Prästen och satirikern Kent Wisti sommarpratar

Svenska folket kommer att få lyssna till en satirisk präst i sommar. Kent Wisti debuterar som sommarpratare i P1 den 3 juli.
I hans program kommer det bland annat att rymmas Jesus, en osynlig kyrka och Ola Magnell.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Kent Wisti har på bara några år gått från att vara närmast okänd till att bli en av Sveriges mest omtalade präster. Han twittrar friskt, har utsetts till årets förnyare av Svenska kyrkan och hans satiriska teckningar publiceras regelbundet i Dagens nyheter.

Nu har han också fått chansen att bli sommarpratare i Sveriges radios sommarprogam, ett hedersuppdrag där han kommer att nå flera hundratusen lyssnare.

– Det var självklart att tacka ja. Jag tror de flesta har en stark relation till programmet, det är något som man växt upp med, en del av sommaren, säger Kent Wisti till Dagen.

Även om han ofta hörts och synts i offentligen tidigare ser han detta program som en unik möjlighet.

– Det gäller inte minst utrymmet. I dag lever vi så snuttifierat, men här får man tid och utrymme att utveckla sina tankar.

Det kommer att bli ett bredd i programmet. Han vill tala om vad det är att vara människa och att stå i relation till sig själv, till andra och till Gud. Och han kommer ta upp kyrkosyn, knappast ett vanligt ämne i sommarprogrammen, där han öppnar upp för en kyrka som finns men kanske inte alltid syns.

– Jag tänker mig en kyrkobildning som bara Gud kan se, som har sin grund i Kristi sår och människans utsatthet, säger han.

Läs mer: Sabina Ddumba i Sommar i P1

 

I år det valår. Kent Wisti har ibland retat upp människor genom sina uttalanden och teckningar som kan ha politiska undertoner. Han utesluter inte att vissa tankar i programmet också kan uppfattas som politiska.

– Jag tror det är omöjligt att prata om något och vara opolitisk, men jag kommer inte vara partipolitisk, säger han.

Finns det någon risk att människor, som till exempel sympatiserar med Sverigedemokraterna, stöts bort från Svenska kyrkan genom detta?

– Jag tror inte att människor är dumma i huvudet, de kan skilja på olika saker. De kan tycka att jag är dum i huvudet, men inte tycka att det gäller hela kyrkan, säger han.

Läs mer: Topp 20: De gör kristen tro känd i Sverige

 

Han tycker också att bilden av honom som en kontroversiell och frispråkig präst inte alltid stämmer. Ibland är det som att hans uttalanden tolkas genom ett raster, utifrån de förväntningar som människor har på honom.

– Om man analyserar vad jag säger så ser man att det är en missvisande bild, ibland rent lögnaktig. Jag kan leva med det, men det skapar en bild av en maktutövande kyrka som inte stämmer.

Uppdraget som sommarpratare är bara ett tecken på att Kent Wisti lyckas nå ut i samhället, något som nästan alla kyrkoledare, präster och pastorer drömmer om i dag. Men han har inga knep att lära ut, han är bara sig själv.

– Den organiserade kyrkligheten vill så gärna nå ut till människor, men jag tror att den vanliga sekulariserade svensken är som en bondkatt, som först kommer till en när man slutat att locka på den, säger han.

Ännu inte prenumerant? Läs Dagen gratis - klicka här.

Böneutrop
Kyrka och politik