27 september 2020

En tidning på kristen grundKultur

Recension: Vinnande solodebut av Peter Carlsohn

Peter Carlsohn, den långe basisten från Jerusalem och XT, kommer ut med sitt första stora soloprojekt. Och som han gör det!

På sätt och vis är den här plattan en milstolpe. Peter Carlsohn, den långe basisten från Jerusalem och XT, kommer ut med sitt första stora soloprojekt. Och som han gör det!

Genremässigt tar han med oss till den klassiska hårdrockens glansdagar på 1980-talet. Tunga riff, ylande gitarrer och melodiösa arrangemang, bitvis kryddade med maffiga bakgrundskörer och en lika hårdslående som distinkt Michael Ulvsgärd bakom trummorna.

Om jag ska försöka koka ner beskrivningen med hjälp av bekanta referenspunkter ur genren skulle jag säga att Peter Carlsohns musik låter som en blandning mellan Thin Lizzy och Gary Moore. Stephen Carlson och Lars Carlsohn som hanterar gitarrerna kan sträcka på sig ordentligt. Låten ”Shine your light” har tydliga drag av Scorpions-ballad. Detta sagt enbart som beröm.

Att dessa bandnamn kommer upp med en sådan självklarhet säger något om kvalitetsnivån på låtskrivandet, men också om framförandet och produktionen. Peter Carlsohn har själv producerat och det märks att han är basist, för basen ligger ”långt fram” i mixningen. Intressant är också att Peter för första gången släpper fram sin röst.

Den bär fint i såväl balladnumren som rockrökarna. Peter Carlsohn har lyckats mejsla fram tio låtar med egen karaktär. Budskapet handlar om att hänge sig åt tron, åt Gud, åt kärleken. Kort sagt att kämpa den goda kampen. Och med en sådan här skiva, är Peter Carlsohn definitivt en vinnare.

Läs mer En rolig halvtimme

Läs mer Recension: Hög igenkänning på Roland Utbults nya skiva

Urban Thoms

Urban Thoms är mångårig skribent på Dagen och en av redaktörerna för Dagens kulturbevakning.

Fler artiklar