24 september 2020

En tidning på kristen grundKultur

Regissören bakom omstridda filmen Disco: Pekar på verkliga problem

I måndags avslutades filmfestivalen i Göteborg. En av festivalens mest omtalande filmer var norska ”Disco”, som utspelar sig i frikyrkomiljö. I huvudrollen som pastorsdottern Mirjam återfinns Josefine Frida Pettersen, som spelat Noora i tv-succén ”Skam”. Dagen fick ett samtal med filmens regissör och manusförfattare, Jorunn Myklebust Syversen, om filmen och de reaktioner den väckt i hemlandet Norge.

1 av 3

Det är hektiska dagar för Jorunn Myklebust Syversen. Den norska regissören är i Göteborg under två dagar för att presentera filmen "Disco" som hon också skrivit manus till. Dagen möter henne mellan de två visningarna, där hon också finns på plats för att svara på publikens frågor efter filmen.

– Det är en sådan film där det alltid dyker upp många frågor, konstaterar Jorunn när hon slagit sig ner vid ett bord i foajén på hotellet mitt på Avenyn som fungerar som filmfestivalens nav.

"Disco" är hennes andra långfilm och i den får publiken följa 19-åriga Mirjam. Hon är världsmästare i discodans men också styvdotter till en av pastorerna i Friheten, en modern och urban frikyrkoförsamling. Även Mirjam är engagerad i församlingen men efter uppblossande konflikter i familjen och flera fysiska kollapser under danstävlingar söker hon sig till ett radikalare kristet sammanhang. Gruppen hon hamnar i visar sektliknande drag och både psykisk och fysisk misshandel förekommer.

– Filmen handlar om en person som är i en svår livssituation och där hennes omgivning inte klarar av att ge henne det hon behöver för att få riktig hjälp. Hon befinner sig också i miljöer där det finns maktobalanser. Jag tror att vi människor kan begränsa andra genom att försöka trycka vår sanning på dem. Min känsla när jag började göra filmen var att det fanns sådana tendenser i de här miljöerna, säger Jorunn.

Under manusarbetet gjorde hon research genom att medverka vid gudstjänster hos olika kristna församlingar i Norge. Dessutom intervjuade hon personer som både är aktiva och har varit med i frikyrkor.

– Hela filmen är baserad på verkliga händelser men det är en blandning av många människors historier. Det är händelser som skett för tio år sedan men också sådant som hänt i nutid.

Bland annat bygger vissa delar av filmen på boken ”Jesussoldaten” av pastorsonen Anders Torp från 2016. Själv har Jorunn Myklebust Syversen inte någon bakgrund i kristna sammanhang.

– På ett sätt kan det vara besvärligt att göra en film när man själv inte varit med om det men jag tror att det kan vara bra med en blick utifrån också.

Sedan den hade biopremiär i Norge i oktober i fjol har "Disco" blivit omdebatterad i vårt grannland. Från kristet håll har filmen både välkomnats som en viktig påminnelse om vad som kan gå fel, men den har också kritiserats för att ge en alltför ensidig och hjärtlös bild av frikyrkoförsamlingar och kristna i allmänhet. I filmen porträtteras Friheten, den församling som Mirjam är med i från början, som ett sammanhang där yta prioriteras före innehåll. Mirjam kritiseras också i filmen av församlingsmedlemmarna för hur hon klär sig och vad hon tittar på för tv-program.

Jorunn Myklebust Syversen förstår att filmen väcker känslor men anser att mycket av kritiken missar målet.

– Jag tycker att det är problematiskt att vissa sett filmen som en dokumentär, för det är den inte. Men jag har försökt peka på något som faktiskt finns. Det är väldigt många som upplever problem med social kontroll i de här miljöerna. För mig är det inte en film som kritiserar tro, utan en film som kritiserar maktutövning.

Samtidigt upplever hon att många tagit till sig filmen och att den har fungerat som ett sätt att lyfta de här frågorna. Sedan premiären har flera debatter anordnats på biografer och i församlingar runt om i Norge.

– Jag har träffat många troende människor som verkligen tar det som filmen belyser på allvar. Och efter varje visning kommer det personer som tackar oss för att vi gjort den och berättar att det har känt sig fångna i liknande miljöer.

Vid sidan av innehållet har filmen också fått mycket uppmärksamhet på grund av huvudrollsinnehavaren. Mirjam spelas av Josefine Frida Petterssen som fick ett enormt genombrott som rollkaraktären Noora i tv-serien "Skam". Rollen i "Disco" är hennes första stora filmroll och Jorunn är tacksam över att det blev just Josefine Frida som tog sin an den.

– Hon är en fantastisk person och skådespelare. När jag träffade Josefine så lossnade allt som varit svårt när jag skrev manuset. Hon har en förmåga att på ett intuitivt sätt fånga en situation och ge energi till de andra skådespelarna.

Om och när "Disco" går upp på bio i Sverige är ännu inte klart, fortfarande pågår diskussioner med svenska distributörer. Men inom en snar framtid kommer den svenska filmpubliken kunna se filmen, antingen på bio eller via streamingtjänster. Om den blir lika omdebatterad här som i Norge återstår att se. Jorunn Myklebust Syversen hoppas att filmen ska fortsätta väcka känslor hos dem som ser den, men också att den ska få publiken att ifrågasätta fördomar som finns om andra kulturer och religioner.

– Jag hoppas att man blir uppmärksam på att det här med social kontroll finns i vår egen kultur. Vi har lätt att kritisera andra grupper för sådan typ av dynamik men vi måste börja se att det finns i våra sammanhang också. Vi begränsar oss själva om vi tänker att det är ett problem som kommer utifrån, säger hon.

Jonatan Martinsson

Läs också ”Noora” från Skam visar mörk sida av frikyrkan i biosuccén Disco

---

Disco

  • Regi och manus: Jorunn Myklebust Syversen

    I rollerna: Josefine Frida Pettersen, Espen Reboli Bjerke, Nicolai Cleve Broch mfl.

    Genre: Drama

    Land: Norge

---

Fler artiklar