Rørth utmanar med sitt Jesusmöte

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Charlotte Rørth

"Jag mötte Jesus"

(Polaris)

Charlotte Rørth har ramlat ner i hålet, precis som Alice i Underlandet. Det är i alla fall vad hennes son tror när hon berättar att hon har mött Jesus. Hans mor är en medelålders akademiker med en grundmurad tro på vetenskapen som plötsligt möter Jesus i en kyrka i Spanien.

Öga mot öga genom årtusenden vet hon omedelbart att det är Jesus hon talar med. Denna orubbliga övertygelse överflyglar alla tvivel när hon utan religiösa erfarenheter, troende vänner, kunskap om teologi och kyrkor nymornat försöker orientera sig i sitt vanliga liv med en kropp som strålar och darrar av en obeskrivlig inre glädje.

– Det känns som en förälskelse, fast större, säger journalisten Rørth, frustrerad över att hennes språkliga skalpell slinter. Hur beskriva det obeskrivliga?

Hennes bild av kyrkan är ibland fördomsfull. Hon har svårt att skilja institutionen kyrkan från kyrkan som gemenskap, och en kristen kan uppfatta att hon söker efter svar i grumliga vatten. Begripligt nog letar hon först verktyg i den verktygslåda som står närmast en kulturkristen, i New age-lådan. Med journalistisk noggrannhet söker hon sedan efter erfarenheter att spegla sig i bland levande och döda psykiatriker, medicinare, filosofer, författare och kyrkofäder.

Det tar tid innan hon vågar närma sig Bibeln, ”boken bakom alla andra böcker”. Där känner hon igen sig i Paulus Jesusmöte på Damaskusvägen.

”Jag mötte Jesus” är en sorts reportagebok och memoar i kombination. Fascinerande, läsvärd och tankeväckande för såväl troende som icke-troende som törs utmana sin världsbild.

”Jag mötte Jesus” av Charlotte Rørth.

”Jag mötte Jesus” av Charlotte Rørth.

Foto: Polaris
[x]