredd på att historien kanske inte ser ut som du trott.

Hela boken är för övrigt en plågsam ögonöppnare till avgrunder av likgiltighet, förakt och fördomar hos myndighetssverige och, sorgligt nog, hos oss som ser oss som vanliga hederliga medborgare. Kanske har vi kunnat säga att vi inte visste. Men nu vet vi att det finns pojkar i de första tonåren som är i händerna på skrupelfria människorövare. Som är drogade, misshandlade och tvingade till kriminalitet. I Sverige. Och vi vill inte ta i dem med tång.

Inga höjda straff eller aldrig så många nya poliser kommer att göra något till eller från så länge inte polisens kåranda och samhällsklimatet förändras. En av de mest skrämmande insikterna av läsningen är den förändrade opinionsbilden – till och med etablerade medier förfaller till att koppla ihop kriminalitet och etnicitet. Heder åt de poliser som trots yttre tryck sätter sitt personliga välbefinnande på spel för att hjälpa de utsatta.

Sakligt, initierat och med journalistisk integritet redovisar Katia Wagner hur verkligheten ser ut och visar samtidigt varför vi behöver professionell journalistik. Människor i Marocko, personal på institutioner och familjehem, gode män, poliser, socialarbetare och, naturligtvis, barnen själva kommer till tals. På slutet redovisar hon sitt material och sina arbetsmetoder.

Varje svensk bör läsa den här boken. Den är lika lättläst som svårsmält och otroligt angelägen.

Statsministeromröstning