23 september 2020

En tidning på kristen grundKultur

Kristna böcker att se fram emot i höst

I dag inleds Bokmässan i Göteborg och även inom den kristna litteraturen bjuds det på en hel del nyheter. Inte minst för den som gillar att läsa teologi och starka livsberättelser.

1 av 6

Bottenkänning

Fredrik Lignell

(Marcus förlag)

I sin debutbok beskriver pastorn Fredrik Lignell den turbulenta tiden när radhusidyllen förbyttes i kaos. Samtidigt som hans tonårsdotter Jonna blir gravid drabbas hon ockås av en svår depression. I kyrkan forsätter Fredrik att predika om en god Gud, men när dottern läggs in på psykiatrisk klinik och hans mamma avlider brister det. ”Bottenkänning – Guds långsamma svar på livets djävulskap” är både drabbande i sin smärtsamma ärlighet och hoppfull i viljan att fortsätta tro och försonas med sitt liv.

Ingrid le Roux

Lisbeth Gustafsson

(Verbum)

I fyra decennier har den svenska läkaren Ingrid le Roux arbetat i Sydafrikas fattigaste områden och kåkstäder. Lisbeth Gustafsson har skrivit biografin om hennes händelserika liv. Ingrid le Roux har byggt upp Philanis hälsokliniker för barn- och mödravård med de berömda mentormammorna. Ärkebiskop Desmond Tutus har kallat le Roux för ”Guds gåva till Sydafrika” och som hans husläkare har hon på nära håll sett när Sydafrikas moderna historia skrivits.

Kristi kyrka: om kyrkans kännetecken

Magnus Persson

(EFS Budbäraren)

Dagen-krönikören och pastorn Magnus Persson skriver i denna debutbok om sin personliga resa – från att leda en hipp storstadskyrka till att tillsammans med församlingen återupptäcka den kristna traditionen och kyrkans ständiga behov av reformation. Boken är den första i en serie om kyrkans kännetecken under temat RE:FORMERA.

Välkommen in i min garderob

Anton Lundholm

(Libris)

Utkommer: 23 oktober

Att vara gay och kristen går inte ihop. Det har Anton Lundholm fått lära sig. Han försöker tidigt att förneka sina känslor. Men till slut går det inte längre. Anton Lundholm är utbildad teolog. Han har en stor kärlek till den karismatiska kristenheten och erfarenhet från församlingsarbete, församlingsplantering och mission. Med sin bok på ett konstruktivt sätt och personligt sätt berätta om sin upplevelse att växa upp som homosexuell i frikyrkan.

Siarbarnet

Carolina Klintefelt

(Verbum)

Det här är ett fantasyäventyr som riktar sig till bokslukaråldern (9-12 år). Siarbarnet är den fristående uppföljaren till ”Boken mellan världarna”. Den här gången verkar fler än huvudkaraktärerna, syskonen Anton och Millie ha upptäckt kryphålet till Världen Inuti där ett nytt spännande uppdrag tar vid. Och även denna gång visar sig uppdraget vara både större och mer skrämmande än syskonen först kunnat ana.

Leva och älska

Alf B Svensson

(Marcus förlag)

Hur håller man liv i relationen och går det verkligen att fortfarande ha roligt tillsammans efter 10, 20 eller kanske 40 år tillsammans? Alf B Svensson är legitimerad psykolog, relationsexpert i Dagen och en välkänd debattör och föreläsare.

I sin bok ”Leva och älska” ger han i korta kapitel tips och verktyg för att skapa en hållbar relation, att se varandras behov, gräla bättre och sätta konstruktiva gränser för sina barn.

De vi ville bli

Britta Hermansson

(Libris)

Pastorn Britta Hermanssons bror drunknade i ett dike innan hon föddes. Det skapade en slags skuld. En ordlös sorg som man aldrig pratade om där hemma. Under många år höll smärtan över att leva i stället för någon annan på att ta död på livsglädjen. I sin bok berättar hon om sina egna upplevelser, men väver också in en annan berättelse. Den om de 37 personer som 1896 utvandrade från Brittas hemby Nås till Jerusalem i hopp om att möta Jesus på Oljeberget.

Bygga upp har sin tid

Fredrik Ekholm

(Livets ords förlag)

Att ta steg i tro, bejaka kallelsen och vara trogen i det lilla – och se vad Gud kan göra. Det är några av lärdomarna ur Fredrik Ekholms bok ”Bygga upp har sin tid”. Vi får följa byggaren Fredrik Ekholms liv från småföretagagare Bygga upp till både Benins och Israels honorärkonsul i Finland och se hur han upplevt att Gud varit med honom och öppnat dörrar i yrkeslivet, bland annat som en av ledarna för den internationella handelskammaren ICCC.

Hela mig

Hanna Möllås

(Marcus förlag)

Hur blir man tillfreds med sig själv och sin kropp? Det är en av grundfrågorna i sexologen, teologen och Dagens relationsexpert Hanna Möllås andra bok, ”Hela mig – om konsten att adoptera sin kropp och sina känslor”. Boken­ som är indelad i korta kapitel­, vill vara en slags guide till att bättre leva de liv vi fått­ så som de är. I sitt arbete som terapeut möter hon enskilda personer och par som brottas med frågorn som handlar om relationer, sexualitet och identitet.

Alla himlens fåglar har flytt

Peter Halldorf

(Artos & Norma)

Utkommer: 20 oktober

När pastorn, retreatledaren och författaren Peter Halldorf läser Jeremia ser han profetens liv som ett rop i natten. Profeten från Anatot lever i ett kompakt mörker och Halldorf drar paralleller mellan den tid han levde i och den komplexa tid som vi i dag lever i. Och under läsningen av de 800 sidorna kanske de många hundra år som ligger mellan oss och Jeremia blir upplösta.

Mot alla odds?

Stefan Edman

(Verbum)

Utkommer: 2 oktober

”När hjärnan tvivlar, men hjärtat vill tro”. Det är underrubriken på denna bok av biologen och teknologie hedersdoktorn Stefan Edman. I sex essäer belyser Edman, personligt och med stöd av ny forskning, några av vår tids svåraste frågor som berör vår tro på Gud. Vad gör naturvetenskapen, evolutionen och det religiösa våldet – både historiskt och i dag med vår förståelse av Gud?

Vara i bön utan att be om något

Margareta Melin

(Libris)

Bön handlar inte i första hand om att be om saker. Hur vi ber – och hur gärna vi ber – beror mycket på hur vi tänker oss att den vi ber till ser på oss. Om Guds blick. Det menar författaren, poeten Margareta Melin i hennes nya bok ”Vara i bön utan att be om något”. Margareta Melin har skrivit många böcker om tro och 2009 fick hon H M Konungens medalj för betydelsefulla insatser som författare i andliga och existentiella ämnen.

Daniel Wistrand

Daniel Wistrand är redaktör för kultur och livsstil på Dagen.

Fler artiklar