21 september 2020

En tidning på kristen grundKultur

Recension: Ingemar Olssons nya album Äntligen

Dagens Urban Thoms recenserar Ingemar Olssons nya album "Äntligen".

Om det är sant, vilket jag verkligen tror, att när vi människor finner sanningen om oss själva så ligger det väldigt nära till hands att vi också finner Gud – i så fall är Ingemar Olssons sånger en guidebok långt andligare än hans vokabulär ger sken av. Djupt mänsklig och därför så tillgänglig och användbar.

Ingemar Olsson skrev låtar och stod på scen långt innan jag fick min första skolväska. Genom åren har han gett ut en hel drös med skivor och snickrat ihop så många låtar att det skulle kunna fylla ett ymnighetshorn. Men tro för den skull inte att nya albumet ”Äntligen” är en pliktskyldig respons till gamla fans som tjatat: ”Bara en platta till …”.

Det är nämligen en riktig pärla, en mästerlig uppvisning i hur man gör popsånger som sätter spår, såväl melodierna som orden. Som textförfattare har Ingemar Olsson den lätta handen som bemästrar allvaret, samma flyt i språket som Robban Broberg, fast utan att det blir skruvat. Olsson är konkret och utmanande. Hans budskap om tillit, förnöjsamhet och solidaritet är kristen kärnverksamhet, fast utan en massa signalord som stänger religiöst ovana ute. Med sånger som ”Inga enkla svar” och ”Ont i själen” fångar han tidsandan. ”Om du försvann ur mitt liv” är en underbar Beatles-pastisch. Med tio låtar på 32 minuter får Olsson mer vettigt sagt än de flesta. Respekt!

Läs mer Vinnande solodebut

Läs mer Recension: Hög igenkänning på Roland Utbults nya skiva

Urban Thoms

Urban Thoms är mångårig skribent på Dagen och en av redaktörerna för Dagens kulturbevakning.

Fler artiklar