Prästen David undervisar om tro på nätet

Allt fler söker mening och andlighet på nätet. Svenska kyrkan svarar genom att utöka öppettiderna för chatten med jourhavande präster och fler och fler kyrkor funderar på hur de kan göra ett religiöst budskap viralt. Prästen David Silverkors bidrar genom en fasteutmaning – på Youtube.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

– Min motivation till att göra det jag gör är att predika där människor är. Och för några år sedan fick jag upp ögonen för hur stort det här med vlogging är, säger David Silverkors, präst i Kungsörs församling.

Vlogging är en förkortning för video-blogg – korta filmer där någon delar med sig av sin vardag. Många av vår tids populäraste profiler startade sin bana genom att lägga ut videor på Youtube och sedan några år tillbaka är "Youtuber" ett vedertaget yrke. Annonsörer betalar stora summor för att få synas i de största vloggarnas videos.

David Silverkors har alltid varit teknikintresserad och under teologistudierna började han fundera på hur kyrkan skulle kunna nå ut på nätet. Han bloggar, twittrar och instagrammar och vill använda alla kanaler för att peka på Gud.

– Genom mina videor når jag både kyrkkristna och kyrkovana människor.

Under årets fasta när många avstår från sociala medier, gör David Silverkors tvärtom. Varje dag lägger han ut en video där han reder ut olika kristna begrepp och berättar bibelberättelser, ackompanjerad av musik och snabba videoklipp. David ser stora fördelar med att kunna förstärka budskapet på det sättet, men han har också märkt hur mycket jobb som ligger bakom. Det tar honom ungefär tre timmar att göra varje video.

David Silverkors tror inte att det är alla kristnas kallelse att sprida det kristna budskapet i filmformat, men han önskar att kyrkan skulle våga experimentera mer på nätet och hitta nya sätt att nå ut.

– Många samfund är tandlösa på nätet. Vlogging är ett format vi ser för lite av i kyrkan tycker jag.

Responsen som David Silverkors fått har varit enbart positiv. Gamla bekanta hör av sig och gillar det han gör. Flera har inte tidigare haft någon kontakt med kyrkan. Därför är det extra roligt att de kan tilltalas av kristen undervisning, tycker David. Kanske skulle dessa människor aldrig sätta sin fot i en kyrka, men de är ofta på Youtube. Och då är David där och möter dem. Iklädd prästkrage, redo att berätta de goda nyheterna via sin videoblogg.